Kako prepoznati i odabrati pravu chilly papričicu

Učenje o vrstama ljutih papričica i njihovim činjenicama životno je vrijedna vještina. S nekim osnovnim znanjem o popularnim papričicama, s povjerenjem prošećite trgovinama i tržnicom. Koliko vrsta ljutih papričica postoji? Na tržištu su dostupne stotine vrsta ljutih papričica no ovdje su one s kojima sam se do sada susreo i s kojima sam upoznat u profesionalnom svijetu.

Svaka obitelj ljutih papričica ima jedinstvena svojstva i razlikuje se u razini ljutine, te ima i drugačiji okus. Svaka svjetska kuhinja ima svoje blago ljutih papričica. A ovi autentični sastojci donose naše duboke i intenzivne okuse kako bi hrana postala pikantnija u pripremi. 

Kada recept zahtijeva određenu papričicu, naslijepo zamjena drugom sortom neće uvijek dobro uspjeti. Razumijevajući ljutinu  i razinu jačine papričice , možemo pronaći način korištenja koji odgovara našoj toleranciji na ljutinu. 

Mjerenje ljutine 

Ljutina papričica  mjeri se Scoville ljestvicom. I ove Scoville jedinice se kreću od 0 do više od 15 milijuna i označavaju se kao SHU jedinice. 

Gdje se ljutina  zelene paprike smatra blagom i mjeri se kao 0 SHU. A zamislite kako bi mogla osjetiti najljuća papričica s 15 milijuna. 

Možemo usvojiti Scovilleovu ljestvicu kao opće smjernice za određivanje ljutine. SHU jedinice papričica  ovise o različitim čimbenicima: vrsti paprike, načinu uzgoja, vremenskim prilikama i dr. Drugim riječima, jalapeno može biti vatreno ljut, a ponekad bljutav. 

Što papričice čini ljutima? 

Sjemenke i bijela opna čine papričice ljutima. Probate li određenu papričicu po prvi put, a osjetljivi ste na ljutinu uvijek je preporučljivo započeti tako da  uklonite sjemenke. Možete spremite te sjemenke, tako da ih kasnije možete dodati u jelo prema vašim osobnim zahtjevima. 

Kako se klasificiraju ljute papričice ? 

Vrste papričica klasificiraju se prema stupnju ljutine. Scovilleove jedinice variraju od nule do milijuna. I općenito se klasificiraju kao blagi, srednji, ljuti i super ljuti. 

Većina ljutih papričica dostupna je u različitim bojama. Zelena, žuta i crvena boja pokazuju različite faze u njihovom ciklusu rasta. Gdje su zelene paprike mlade, a crvene zrele paprike. 

Većina superljutih papričica je nepodnošljivo ljuta i obično se ne koristi u svakodnevnim jelima. Budite oprezni pri rukovanju novom vrstom ljute papričice. 

Koje mjere opreza trebam poduzeti? 

Nosite rukavice dok pripremate papričice. Ulje čilija koje se nalazi u papričicama daje osjećaj pečenja kada dođe u dodir s kožom. Stoga temeljito operite ruke vodom i izbjegavajte dodirivanje očiju i lica (čak i nakon pranja ruku)

Ako osjetite žar nakon što ste pojeli ljutu papričicu, popijte čašu mlijeka da ublažite vatrene osjećaje. 

Popularne vrste ljutih papričica 

Dostupne su tisuće vrsta koje se stalno otkrivaju i uvode diljem svijeta. Ovdje je popis nekoliko uobičajenih i popularnih ljutih papričica koje se spominju prema njihovoj razini ljutine  – od blage do ljute. 

Poblano papričice  

Još jedna popularna vrsta papričica  može se vidjeti u veletrgovinama i poljoprivrednim tržnicama tijekom ljetne sezone. Svojim mesom i širokim oblikom podsjeća na papriku. Ali je malo ljući od paprika. Popularni meksički čili koji se pouzdano koristi u većini autentičnih meksičkih recepata. Kada poblano paprike sazriju i osuše se zovu Ancho čili. 

Kaj je to poblano? 

