Kaj je to confit

Confit, riječ dolazi od francuskog “confire” što znači sačuvati. I u konačnici to je sve što je confit: metoda očuvanja. Srećom, to je također vrlo ukusan način konzerviranja, budući da se radi o metodi koja koristi sporo kuhanje, a zatim pohranjivanje hrane koju treba konzervirati u masnoći za kuhanje. Konfitirani proizvodi mogu se čuvati dulje vrijeme sve dok su u hladnjaku i potpuno prekriveni masnoćom u kojoj se hrana kuhala. 

Općenito govoreći, meso, divljač, perad, iznutrice, riba, hobotnica, školjke i jastoga najprije se mariniraju i posole, zatim se polako kuhaju u vlastitoj masti ili odabranoj masnoći kao što je maslinovo ulje, mast, guščja mast ili pročišćeni maslac. 

Važno je da temperatura masti za konfitiranje bude ispod točke prženja od 100-110 C,  kako bi se osiguralo sporo kuhanje, niska temperatura i nježan proces kuhanja, a ne hrskavi proizvod poput pofrita. Nakon što meso omekša, sloj topljene masnoće trebao bi u potpunosti prekriti kuhano meso i tako ga dugo čuvati, ako je u hladnjaku. 

Tehnika i metode proizvodnje confita su tradicionalno francuske i potječu iz jugozapadne Francuske . Confit od pačjeg batka zabatka možda je najistaknutiji dio slavnog Cassoulet de Toulouse, no dolina Loire, zapadno od Pariza, zaslužna je za vjerojatno najpoznatiji stil confita: Rillettes. U proizvodnji rillettea otopljena masnoća u kojoj se meso kuha sjedini se s kuhanim mesom miješanjem tijekom procesa hlađenja. 

Proizvodnja ukusnog confita svakako je evoluirala od svog podrijetla u zapadnoj i jugozapadnoj regionalnoj kuhinji i sada je široko korištena tehnika od strane svjetskih chefova različitih kuhinja i različitih stilova kuhanja. Nježna niska toplinska obrada hrane tijekom procesa kuhanja čini je lakim izborom za širok izbor priprema.  

Svinjski konfit 

Tradicionalno u jesen na selu bi se klala svinja kako bi se osiguralo meso za nadolazeću zimu. Meso je zatim podijeljeno na dijelove pogodne za dimljenje, sušenje i izradu kobasica (uključujući i krv). Neki od tvrđih dijelova s puno masnoće i vezivnog tkiva odvajali su se za kuhanje i konzervirali u confitu u još većoj masnoći; kojega je srećom bilo u izobilju na utovljenim svinjama.(svinje su prijr papale jako fino) Sličan pristup bio je i s patkama i guskama, prsa su bila ostavljena za pečenje ili dimljenje, a žilaviji butovi su se kuhali u topljenoj masnoći ptica. 

Confit od povrća 

Confit se može kuhati i od povrća, poput krumpira u guščjoj masti, češnjaka u maslinovom ulju(apsoluto prefino) i mnogih drugih. Međutim, samo korjenasto povrće, gomolji i lukovice su prikladno povrće za confit, svježi grah, lisnato povrće i difinitivno nisu, jer ili izgube boju ili se jednostavno raspadnu tijekom laganog procesa kuhanja. 

Kako pripremiti ribu i plodove mora 

Kuhanje fileta ribe poput confita od lososa, jastoga, kraljevskih kozica ili hobotnice znači da ga polako ugrijavamo u aromatičnom ulju ili pročišćenom maslacu. Općenito se to ne radi kao metoda konzerviranja kao takva, ali uz prednosti polaganog i nježnog kuhanja na niskoj temperaturi, riba će biti sočna i punog okusa. 

Confit voća se proizvodi slično kao i za izradu džemova; dodavanjem šećera za konzerviranje. Ovdje je cilj, uz nisku temperaturu i sporo kuhanje, da voće upije tekućinu u kojoj se kuha i ostane netaknuto, a ne da se kuha i raspada kao džemovi i marmelade. 

