Mali vodič kroz odreske – kako & zašto

Naravno, svi se možemo složiti oko toga što je naš cilj: savršen odrezak trebao bi imati hrskavu, dobro zapečenu vanjštinu koja okružuje jezgru savršeno ružičastog, sočnog, mekanog mesa koje se proteže od ruba do ruba. Savršen odrezak trebao bi imati lijep kontrast između zadimljene, gotovo tostirane vanjštine i duboko debele unutrašnjosti. Savršen odrezak trebao bi biti sočan i mekan koji bi se topio u ustima.

Klikni za više

Koja je razlika između Cruda, Sashimija, Tartara i Carpaccia

Počnimo s najopćenitijim pojmom: crudo. “Crudo” je talijanska i španjolska riječ za “sirovo”, a odnosi se na jelo od nekuhanih stvari – obično ribe, školjki ili mesa – začinjeno nekom vrstom začina, kao što je maslinovo ulje, sok od citrusa i/ili situacija tipa vinaigrette. “Crudo” ne podrazumijeva nikakvu određenu veličinu, oblik ili tehniku vezanu uz rezanje sirovih stvari, tako da može poslužiti kao opći izraz za sve što je sirovo i obrađeno. 

Klikni za više

Kombucha – recept & savjeti

Jedna od velikih radosti kuhanja vlastite kombuche je njezina svestranost: sve dok imate pouzdan, osnovni recept za kombuchu, možete napraviti gotovo bilo koji okus koji želite. Ovaj se recept temelji na mojoj osnovnoj kombuchi čaja od jasmina, s nekim zabavnim promjenama tijekom sekundarne fermentacije (ono što stručnjaci za kombuchu skraćeno nazivaju “F2”) kako bi se stvorio osvježavajući okus kupine i mente. Čaj od jasmina dobro funkcionira kao blaga, cvjetna baza okusa s relativno malo gorkih ili taninskih nota – čisto platno za okuse i infuzije. 

Klikni za više

Vinaigrette – recept & savjeti

Često me pitaju je li emulgiranje ulja i kiseline doista potrebno. Da li dodavanje maslinovog ulja i octa pojedinačno u zdjelu salate, kako su to naše bake radile, doista čini inferiornu salatu naspram jednog pravog opakog vinaigretta? Moje e-izdanje Larousse Gastronomique definira “vinaigrette” kao: “Hladni umak ili preljev napravljen od mješavine octa, ulja, papra i soli, kojem se mogu dodati razne arome.”

Klikni za više