Kako začiniti tavu

Kao i većina obitelji, dosta dugo smo koristili tave s neprijanjajućim premazom. Glavni razlozi su očiti. Pogodnost kuhanja svih vrsta hrane i jednostavnost čišćenja. Kad god bi se zaštitni sloj počeo ljuštiti ili bi se vidjele ogrebotine, zamijenili bismo ih. Nakon nekog vremena, činilo se da se troškovi zbrajaju jer smo ih mijenjali svake godine čim smo uočili vidljive brazde i ogrebotine. 

Zašto sam počeo koristiti posudu od ugljičnog čelika 

2018. gledali smo istraživački dokumentarac pod nazivom Vrag kojeg poznajemo(The Devil We Know – Wikipedia ) Tada sam u potpunosti razumio otrovne spojeve koji se koriste na neprianjajućem posuđu i loše učinke koje imaju na ljudsko tijelo. Bio je towake up call kako bi rekli amerikanci i počelo sam se malo po malo rješavati svog neprianjajućeg posuđa i prebacili se na tave od ugljičnog čelika. 

Kaj je to posuda od ugljičnog čelika 

Tava od ugljičnog čelika jednostavno je tava napravljena od ugljika i željeza. Postotak ugljika može varirati od različitih proizvođača, ali čelik s visokim udjelom ugljika definiran je kao 0,6 do 1% ugljika (posude su obično 1% ugljika). Tave su nešto teže od tava od nehrđajućeg čelika, ali ipak lakše od tava od lijevanog željeza. Nakon što se “začini”, na tavi se stvara prirodni neprianjajući sloj i stvarno je odlična opcija za kuhanje gotovo svih vrsta hrane i može podnijeti visoke temperature. Dok se tave s neprijanjajućim slojem ne smiju koristiti na višoj od srednje topline. 

Koje su razlike između začinjenog ugljičnog čelika i začinjenog lijevanog željeza? 

Još jedna popularna vrsta tave koja je bez otrovnog neprijanjajućeg premaza je tava od lijevanog željeza. Posuđe od lijevanog željeza također je izrađeno od željeza i ugljika, ali s višim postotkom ugljika. Ključne razlike su u tome što su posude od lijevanog željeza teže, nemaju glatku površinu za kuhanje, ali duže zadržavaju toplinu. Međutim, potrebno im je i više vremena za zagrijavanje. 

Začinjavanje i čišćenje 

Sada znate sličnosti i razlike između ugljičnog čelika i. tave od lijevanog željeza, demistificirajmo dva najčešća pitanja: kako začiniti i očistiti te tave.  

Zašto trebamo začiniti tavu od ugljičnog čelika? 

Postoji nekoliko razloga zašto moramo “začiniti” tavu od ugljičnog čelika. Prvo, taj postupak stvara zaštitni sloj na tavi, sprječavajući hrđu. Drugo, začini također pretvaraju površinu tave u neprianjajuču, poboljšavajući cjelokupnu izvedbu i izdržljivost same tave. Isti razlozi zašto trebamo začiniti wok o čemu sam pisao na prijašnjem blog postu. 

Proces začinjavanja uključuje zagrijavanje ulja u tavi tako da se masnoća poveže s površinom za kuhanje i postane dio posude, stvarajući s vremenom prirodni zaštitni sloj. Ovaj premaz sprječava lijepljenje hrane baš kao teflonske tave s neprijanjajućim premazom, samo bez brige da će se “pokvariti” na visokoj temperaturi. 

Srećom, začiniti tavu od ugljičnog čelika lako je i jednostavno. Nakon što ga pravilno začinite, tavu možete koristiti za prženje jaja, pečenje prekrasno mramoriranog odreska, prženje tofua i gyoze u tavi, prženje povrća uz miješanje i još mnogo toga. Napravljen je da traje i uživat ćete kuhajući s njim. Isprobao smo nekoliko različitih marki tava od ugljičnog čelika i stvarno mi se sviđa de Buyer’s. Glavna prednost je što ih je vrlo lako začiniti u usporedbi s drugim markama s kojima sam tokom godina radio.

Kako začiniti tavu od ugljičnog čelika 

Korak 1: Uklonite zaštitni vosak spužvom i vrućom vodom. Ovisno o proizvođaču, nanose se različiti zaštitni premazi. Bez obzira na premaz, potrebno ga je ukloniti. 