Poblano se smatra jednom od najblažih ljutih papričica. Imaju sjajnu debelu kožu i debelu stijenku. Njegove sjemenke su grupirane u bijelu opnu u sredini koja djeluje poput rebra papra. Njegovo bogatsvo okusa i blaga toplina čine ovu ljutu papričicu svestranom, a chefovi je vole iz mnogih razloga. A zanimljivo je da se sušene poblano paprike nazivaju ‘ancho chili papričice’. 

Za izradu ancho čili papričica, uzgajivači dopuštaju poblano papričicama da sazriju do zrelog stanja. Zrela poblano paprika je crvene boje. A kasnije se suše na suncu dok ne postane dovoljno suha. 

Jesu li poblano papričice fakat ljute? 

Ovo su blage papričice, intenzivnih okusa. Poblano nije goruća ljutina, ali se definitivno može osjetiti, čak i ako imate neku razinu tolerancije na ljutinu. 

Mnogi čimbenici određuju ljutinu bilo koje papričice, uključujući vrijeme, obrasce zalijevanja, tlo i još mnogo toga. To pravilo vrijedi i ovdje. 

Kaj je ljuće, jalapeno ili poblano? 

Naravno, jalapeno je ljući od poblana. 

Kakav je okus? 

Ima okus sličan papriki, ali s blagim okusom. Kada se kuša na prvi zagriz, bogati okus ljutine pogađa nepce i polako širi toplinu. Zatim ljutina dominira nekoliko trenutaka, a potom postupno nestaje. 

Scovilleova ljestvica. 1000 – 1500 SHU jedinica. 

U receptima. Zbog svog zdjeličastog oblika idealan je za izradu punjenih paprika. Izvrsno postaje i pečeno ili pečeno na roštilju. Odlično se uklapa u pripremu mesnih ragua, dressing za salata, umaka te salsa. Može se zamijeniti paprikom u receptu ako tražite za povećanje ljutine. 

Jalapeno papričice 

Razgovarajmo o Jalapeno paprici, važnom začiua koji u trenu zaljučuje hranu. Pogledajmo malo pobliže sada na popularnu američku čili papričicu koja se koristi u kulinarstvu. Jalapeno je lako dostupan i pristupačan za povećanje razine ljutine u receptu. Neovisno o godišnjem dobu, dostupan je svjež tijekom cijele godine u specijaliziranim trgovinama.  

Postaju li jalapeno paprike ljući kad porumene? 

Kao i kod klasične paprike, i Jalapeno se mijenja u različite boje kako stari. A njihova se ljutinata kođer koncentrira dok sazrijevaju. Mladi jalapeno je s glatkom sjajnom kožom, ujednačene duboko zelene boje i manje je ljut. 

Što više postaju crveniji i koncentrirani, pretvaraju se u blago slađe. Budući da je crveni jalapeno zapravo voćni stadij papričice. Znate li da se sušena verzija crvenog jalapenosa zove Chipotle paprika? 

Chipotle

Kako čuvati jalapeno papriku? 

Možete ostaviti na kuhinjskom pultu nekoliko dana. Ili ih stavite u hladnjak da ih koristite do 10 dana. Zbog svoje debele kore dugo se dobro hladi. Ili zamrznite za korištenje do 6 mjeseci. Za bolje rezultate uvijek koristite hermetički zatvorenu posudu. Prilikom zamrzavanja preporučuju se vrećice s patentnim zatvaračem jer neće zauzeti puno prostora. 

Za hlađenje i zamrzavanje možete ih ostaviti cijele bez kuhanja. Za odmrzavanje stavite u hladnjak preko noći. 

Ako želite sačuvati jalapeno za dulje vrijeme, razmislite o bilo čemu od sljedećeg :  

Pečeni jalapeno 

  • Pečeni jalapeno možete napraviti u pećnici, na roštilju ili na štednjaku. 

Kiseljenje 

  • Možete ih konzervirati kao kisele krastavce. A ukusno ga je staviti kao preljev u pizzu, u salatu, u umake. Fenomenalnog je okusa kada se poslužuje kao završni preljev u hamburgerima i sendvičima.  