Konfitirani kesteni mogu biti jako popularano jelo na vašem jelovniku tijekom jesenskih mjeseci 

Ukusan Confit od češnjaka i maslaca 

Ovaj recept za confit od češnjaka je tako ukusan i pun češnjaka. Također je tako nevjerojatno svestran jer ga možete koristiti na SVEMU!!! Ali ozbiljno, stavite ovaj confit od češnjaka u sendviče, tjesteninu, salate, na tost, što god hoćete, ukusno je.   

Zašto ćete voljeti Confit od češnjaka 

 • Svestran: Toliko je svestran da ga možete jesti na svemu. Savršen je za ljubitelje češnjaka u vašoj kući 
 • Zdravo: Češnjak je pun zdravstvenih prednosti i može ojačati vaš imunitet 
 • Okus: Očito je češnjak super ukusan i ovo ga samo podiže na višu razinu 

Češnjak ima toliko dokazanih zdravstvenih prednosti. Da, možda vam daje smrdljiv zadah, ali tako je ukusno i dobro za vas. Evo samo nekih od prednosti koje nudi: 

 • Visoko hranjiv, ali malo kalorija 
 • Može se boriti protiv bolesti, uključujući običnu prehladu 
 • Spojevi u češnjaku mogu pomoći u smanjenju krvnog tlaka 
 • Može pomoći u snižavanju razine kolesterola 
 • Pun antioksidansa 
 • Može pomoći u detoksikaciji teških metala iz vašeg tijela 
 • Može poboljšati zdravlje kostiju 

Najbolji dio? Češnjak je tako lako uključiti u svoju prehranu. Ubacite ga u bilo koje slano jelo koje pripremate, dodajte ga preljevima za salatu ili umacima, popis se nastavlja i dalje. Koji je vaš omiljeni način jela? 

Začini i začinsko bilje: budite kreativni sa začinima i začinskim biljem kako biste isprobali različite okuse. Ukusan je i potpuno svestran. Ovaj recept za confit od češnjaka tako je jednostavan za napraviti, ali prepun je okusa. Bože, volim češnjak. Evo kako ga napraviti: 

Sastojci 

 • 10 glavica oguljenog češnjaka 
 • 8-10 grančica svježe majčine dušice 
 • 1 žlica. zrna crnog papra 
 • 1 žličica pahuljica crvenog čilija – po želji 
 • 2 manja lista lovora 
 • 0,5 l čistog maslinovog ulja 

Metoda : 

U srednje veliki lonac/lonac dodajte sve sastojke i kuhajte na laganoj vatri (nemojte da prokuha, max 95°C) oko 30 minuta ili dok češnjak ne postane savršeno kremast. 

Koristite šupljikavu žlicu(francusku žlicu) za prebacivanje češnjaka u veliku staklenku i čuvajte do 3 tjedna u hladnjaku. 

Tradicionalni Confit od patke 

Za ovu klasičnu francusku pripremu, pačji bataci se suše preko noći prije nego što se potope u pačju mast i lagano kuhaju dok ne postanu svilenkasti i mekani. 

Confit od patke klasičan je francuski recept koji daje svilenkasto, mekano meso koje se može sačuvati dulje vrijeme, zahvaljujući masnoći koja blokira zrak koju stvara otopljena mast od patke. 

Za ovaj tradicionalni confit  počinjemo sušenjem pačjih bataka 24 sata sa solju, crnim paprom i lijekom od luka napravljenog od ljutike, luka, češnjaka, peršina i timijan. Ovaj lijek začini meso i daje mu dašak biljne slatkoće, a zatim se ispere (što omogućuje da se pačja mast kasnije ponovno upotrijebi za sljedeće serije confita) u laganoj pećnici dok potpuno ne omekša. 