Korak 2: Temeljito osušite tavu ručnikom. 

Odvojite dodatno vrijeme da osušite tavu, sav ostatak vode u tavi poprskat će se vrelim uljem što može uzrokovati ozljede i nezgode. 

Korak 3: Ulijte 1 mm ulja da prekrije dno tave. Nemojte ulijevati više od 1 mm jer će stranice spaliti zaostalo ulje i stranice će postati crne umjesto prekrasne patinaste završnice. 

Korak 4: Zagrijte tavu na srednje jakoj temperaturi 

Kad je štednjak uključen, nemojte previše pomicati posudu i nemojte vrtjeti ulje. Ostaci ulja će ostaviti crni trag. Zagrijte ulje dok se ne zadimi, oko 5-8 minuta ovisno o štednjaku. Kad se dimi, isključite štednjak i pustite da se ulje ohladi 

Korak 5: Izlijte ulje i obrišite ga papirnatim ručnikom 

Kad se ulje ohladi, izlijte ga i obrišite posudu papirnatim ručnikom. Sada je začinjeno i spremno za upotrebu. Lako zar ne. 

Održavanje i dugotrajnost vaše posude 

Što više koristite tavu, ona će postajati tamnija i tava će poprimiti lijepu, amerikanci imaju savršenu riječ za to, “patinu”. U principu želi reći da će korištenjem vaša tava postajati sve više neprianjajuće.  

Ključno je zapamtiti da tavu čistite samo vrućom vodom nakon svake upotrebe. Evo jednostavnih koraka za održavanje vaše posude od ugljičnog čelika. 

Kako očistiti posudu od ugljičnog čelika 

Korak 1. Isperite vrućom vodom i izribajte četkom/spužvom. Ne koristite sredstvo za pranje posuđa za pranje posude od ugljičnog čelika. Uklonit će prirodni sloj koji se ne lijepi. Preostala hrana trebala bi se lako ukloniti četkom ili spužvom. 

Korak 2. Zagrijte tavu na štednjaku dok se ne osuši i zatim ulijte malo ulja 

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri dok sva voda ne ispari. Ugasite štednjak i u tavu ulijte malo ulja. 

Korak 3. Utrljajte ulje po posudi papirnatim ručnikom i ostavite da se ohladi. 

Dodatna pitanja o posudama od ugljičnog čelika 

Koje ploče za kuhanje odgovaraju tavama od ugljičnog čelika? 

  • Posude od ugljičnog čelika rade na električnim pločama za kuhanje, indukcijskim pločama za kuhanje i plinskim plamenicima. Ako koristite indukcijsku ploču za kuhanje da začinite tavu, polako povećavajte temperaturu kako biste spriječili savijanje. 

Koje je najbolje ulje za začinjavanje tave od ugljičnog čelika? 

  • Za začinjanje tave od ugljičnog čelika, najbolje je koristiti neutralno ulje s visokom točkom dimljenja. suncokretovo ulje izvrstan je izbor. Izbjegavajte maslac i nerafinirana ulja s nižom točkom dimljenja. 

Kaj koristite na ručkama za zaštitu od vrućine? 

  • Ručke na nekim posudama od ugljičnog čelika zagrijavaju se tijekom kuhanja. Koristim krpu za tavu za zaštitu od vrućine i bolje prianjanje. 

 Treba li izbjegavati hranu na posudama od ugljičnog čelika? 

  • Izbjegavajte kuhanje kisele hrane poput umaka od rajčice, citrusa i octa. Kiselina u hrani će ukloniti “začin” s površine. 

Zašto se tava i dalje lijepi nakon začinjavanja? 

  • Moguće je da tamo ima ostataka hrane ili je začin sastrugan s površine. Samo još jednom začinite tankim slojem ulja do dimljenja. 

Možete li koristiti metalni pribor popu francuske žlice na tavama od ugljičnog čelika? 

  • Da, budite nježni dok tava još stvara začine ili biste mogli vidjeti ogrebotine. Nakon što ste dobro začinjeni, ne morate se brinuti o metalnom priboru. 

Kako ponovno začiniti posudu od ugljičnog čelika ako hrđa? 

  • Uvijek istrljajte posudu nakon ispiranja uljem kako biste spriječili hrđanje. de Buyer preporučuje korištenje sredstva za čišćenje hrđe za uklanjanje hrđe(ima ga za kupiti na amazon.de). Oribajte i ponovno začinite tavu.