Kako se obući kao kuhar

Vjerovali ili ne, kuharska uniforma stara je stotinama godina. Jeste li znali da je posao kuhara nekada bio jedan od najcjenjenijih i visoko plaćenih poslova u kraljevskoj obitelji jer su morali paziti da sve što kralj ili kraljica pojedu ne bude otrovano? Iako su neki aspekti uniforme evoluirali, njen osnovni koncept ostaje isti: kuharska jakna, hlače, pregača, ručnik za prilog, rubac i toque ili “kuharska kapa”. 

Dok stvari postaju opušteniji, kad god odete u vrhunski restoran, pronaći ćete tradicionalnu bijelu uniformu, barem na chefu. Nevjerojatno je da među milijunima kuhinja razasutih u stotinama zemalja; uniforma je toliko sveprisutna da ćete je prepoznati bilo gdje. Objasnit ćemo svaku pojedinu komponentu, njenu važnost i na kraju gdje možete nabaviti svoju. 

Toque iliti kuharska kapa 

Ako se pitate što je toque, to je ona komično velika bijela kapa koju vidite da kuhari koriste na formalnim događanjima. Najpopularnija teorija je da dolazi od krune koju je kraljevska obitelj davala svom kuharu. Ova bi kruna na kraju evoluirala u ono što imamo danas. Neki kažu da bore predstavljaju različite načine na koje kuhar zna pripremiti jaje (jedan od najsvestranijih sastojaka). Drugi kažu da je to broj jela koja su savladali. U svakom slučaju, povijest toquea bogata je koliko i jela koje kuhar može pripremiti.  Danas se rijetko gdje nosi, večina ili ima manje modernije crne kape, ili šilterice.  

Jakna 

Vjeruje se da je čovjek koji je izumio modernu uniformu također odgovoran za stvaranje stila “visoke umjetnosti” francuske kuhinje. Njegovo ime je Marie-Antoine Carême. Odrastao je u siromaštvu, ali se probio do vrha vrhunske francuske slastičarnice. Kasnije će biti osobni kuhar visokih političara pod Napoleonovom upravom. Da, taj Napoleon. 

Carême je odabrao bijelu boju kako bi predstavio netaknutu sliku kao i poštovanje koje profesija zaslužuje. Također je stvar ponosa održavati tu uniformu što je moguće čistom jer to pokazuje iznimnu razinu vještine koju samo majstor može imati. 

Najvažniji faktori jakne su njeni materijali, težina, stil i boja. Neki će ljudi više voljeti materijal od 100% pamuka zbog njegove prozračnosti, dok bi drugi radije odabrali mješavinu materijala. Najtradicionalniji i najpraktičniji stil je jakna s dvorednim kopčanjem dugih rukava koja će vas najbolje zaštititi od nezgoda. Prednost estetike ovisi o vama i vašem restoranu. Bijela je najsvečanija i najtradicionalnija, ali za određene će tvrtke njihova svečana odjeća biti crna ili bilo koja druga boja koja im se sviđa. 

Pregača 

Budući da je toplina stalni čimbenik i opasnost u kuhinji, sve je osmišljeno kako bi vam pomoglo da budete što sigurniji. Polupregača vas štiti od prolijevanja u donjem dijelu tijela, dok puna pregača štiti sve. Neke pregače čak imaju džepove, što znači da možete biti bolje organizirani stavljanjem krpe, olovke ili bilo čega drugog što vam može zatrebati. Iako nije preporučljivo, svoju pregaču također možete koristiti da zgrabite vruću opremu, međutim, kako biste bili sigurni da se to nikada ne dogodi, sljedeća je stavka od najveće važnosti. 

Bočna Krpa 

Da moj dragi kolega Paćo, kuhari nose krpu na okačenu na pregaču. Ova krpa namijenjen je za hvatanje vrućih tava, posuđa ili bilo koje vrste opreme u hodu. Bez nje ne samo da ste skloniji zagorivanju nego i ako stalno tražite krpu, riskirate da uništite jelo jer ga ne možete dovoljno brzo maknuti s vatre. 

Hlače 

Hlače imaju tri zadaće: da budu izdržljive, udobne i prozračne. Sve dok možete pronaći hlače koje rješavaju ove probleme, spremni ste. Ne želite biti zaglavljeni u dugoj smjeni s hlačama koje vam ograničavaju kretanje i tjeraju vas da se obilno znojite. 

Obuća 

Cipele su nedvojbeno najvažniji dio vašeg kompleta. Možete kuhati samo s majicom kratkih rukava i nekim neudobnim hlačama, osim zamislite da radite četrnaestosatnu smjenu u paru krutih cipela koje ne pružaju nikakvu zaštitu od klizanja. Vaša stopala ne samo da bi vas mrzila, već biste se mogli i ozlijediti. Zato su neklizajuće, udobne cipele najvažnije.  Klompe ako vam odgovaraju su također dobar izbor.  

Zaključak 

Bilo da želite biti tradicionalist i zadržati besprijekornu potpuno bijelu uniformu s visokim toqueom ili biti malo moderniji, sve je na vama. U stvarnosti, ne postoji pravi način na koji morate imati uniformu, čak i visoko cijenjeni kuhari koriste različite stilove. Poznati kuhar svjetskog glasa Gordon Ramsey preferira jaknu kratkih rukava umjesto dugih rukava. Što god odabrali, samo provjerite je li pravo za vas. Vi ste taj koji će stajati satima, iz dana u dan. 

Nosio sam svakakve vrste odjeće. Labave, pripijene, duge rukave, teške, a više volim laganije, uske krojeve kratkih rukava koji se mogu rastegnuti. To je samo moja preferencija. Vi slobodno pronađite svoju. 

Zašto je važno nositi uniformu kuhara? 

U vrhunskim restoranima potrebno je nositi bijelu kuharsku uniformu. Smatra se oznakom izvrsnosti. 

Koji su dijelovi kuharske uniforme? 

Iako su uniforme evoluirale tijekom godina, njezini su dijelovi ostali gotovo isti: jakna, hlače, pregača, ručnik za prilog, rubac i toque ili “kuharska kapa”. 

Kako se zove kuharska uniforma? 

Naziva se samo tako: kuharska uniforma, a ponekad se naziva i kuharska bijela(chef whites), zbog široke upotrebe bijele boje. 

Gdje kupiti odjeću i obuću

Online ili ako više volite ići po dućanima, onda iskrena preporuka, Giblors dućan u tratinskoj u Zagrebu.