Konzerviranje 

  • Konzerviranje je pouzdana metoda, ali zahtijeva određenu razinu stručnih vještina i odgovarajuću metodu obrade. 

Sušenje  

  • Najlakše je od svega dati izvrsne rezultate kada se posveti odgovarajuća pozornost. 

Scovilleova ljestvica. 2500 – 8000 SHU jedinica. 

Da, ljući je od poblano papričice i blaži od Habenero papričice.Ukratko, jalapeno se smatra blagom sortom papričice u širokom spektru. Nadalje, nisu svi jalapeno jednako ljuti. Ljutina jalapena ovisi o različitim čimbenicima, poput klimatskih uvjeta, PH razine tla, sunčeve svjetlosti i još mnogo toga. Stoga, neki proizvodi mogu biti doslovno ljutiji, dok se ponekad mogu činiti ublaženima. 

No, određivanje blagog ili preljutog ovisi o vašoj individualnoj toleranciji na ljutinu. Na primjer, netko ih može jesti sirove kao snack, a drugima – koji se nisu previše izlagali začinjenoj hrani – može biti vatreno ljuta. 

U receptima. Svestran je za upotrebu, koristite ih narezane na kockice, nasjeckane, mljevene, pečene, kako god želite. Svojstva jalapenosa lako se prilagođavaju našim potrebama. Smanjite razinu ljutine  uklanjanjem sjemenki. Ostavite malo sjemenki da pojačate ljutinu. Dobro ga je koristiti u raznim tjesteninama, sendvičima, burgerima, salsi, umaku. 

Serrano chilly papričice  

Serrano papričice pripadaju tipu umjereno ljutih čili papričica koje su prikladno nazvane po regiji iz koje potječu. Serrano ima sjajnu, glatku kožu i cilindrični oblik koji se na kraju sužava prema dolje sa zaobljenim vrhom. Izgledaju manji i otprilike upola manji od jalapeñosa. 

 Jedna od najpopularnijih i najčešćih chilly papričica u Meksiku, koja se naširoko koristi u izradi autentičnih meksičkih recepata poput salse. A sada mnoge moderne kuhinje prihvaćaju serrano papričice zbog njihove dubine okusa i intenzivne topline. Koristi se u mnogim receptima, uključujući, ali ne ograničavajući se na umake i marinade. Također se često koristi za dodavanje ljutine koktelima i pićima. 

Kaj su točno serrano paprike? 

Ovo su srednje ljute čili papričice, a porijeklom su iz meksičkih planinskih regija. Na španjolskom se riječ ‘serrano’ odnosi na planine/visoravni (područje kojem pripadaju). Također je poznata čili papričica koja se obično može nabaviti u trgovinama mješovitom robom te online. Potpuno odrasle zrele paprike duge su oko 5 cm i debele cca 2,5 i imaju izduženi cilindrični oblik. 

Nezrele paprike su zelene; dok sazrijevaju mogu poprimiti žutu i narančastu boju, dok zrele paprike imaju jarku crvenu boju i voćni okus. 

Serrano je ljući od jalapena, ali nisu tako ljuti kao habanero. Imaju tanku kožu, čvrsto i debelo meso. Što ih čini idealnim za prženje, pečenje i roštiljanje. Zbog debele stijenke, sušenje na suncu ili zraku neće dati optimalne rezultate. Ali dobro se ponaša u receptima koji zahtijevaju teksturu i toplinu. 

Uvod u serrano papričice 

Svježe Serrano papričice uzgajaju se i beru u kasno ljeto i do jeseni. Zelena, nezrela paprika ima hrskavu teksturu i travnati okus. I omekšava se do nježnosti s blagom slatkoćom dok sazrijeva. S druge strane, njegova ljutina i papreni okusi se pojačavaju kako stari. Zrele papričice su ljućih s odvažnim okusima od nezrelih, zelenih. 

Za kaj je dobra serrano papričica? 

Izvrstan je uz nasjeckanu salatu, guacamole, salsu i ljute umake. Dok kuhate curry ili chilly, možete ih dodati cijele i kasnije odbaciti, dajući jelima bogate, pikantne okuse s manje ljutine. Uvijek rukujte s oprezom; također možete nositi rukavice kako biste izbjegli iritacije kože. 

