Kako začiniti wok

Zanima i vas kupnja dobrog woka kojeg možete koristiti jako dugo. Nakon traženja savršenog woka na tržištu, napokon sam prije nekoliko mjeseci uzeo wok od ugljičnog čelika. Wok je sličan onom kojeg već godinama vjerno koristim u svojoj kuhinji. U prošlosti sam koristio Calphalon wok za prženje od nehrđajućeg čelika tvrtke. Cijena je bila izvrsna, ali nakon što sam mnogo puta kuhao s njim, shvatio sam da raspodjela topline u woku nije optimalna. 

Zatim sam kupio All-Clad tavu za prženje od nehrđajućeg čelika, koja ima 5-slojnu konstrukciju s nehrđajućim čelikom, aluminijem i debelom bakrenom jezgrom za ravnomjerno zagrijavanje. Radio je prilično dobro i odmah sam primijetio razliku u raspodjeli topline što je bio problem s mojim prvim wok-om. Nedostatak tave je što se hrana lijepi ako ne stavite dovoljno ulja i ne razvija željeni okus pougljenjene hrane. Sve u svemu, takva tava i dalje je dobro i praktično posuđe. Zapravo ju uživam koristiti. 

Evo kratkog pregleda razlika između woka od carbon steela i ostalih vrsta woka 

Wokovi su izrađeni od različitih materijala različitih raspona cijena, veličina i oblika. Odabir pravog woka za vaše kuhanje može biti jednako zbunjujući kao i kupnja automobila ako niste upoznati s njim ili niste prije kuhali s njim. Srećom, dobar, pouzdan wok je najjeftinije posuđe koje trebate uložiti u kuhinju. 

Wok od ugljičnog čelika VS. Non-stick, Wok od nehrđajućeg čelika te wok od lijevanog željeza 

Težina – Ugljični čelik je lakši materijal u usporedbi s nehrđajućim čelikom ili lijevanim željezom. Za prženje uz miješanje, wok od ugljičnog čelika je idealan jer je lakše manevrirati za brzo podizanje i okretanje sastojaka. 

Distribucija topline – wok od ugljičnog čelika brzo se zagrijava i ravnomjerno prenosi toplinu. Namirnice se lijepo zapeku u sekundi čim dotaknu zagrijani wok. Non-stick (neprijanjajući) wokovi, s druge strane, ne mogu podnijeti visoku temperaturu, što je najmanje idealno za hranu koja zahtijeva kuhanje na visokoj temperaturi. Za lijevano željezo potrebno je više vremena da se zagrije i ohladi, što može biti problematično za prženje ili jela koja zahtijevaju brzo kuhanje. 

Trajnost – ako se dobro brinete i često ga koristite, wok od ugljičnog čelika stvorit će vlastiti neprianjajući premaz i trajati vam cijeli život. Može doći do hrđe ako wok ne koristite redovito, ali to ne znači da ga morate zamijeniti novim.   

Svestranost – Među različitim wokovima, wok od ugljičnog čelika jedna je od najsvestranijih posuda za kuhanje koje možete zamisliti. Osim za miješanje, odličan je i za kuhanje na pari, duboko prženje, plitko prženje, kuhanje, blanširanje, dimljenje itd. 

I iznad svega, ljepota woka od ugljičnog čelika je njegova sposobnost da hrani u kojoj kuhate daje lijep okus. U japanskoj kuhinji wok se naziva chūkanabe 中華鍋. Baš kao i Kinezi, vjerujem da je wok koji dobro radi najbolji za stir fry jela kao što su Yasai Itame (prženo povrće), Tan-Men, pržena riža sa škampima itd. Vrući wok, brza kretnja i radna sinergija koja jelima daje koncentrirani okus i aromu je neosporna. 

Wokovi od ugljičnog čelika koji su stigli iz tvornice prekriveni su premazom protiv hrđe. Postoji mnogo različitih načina za “začiniti” wok kako biste se riješili premaza. Preporučujem da wok začinite IZVAN kuće kako biste bili sigurni. To će stvoriti puno dima, a to ne želite u svojoj kući. Nakon što je postupak gotov, trebate se pobrinuti da koristite wok što češće možete. Kao dobar alat u kuhinji, što ga više koristite, to je bolji. 

