Nektar bogova – Ghee

Ghee je pročišćeni maslac koji se dobiva procesom kuhanja maslaca na niskoj temperaturi. Tijekom kuhanja iz maslaca isparava voda, a krute mliječne tvari se odvajaju i uklanjaju žlicom pa se na takav način dobiva nektar bogova bez primjesa.  

Nektar bogova 

U indijskoj i pakistanskoj kulturi koristi se od pamtivijeka. Sam ghee je stvoren da se spriječi kvarenje maslaca tijekom toplog vremena kojeg u indiji fala bogu ne manjka. U ayurvedi je ovaj pročišćeni maslac jako cijenjen zbog njegovih ljekovitih svojstava te ga ayurveda smješta na sami vrh namirnica, koje sadrže masti. Pročišćeni maslac je čista i ljekovita namirnica, ne sadrži primjese, koje su inače prisutne u običnom maslacu. 

Ghee sadrži zasićene i nezasićene masne kiseline. Bez obzira na zasićene masne kiseline, ghee smanjuje razinu štetnog kolesterola u tijelu. Ne sadrži kazein i laktozu, zbog čega je pogodan za osobe alergične na mlijeko. Ne sadrži sol, šećer, arome niti konzervanse. Sve u svemu, ghee maslac je postao iznimno popularan zbog svog dobrog nutritivnog profila (bez laktoze i glutena), stabilnosti na visokoj temperaturi, tradicionalne upotrebe i eko-friendly proizvodnje. 

Maslac ili ghee … 

Ghee i maslac dijele mnogo sličnosti, a razlikuju se na nekoliko načina, uključujući točku dimljenja, sadržaj laktoze i koncentraciju masti. Smatra se zdravijim od običnog maslaca zbog njegove veće stabilnosti na visokoj temperaturi, što smanjuje rizik od oksidacije masnoća. Također, ghee maslac je bez laktoze i glutena, što ga čini pogodnim za one koji imaju intoleranciju. Međutim, treba imati na umu da ghee maslac ipak sadrži visok udio masti, tako da se treba koristiti umjereno u prehrani.  

Zašto kuhari vole pročišćeni maslac …

Ključna obilježje Ghee-a su fin i čist okus, orašasta aroma koja jelima daje izvrstan okus, a ne zdravstvena blagodat jer ovo ipak nije blog o zdravlju već o hrani. Ako pak niste ljubitelj maslaca možete potražiti dobru alternativu u organskom maslinovom ulju koje ima veći udio nezasićenih masnih kiselina. Ghee je zdraviji od nečistog maslaca utoliko što ima manje mliječnih proteina i čišći je. Lakše podnosi visoke temperature prženja. Kada se koristi umjesto maslaca, ghee ima mnoge aprednosti. 

Ghee maslac krasi divna orašasta aroma koja hrani daje posebnu aromu. Lakše podnosi visoke temperature prženja. odnosno ima visoku točku dimljenja (250°C) što je znatno više od točke dimljenja maslaca (175°C). Stoga, ako kuhate na vrlo visokim temperaturama, ghee ima izrazitu prednost u odnosu na maslac. 

Međutim, dok je ghee stabilniji na visokim temperaturama, maslac je možda prikladniji za pečenje i kuhanje na nižim temperaturama zbog slađeg i kremastijeg okusa. Ghee maslo koristi se kod kuhanja svih jela kao zamjena za ulje. 

Kak se to dela doma …  

Ghee je lako napraviti kod kuće pomoću samo jednog jednostavnog sastojka: neslanog, običnog kravljeg maslaca! Ghee se dobiva zagrijavanja maslaca iz kojeg se uklanjaju voda i krute tvari, dok se ne dobije bistra zlatna tekućina, koja je po svojem sastavu 99% čista mliječna masnoća. Za početak, narežite 1 kg običnog, neslanog maslaca na kockice i dodajte ih u veliku tavu ili lonac na laganoj vatri. Zatim pustite da se maslac otopi i stavite ga na vatru. Pomoću žlice uklonite pjenu ili komadiće mlijeka koje isplivaju na površinu. 

Pustite da se ghee kuha na laganoj vatri 20 do 30 minuta.  Za to vrijeme će se na vrhu i na dnu smjese početi pojavljivati nečistoće. One s vrha odstranite žlicom. Ne trebate miješati smjesu. Kuhanje na laganoj vatri bitno je kako nečistoće na dnu ne bi zagorjele i kako bi voda iz smjese djelomično isparila. Nečistoće će se cijelo vrijeme pojavljivati na površini, kako se pojave vi ih uklonite žlicom. 

Ghee bi tijekom kuhanja također trebao postati vrlo mirisan, s bogatom, orašastom aromom. Kada je gotov, isključite vatru i pustite da se ghee ohladi nekoliko minuta. Na kraju upotrijebite gazu ili filter za kavu te procijedite ghee u staklenu posudu s poklopcem. Domaći ghee može se čuvati na sobnoj temperaturi 3-4 mjeseca ili u hladnjaku do 1 godine.