Scovilleova ljestvica. 10.000 do 23.000 SHU jedinica. 

Jesu li serrano papričice ljuće od habanera? 

No serrano papričice su blaže u usporedbi s habanerom ali ljuće u usporedbi s jalapenom. Ali ipak, serrano papričice su prilično ljute prosječnom hrvatskom nepcu. 

Cayenne papričice 

Možda ste se susreli s više izraza kao što su mljeveni kajenski papar, kajenski prah u prahu.. Mnogi od vas već znaju da se sve ovo odnosi na jedan jedini sastojak: Cayenne papričica. 

Kajenski papar jedan je od osnovnih sastojaka na europskom kontinentu. Jarko je, odvažno i pikantno te pruža složene dimljene arome koje ih čine poznatima diljem svijeta. Ovdje je sve što trebate znati o kajenskom papru, začinu bogatog okusa koji se već nalazi u milijunima domova. 

Što su kajenske papričice ? 

Ovo su umjereno ljute čili papričice iz obitelji Capsicum Annuum. Ima bogate okuse i toplu ljutinu koja svaku hranu čini blago pikantnom. Kožica i meso su tanji od obične zelene paprike. Stoga su izvrsni za sušenje ili dehidraciju.  

Uvod u kajenski papar 

Papričice se konzumiraju i uzgajaju u Meksiku, SAD-u, Africi i Indiji. Kao i drugim paprikama, njihova boja se mijenja iz zelene u žutu i crvenu kako sazrijevaju. Zrela crvena kajenska papričica ima svijetle i intenzivne okuse dima, koji su najtraženiji u prehrambenoj industriji. 

Kajenski papar dostupan je uglavnom u obliku praha ili čili pahuljica na potrošačkom tržištu. Svježa paprika je rijetkost u običnim trgovinama ili na tržnici. Barem ju nisam do sada vidio.  

Povremeno može biti dostupan u specijaliziranim trgovinama tijekom sezone žetve – od kasnog ljeta do jeseni. Savršena sposobnost sušenja i blaga ljutina čine ovu čili papričicu najpoželjnijom za mješavine začina ili ljute umake. 

Koliko su ljute kajenske papričice? 

Ovo se smatra umjereno ljutom čili papričicom koja mjeri 30 000 do 50 000 jedinica topline u Scovilleovoj ljestvici (standardna metoda za mjerenje razine topline). 

Za usporedbu, toplinske jedinice jalapeña na Scovilleovoj ljestvici kreću se od 5000 do 7000 SHU. Toplinska jedinica običnr zelene paprike mjeri se kao 0 SHU. 

Na komercijalnom tržištu, kajenska papričica je kategorizirana kao srednje ljuta. Međutim, neki mogu osjetiti da im je preljuta. Uvijek postupajte s oprezom, ako ste osjetljivi na ljute papričice. 

Scovilleova ljestvica. 30.000 do 50.000 SHU jedinica. 

U receptima. Imaju tanku stijenku i lako se dehidriraju. Fino se daju osušiti te ih zatim možete krupno samljeti. Koristite ih za začinjanje chillya, pikantnih jela te umaka.  Izvrstan za upotrebu u začinjenim curryjima. 

Upotreba 

Pahuljice kajenske papričice: imaju tanku stijenku i lako ih je dehidrirati. Razno ili potpuno osušiti na zraku. I krupno samljeti. Koristite ih kao pahuljice za začinjanje rižota, juhe i umaka. 

Kao oblik u prahu: Izvrstan za upotrebu u začinjenim curryjima i čilijima. 

Više o Cayenne papričicama pročitajte na portalu Spicy Days na ovom linku.

Bird’s Eye chilly papričica 

Ovo je spektakularna čili papričica koja je ozbiljno ljuta. To je mala čili papričica puna toliko ljutine da bi podosta mogla začiniti vašu hranu. Ova ljuta čili papričica vrlo je popularna modernoj kuhinji. Morate znati više o ovoj ljutoj čili papričici ako volite ljutu hranu, posebno jela s curryjem. 