Sastojci 

 • 4 pačja batka zabatka 
 • 10g sol  
 • 6 velikih ljutika cca 340 g narezanih na četvrtine 
 • 1 mali luk 110 g, izrezan na komade  
 • 6 srednjih češnjeva češnjaka (30 g) 
 • 55 g peršinovog lišća i nježne stabljike, grubo nasjeckane 
 • 10 grančica svježeg timijana 
 • 6 g cijelih zrna crnog papra 
 • 475 do 950 ml otopljene pačje masti  

Upute 

Dan prije kuhanja Confita: pačje batake ravnomjerno posolite sa svih strana; Stavite na stranu. Pomiješajte ljutiku, luk, češnjak i peršin u zdjeli sjeckalice hrane i sjeckajte dok se sve ne nareže na sitno, ali ne i u pire. 

Prebacite polovicu mješavine povrća u posudu u koju se mogu smjestiti pačje batake, poput posude za pečenje, i rasporedite u ravnomjernom sloju. Polovicu grančica majčine dušice i zrna papra pospite po mješavini povrća, a zatim posložite pačje batake s kožom prema gore u ravnomjernom sloju, utiskujući ih u mješavinu povrća. Preostale grančice timijana i papar u zrnu rasporedite po pačjim batacima, a zatim mješavinu povrća, ravnomjerno je rasporedite tako da bataci budu dobro premazani. Čvrsto pokrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 24 sata do 48 sati. 

Alternativno, pomiješajte pačje batake, mješavinu povrća, majčinu dušicu i papar u zrnu u vrećici od  s patentnim zatvaračem. Zatvorite vrećicu, istiskujući što više zraka. Masirajte vrećicu dok pačji bataci ne budu ravnomjerno obloženi sa svih strana. Ravno položite vrećicu na lim za pečenje i stavite u hladnjak najmanje 24 sata do 48 sati. 

Kada ste spremni za kuhanje: namjestite rešetku pećnice u srednji položaj i zagrijte pećnicu na  (105°C). Rastopite pačju mast u posudi od 3 litre na laganoj vatri ili u mikrovalnoj zdjeli za pećnicu. Izvadite pačje batake iz sušenja, brišući što više smjese prije nego što batake nježno isperete pod hladnom vodom kako biste uklonili sve začine. Pačje batake osušite papirnatim ručnicima, a zatim u jednom sloju posložite u posudu s pačjom mašću, pazeći da su potpuno uronjeni u masnoću.  

Pokrijte posudu za pečenje poklopcem ili aluminijskom folijom i prebacite u pećnicu. Kuhajte dok patka potpuno ne omekša i dok meso ne pokaže gotovo nikakav otpor kada se probode vilicom, a koža se počne povlačiti s dna batka, cca 3 1i pol do 4 sata. 

Izvadite iz pećnice i ohladite patku na sobnu temperaturu u posudi za kuhanje, skinite poklopac, ali ostavite je uronjenu u masnoću. Nakon što se ohladi, čvrsto pokrijte posudu i prebacite u hladnjak, gdje se confit može čuvati do mjesec dana. 

Bilješke 

Ovaj recept će raditi sa svim pasminama pataka. Ako nemate višak luka, zamijenite ga s dodatne 3 do 4 ljutike. 

Količina pačje masti potrebna za ovaj recept ovisi o veličini vaše posude za kuhanje. Potrebno vam je dovoljno topljene pačje masti da u potpunosti prekrije batake i da budu potopljeni tijekom cijelog kuhanja. Možete sami topiti pačju mast tako što ćete razbiti cijele patke ili kupiti spremnike topljene pačje masti u dobro opskrbljenim supermarketima ili na internetu. 

Ovaj se recept lako može povećati ili smanjiti za bilo koji broj pačjih bataka koji želite napraviti; samo imajte na umu da se omjer topljene masti i patke može dramatično promijeniti ovisno o veličini i obliku posude za kuhanje. 

Priprema i skladištenje 

Pačji confit može se hladiti u hermetički zatvorenoj neprozirnoj posudi, s batacima potpuno uronjenim u mast, do 1. mjeseca. Pačja mast iz confita može se ponovno upotrijebiti još najmanje 2 puta za sljedeće serije confita; nakon treće upotrebe kušajte je na slanost jer će s vremenom postati preslana.