Kako začiniti wok 

Kaj sve trebaš: 

  • 1 novi wok od ugljičnog čelika  
  • deterdžent za pranje posuđa 
  • žica za pranje suđa 
  • spužvica za suđe 
  • 1 šalica suncokretovog ulja 
  • 1 luk, grubo narezan 
  • metalna lopatica (francuska žlica) 
  • cjedilo od nehrđajućeg čelika 
  • veliki lonac 
  • papirnati ručnik 

Upute: 

Prije nego počnete: Postavite svoju radnu stanicu 

Preporučam da ovaj postupak izvodite izvan kuće pomoću prijenosnog plinskog plamenika (koji koristite za grijanje i kampiranje) jer kemikalije u woku nisu sigurne za udisanje. Ako nemate drugog izbora nego to učiniti unutar kuće, pobrinite se da vaša kuhinja bude temeljito prozračena tako da otvorite prozore i uključite ispušni ventilator (napa). 

Pripremite sve sastojke i opremu unaprijed kako ne biste morali biti udaljeni od woka nakon što počnete s postupkom. 

Korak 1: Operite wok iznutra i izvana 

Pomoću žice za suđe temeljito izribajte i operite unutarnju i vanjsku stranu woka u vrućoj sapunici. Ovo će ukloniti dio tvorničkog strojnog ulja koje je proizvođač nanio kako bi spriječio hrđanje. Isperite vrućom vodom i osušite wok čistim suhim ručnikom. 

Korak 2: Zapalite wok kako biste uklonili tvorničko ulje 

Stavite wok na ploču štednjaka na jaku vatru i počnite “peći” wok. Iz središta woka će se promijeniti boja Vidjeti će te  plavo-sivkastu boju. Pomičite wok, polako ga okrećući i naginjući do ruba i natrag dok cijeli wok ne promijeni boju. 

Korak 3: Isperite i osušite wok 

Pomoću spužve, operite wok iznutra i izvana u vrućoj vodi (bez sredstva za pranje posuđa) i osušite wok suhim ručnikom. Stavite wok na ploču štednjaka na srednju vatru da se potpuno osuši i odmah isključite vatru kada kapljice vode ispare. 

Korak 4: Na ulju popržite povrće 

Dodajte  suncokretovo ulje, ali NE maslinovo ulje u wok i zagrijte ulje na jakoj vatri. Dodajte kriške luka i miješajte luk i ulje. Pržite kako biste prekrili cijelu unutrašnjost woka. Kuhajte oko 15 minuta. Oporo povrće ili aromatični sastojci poput režnjeva češnjaka, mladog luka i đumbira smanjit će količinu proizvedenog dima. Kada tijekom vremena koristite wok, wok će na kraju postati lijep tamno crn koji će djelovati kao prirodni neprijanjajući premaz. 

Korak 5: Ocijedite ulje (i povrće) u cjedilu i obrišite wok 

Nakon što je wok dobro začinjen uljem, ocijedite ga preko sita postavljenog iznad velikog lonca. Obrišite ulje papirnatim ručnikom. Wok je sada spreman za korištenje. 

Korak 6: Isperite i osušite wok 

Pomoću spužve operite wok iznutra i izvana u vrućoj vodi (bez sredstva za pranje posuđa) i osušite wok suhim ručnikom. Stavite wok na ploču štednjaka na srednju vatru da se potpuno osuši i isključite vatru čim kapljice vode ispare. Pustite da se potpuno ohladi prije spremanja

Korak 7: Pranje i održavanje woka 

Wok je jednostavan za održavanje i dugo će trajati u vašoj kuhinji uz ove jednostavne upute. Izbjegavajte korištenje sredstva za pranje posuđa za pranje woka. Odmah nakon kuhanja isperite jako vrućom vodom i četkom uklonite tvrdokorne ostatke hrane. Wok osušite i zagrijte na štednjaku. Lagano začinite uljem i ugasite vatru kada se ulje počne dimiti. 

Osušiti wok. Dodajte malo ulja u wok. Papirnatim ručnikom premažite uljem wok 

Nadam se da ćete s ovim  korak po korak uputama biti inspirirani da nabavite svoj prvi wok i počnete kuhati ukusna jela. Ako već posjedujete wok i stoji vam u mračnom kutu kuhinje, vrijeme je da ga izvadite, ponovno začinite i date woku novi život.