Kaj je to Bird’s Eye chilly? 

Nazivaju ih i tajlandskim čili papričicama i naširoko se koriste u kuhinji jugoistočne Azije. Izgledaju manje veličine, oko 5 – 7 cm u duljinu.   

Poput većine vrsta čili papričica, ova čili papričica iz ptičje perspektive izgleda zelena dok je mlada i postaje žuta, narančasta i crvena kako se mjeri. Mlada zelena i zrela crvena paprika naširoko se koriste u kuhinjama jugoistočne Azije. 

Da bismo vam dali bolju predodžbu, svježe zelene paprike koriste se za izradu tajlandskog zelenog curryja, a svježe crvene za izradu tajlandske paste od crvenog curryja. Nemojte se iznenaditi kada pronađete Bird’s Eye čili papričice u ljubičastoj ili crnoj boji. Ne postoje odgovarajući dokazi ili dokazi o podrijetlu imena. Međutim, postoje nagađanja da je ime dobio po svom okruglom obliku koji podsjeća na ptičju oko. S druge strane, druga teorija kaže da su ove ljute papričice naslijedile ime po pticama koje su pomogle u širenju sjemena svijetom. Ove čili papričice dostupne su u različitim dijelovima svijeta. Afrička sorta se zove peri peri chili peppers. Nazivaju se još i prstasti čili, tajlandski čili i Kantari čili. 

Kakav im je okus 

On su super ljute, barem meni. Pri prvom kušanju osjetit ćete složen ali suptilan papreni okus. Zatim se toplina polako širi cijelim nepcem; u roku od nekoliko trenutaka toplina postaje jača i može potrajati oko 5 do 15 minuta, ovisno o individualnoj toleranciji na toplinu. Možete osjetiti ljutinu kao vatrenu i koncentriranu, čak i nakon što isperete usta vodom. 

Koja je jedinica Scovilleove ljestvice za Bird’s Eye čili papričicu? 

A ljutina ove čili papričice kreće se između 50 000 do 100 000 SHU. Svaka papričica je drugačija i svaka sorta je drugačija. Dakle, razina ljutine papričice se jako razlikuje, iako su od identičnih biljaka. Mnogi čimbenici određuju ljutinu papričicu, uključujući vrijeme, stanje tla i metode zalijevanja. Stoga uvijek budite oprezni pri rukovanju i ljutim i umjereno ljutim čili papričicama. 

Kapsaicin koja se nalazi u unutrašnjosti paprike lako se prenosi na kožu i time iritira.  Sjajno ih je koristiti kao mljevene, nasjeckane ili narezane, ovisno o zahtjevima začina i okusa. Dok radite jednostavni curry ili čili, dodajte ih cijele i kuhajte oko 5 minuta. Bacite ih prije posluživanja zbog blage ljutine i bogatih okusa. 

Kako čuvati papričicu ? 

Ako ćete u skoroj budućnosti posjetiti vašu lokalnu azijsku ili indijskoj trgovini, uzmite svježu tajlandsku čili papričicu. Prvi izbor za skladištenje koji možete razmotriti je hlađenje. Ostavite peteljku (ako postoji) zamotajte ih u pamučnu krpu i spremite u odjeljak s namirnicama u hladnjaku. Upotrebljiva je do 10 dana ako se čuva na ovaj način. 

Zamrzavanje također može biti izvrsna opcija za čuvanje nekoliko mjeseci. Ali imajte na umu da, kada se paprike vrate na sobnu temperaturu, neće biti mnogo promjena u okusu i toplinskom profilu. Ali izgubit će oblik, a unutarnji dio paprike će pocrniti. 

Bolja opcija je sušenje. Tanka opna i stijenka olakšavaju sušenje. Ovdje učinkovito funkcionira metoda sušenja na suncu ili sušenja na zraku. Kasnije ih možete samljeti u prah, zdrobiti u listiće ili napraviti mješavine začina. Ova metoda je prikladna za skladištenje godinu dana ili do sljedeće sezone berbe. 

