Oyster umak

Umak od kamenica bogat je umak nalik sirupu koji se koristi u kineskoj kuhinji. Napravljen je od ekstrakta kamenica, ali unatoč nazivu, nimalo nema okus po ribi. Umjesto toga, umak od kamenica ima zemljani, blago sladak i slan okus. To je mješavina prokuhanih sokova kamenica (koji su se karamelizirali), zajedno sa soli i šećerom. Umak od kamenica je tamno smeđe, gotovo crne boje i guste je konzistencije. Koristi se u jelima od mesa i povrća, uglavnom u kantonskoj, tajlandskoj i vijetnamskoj kuhinji. Umak od kamenica po cijeni je sličan umaku od soje, ali može varirati u cijeni ovisno o marki. 

Sličnost s Hoisin umakom 

Moguće je pobrkati ova dva umaka jer su oba kantonska, tamno smeđe boje i guste su konzistencije. Međutim, koriste se na različite načine u kineskoj kuhinji i napravljeni su od vrlo različitih sastojaka. Hoisin umak je veganski jer se pravi od fermentiranih sojinih zrna zajedno s češnjakom, pet začina u prahu, čilijem i šećerom. To je začin za jela popularnih kineskih restorana, od svinjetine i piletine od zelene salate, a također se premaže na patku i rebarca dok se kuhaju. 

Upotreba umaka od kamenica 

Umak od kamenica koristi se izravno iz boce. Dodaje se drugim umacima, koristi se kao sam umak ili se posipa na povrće kuhano na pari (često kineska brokula u kantonskoj kuhinji) kao završni dodir. Najpopularniji način za uključivanje umaka od kamenica u recept je u umaku za prženje. Zbog baršunaste teksture umaka hrana u koju se dodaje poprimit će sjajan izgled. 

Kako kuhati s umakom od kamenica 

Kada kuhate s umakom od kamenica, najbolje je u početku koristiti malu količinu. Ima jak okus koji može preplaviti jelo ako se doda previše. Kada je dio prženja, umak od kamenica se kombinira s drugim sastojcima kao što je mirin (rižino vino), sojin umak, rižin ocat i smeđi šećer, a zatim se kratko kuha zajedno s povrćem i mesom za premazivanje.   

Kakvog je okusa 

Umak od kamenica ima okus kao kombinacija umaka od soje i umaka za roštilj. I slan je i sladak; sol dolazi od slanosti kamenica, dok je slatkoća složena, s primjesama karamele. Manje je slan od soja umaka i pun je umamija. 

Recepti za umak od kamenica 

Umak od kamenica obično je sastavni dio drugih umaka, ali se može koristiti i kao sastojak marinade, azijskog umaka za roštilj ili kao umak za glazuru mesa. 

Gdje kupiti umak od kamenica 

Umak od kamenica obično se prodaje u bocama, ali ponekad se pakira u limenke. Popularni brendovi su Hop Sing Lung i Lee Kum Kee. Može se pronaći u azijskom dijelu supermarketa, kao i u azijskim trgovinama namirnicama i na internetu. Marke umaka od kamenica varirat će u cijenama; pročitajte popis sastojaka jeftinijih marki jer mogu sadržavati MSG i karamel boju. Umaci slabije kvalitete također će imati okus po ribi. 

Iako budistička vegetarijanska prehrana dopušta jedenje kamenica, većina vegetarijanaca ne jede školjke, pa stoga vegetarijanski brendovi, poput Lee Kum Kee, koriste gljive kao zamjenu za kamenice, koliko je to dobro, prosudite sami. 

Skladištenje 

Neotvoren, umak od kamenica može se čuvati u smočnici godinu dana, ali jednom otvoren, umak od kamenica mora biti u hladnjaku, gdje će trajati šest mjeseci. Konzervirani umak od kamenica treba prebaciti u zatvorenu staklenku i ohladiti.