Habanero papričica 

Habanero je jedna od najpoznatijih čili papričica među vrhunskim chofovima i sastavni dio “spice racka” u kuhinjama ljubitelja ljute hrane. Iznad svega, vodeći brendovi uvelike ovise o ovoj ljutoj čili papričici za izradu nevjerojatno ukusne salse, ljutih umaka ili ljutih grickalica poput čipsa. Tehnički rečeno, habanero Scoville jedinice skale kreću se između 100.000 SHU do 350.000 SHU. Dostupni su u više varijanti i više boja. Sazrela habanero paprika izgleda okrugla ili duguljasta. Dugi su oko 2,5 do 5 cm i imaju širinu od 2,5 do 3,5  cm koja završava šiljastim vrhom. Ima tanko meso. Sjemenke i bijela opna u središtu imaju koncentriranu ljutinu. 

Kao i svako drugo povrće, i ova nezrela chilly papričica u početnom stadiju je zelene boje. Kako sazrijeva, njihova se boja mijenja iz zelene u žuto-narančastu, a nakon što potpuno sazriju, konačno postaju tamno narančaste ili jarko crvene. Promjene u bojama prikazuju različite faze životnog ciklusa habanero čili papričice. 

 U svim svojim različitim fazama rasta, orangish habanero (ni previše zreo ni previše nezreo) ima pravu kombinaciju vatrene ljutine i voćnog okusa. I ovo svojstvo ih izdvaja od svih ostalih. U ovoj fazi, habanero paprike imaju privlačnu, svijetlu, sjajnu kožu osim okusa i okusa. Njihova svestranost u kuhanju ih čini vrlo traženima na potrošačkom tržištu, uključujući trgovine mješovitom robom. Uzgajivači ove čili papričice stalno otkrivaju i uvode nove sorte na potrošačko tržište. 

Je li habanero najljuća papričica? 

Godine 1999. ova je čili papričica zabilježena kao najljuća papričica na svijetu u ‘Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda’. U kasnijim godinama, vodeće pozicije zauzele su druge novorazvijene ljute papričice poput Dragon’s Breath ili Carolina Reaper. 

Iako je možda izgubio svoj najljući položaj, njegova vatrena ljutina ostaje ista. Ipak, smatra se jednom od ekstra ljutih sorti čili papričice. 

Scovilleove jedinice habanero papra 

Ljutina izmjerena u laboratoriju je između 100.000 SHU i 350.000 SHU. . 

Biste li vjerovali da se paprike iz iste biljke razlikuju po obliku i ljutini? Veličina, oblik i toplina uvelike se razlikuju ovisno o klimi, vremenu, stanju tla, sunčevoj svjetlosti i načinu zalijevanja. Stoga bi bila izvrsna praksa testirati okus ove čili papričice prije nego što je uključite u recept. 

Kakav okus ima habanero ? 

Nezreli zeleni habanero ima malo “travnatiji”(u nedostatku boljih riječi) okus. Ima blage i suptilne paprene okuse s užarenom toplinom. Onaj narančaste boje ima voćni okus (slično voćnim okusima ananasa) i ima vatrenu toplinu koja se osjeti tek nakon nekoliko sekundi kada se kuša. Potpuno zreli crveni habanero ima suptilan voćni okus i intenzivnu ljutinu. 

Gdje mogu nabaviti habanero? 

Budući da su ove papričice postale popularne posljednjih desetljeća, dostupne su u azijskim specijaliziranim trgovinama, a ponekad se mogu naći i među entuzijastima na tržnicama kad god je sezona. Nadalje, ove se biljke paprike lako uzgajaju i prikladne su za kućne vrtlare u vlastitom dvorištu. To je vrlo isplativa metoda koja je povezana s osobnim zadovoljstvom.  

Primjerice, ljutina habanera neusporediva je s jalapeno papričicama. One se smatraju ekstra ljutim čili papričicama, a jalapenos spadaju u blagu do umjerenu vrstu ljutih papričica. 

Scovilleove toplinske jedinice habanera kreću se između 100 000-350 000 SHU, dok se Scovilleove toplinske jedinice jalapena kreću između 2500-8000 SHU. 

U receptima. Mala količina može začiniti cijelo jelo. Stoga je dobra ideja započeti s malom količinom kako biste povećali ljutinu. Ljutina pojačava osjećaj nakon djelića sekunde. Koristite habanero umak kao pojačivač okusa za meso sa žara, piletinu na žaru ili tjestenine općenito. 

Ghost chilly papričica 

Ghost papričica jedna je od 10 najljućih paprika na svijetu. I certificirana kao najljuća čili papričica 2007. u Guinnessovoj knjizi rekorda. Otprilike je 400 puta ljuća od standardne jalapeno paprike. 

Ove ljute i vatrene papričice imaju više od 1.00.000 toplinskih jedinica na Scovilleovoj ljestvici, dok je stopa vrtne zelene paprike 0 toplinskih jedinica. A jalapeno papričica se kreće između 3000-7000 Scoville toplinskih jedinica. 

Nedavno je ova ljuta čili papričica stekla popularnost zbog svoje prepoznatljive vrućine i složenih pikantnih okusa.  Osim običnih umaka i salsa, potrošačko tržište preplavljeno je namirnicama s okusom Ghost chilly papričica, poput čipsa ili kokica. 

Nadalje, korporativni divovi počeli su ugrađivati njegovu aromu u svoje prehrambene proizvode. Nedavno je Burger King lansirao Ghost pepper chicken nuggets (SAD) u svoju liniju proizvoda kako bi zadovoljio svoje ljubitelje ljute hrane. 

Vjeruje se da se duhovite paprike uzgajaju u sjeveroistočnoj Indiji. Lokalno ih zovu ‘Bhut jolokia’, što se prevodi u ‘bhut’ kao duh i ‘jolokia’ kao čili papričica – neizravno upućujući na njihovu vatrenu toplinu. Također je poznat pod drugim imenima kao što su Bih zolokia, Naga morich i Naga jolokia, ovisno o regiji ili pokrajini u Indiji. Na drugoj strani zemaljske kugle, u Španjolskoj, Ghost chilly papričica je poznata kao ‘pimienta fantasma’.  

Ghost chilly papričica izgleda sjajno sa svijetlim bojama, tankim mesom i umjereno izmrvljenom kožom. Ima strukturu sličnu mahuna sa sjemenkama netaknutim do rebra u sredini. Veličina zrele paprike je od 2,5 cm do 3,5 cm. Mnogi čimbenici odgovorni su za njegovu toplinu i duljinu, uključujući vrijeme i temperaturu. Osim vatreno crvene boje, dostupni su i u drugim spektakularnim bojama poput čokolade, žute, zelene, boje breskve, ljubičaste, bijele itd. Kak bi rekli, mogu varirati u boji, ali nikad ne razočaraju svojom intenzivnom toplinom. 

Koliko su ljute Ghost chilly papričice? 

Znate li koliko Scovilleovih jedinica ima Ghost chilly papričica? To je 855 000 – 1 041 427 SHU u Scovilleovoj ljestvici. Ne ulazeći u njegovu tehničku pozadinu i jedinice za mjerenje ljutine, njihova je ljutina toliko nečuvena da se njezina ogromna ljutina može osjetiti čak i njuhom. 

Čovjek se čak može početi znojiti samo kušajući malo papričica. I može osjetiti akutni osjećaj peckanja koji može trajati do sat vremena. Stoga toplo preporučam nošenje rukavica dok rukujete ovom papričicom ili bilo kojom drugom vrstom. 

Kakav im je okus ? 

U početku je voćnog, zemljanog i blago slatkog okusa nekoliko sekundi. A kad se ljutina počne razvijati i širiti nepcem, ona postaje izraženija. Osjećaj topline je vatreno vruć oko 15 minuta do jednog sata, ovisno o razini tolerancije pojedinca. 

No jeli onda sigurno jesti Ghost chilly papričicu? Pa kao i sve druge ljute čili papričice, ove su jestive i sigurne za jelo. U principu Ghost chilly papričice su divne ako uzmete u obzir sljedećih nekoliko čimbenika. Količina servirane papričice ključan je faktor. Održavanje omjera ljutine u odgovarajućoj količini u receptu koja odgovara vašoj osjetljivosti na ljutinu je od vitalnog značaja. 

Kuhanje s Ghost chilly papričicama  

Generacijama se široko koristi u kuhinji sjeveroistočne Indije i Bangladeša. Koriste ih za pripremu curryja, juhe, ajvara ili kiseljenja. Oni se dodaju u najmanjoj količini hrani kako bi se hrana uskladila sa svojom nepodnošljivom ljutinom. U europskim zemljama oni se općenito koriste u izradi umaka, salse i kao mješavina začina, slična receptima na bazi jalapena. Ljuti umaci od ljute paprike postali su pravilo na današnjem potrošačkom tržištu.   

Svježa naspram suhe paprike  

Osušeni čiliji su ljući od svježih jer se njihova toplina pojačava procesom starenja. Također razvija snažnu aromu i okus kada se osuši. 

Skladištenje 

Kao i druge čili papričice, ove su izvrsne za čuvanje. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi ili vrećici. I zamrznite ih za korištenje do 8 mjeseci. U hladnjaku mogu trajati do 15 dana. Nakon propisanog roka polako gubi aromu. Kiseljenje je najbolji način za korištenje papričice tijekom cijele godine bez brige o sezoni. S druge strane proces sušenja daje duboku ljutinu i intenzivne okuse. Ova metoda je izvrsna za komercijalne svrhe i male kuhinje. Lako se skladišti i uz najmanje održavanje jer suhe paprike pogodne su za čuvanje i praktične su u kuhinji. 

Scovilleova ljestvica. 850.000-1.050.000 SHU jedinica. 

U receptima. Uglavnom se koristi za izradu ljutih umaka i mješavina začina. Savršeni za izradu praha, jer imaju tanku stijenku i lako se suše. Koristite mljevenu Ghost chilly papričicu u prahu za povećanje ljutineu receptima za umake, začine i curry. 

Carolina Reaper 

Kako se popis chilly papričica može napraviti bez Caroline? Godine 2013. Carolina Reaper postala je senzacija u medijima. Kako je proglašena najljućom čili papričicom na svijetu. Veličinom izgledaju slično kao Habenero, ali imaju mali šiljasti rep na dnu, što ga čini drugačijim od svih ostalih chilly papričicama.  

Carolina ima voćni okus i intenzivnu toplinu. I navodno ima oko 2,2 milijuna SHU na Scovilleovoj ljestvici (gdje je zelena paprika babura zabilježena na 0 SHU, a jalapeno papričice u prosjeku imaju 5000 SHU).  

Smatra se jednom od najpopularnijih vrsta paprika na komercijalnim tržištima Sjedinjenih Država. Vodeće prehrambene tvrtke i ljubitelji papra razvijaju nove okuse kako bi začinili različitu hranu. Trenutačno se konvencionalne prehrambene namirnice poput salse, čipsa i kikirikija prelijevaju vrućim Carolina reaperom i uvode na tržište. Ovu ljutu i začinjenu hranu posljednjih godina ljudi diljem svijeta pozdravljaju i podržavaju pa kaj znam, meni je jednostavno ovo preljuto. 

Kako izgledaju ove paprike? 

Ima dug, oštar, šiljast rep. Ova čili papričica je dobila ime po svojoj sličnosti sa žetelacom (reaper). Potpuno zrela Carolina reaper izgleda sa sjajnom, naboranom kožom i jarko crvenom bojom, izduženom okruglom strukturom i repom. Njegove mlade papričice počinju rasti u zelenoj boji. Kako sazrijevaju, njihova boja se transformira u narančastu i tamno crvenu boju.  

Tipično svijetla boja paprike, sitna struktura i naborana koža ukazuju na moćno koncentriranu ljutinu. A ova izjava je čisti primjer ove Carolina reaper. 

Kakvog su okusa? 

Crveno obojeni, zreli Carolina reaper blago je slatkog okusa s koncentriranom toplinom i voćnim okusom. Mlade zelene mahune imaju travnati okus s bogatom toplinom koja ostaje. U trgovačkim centrima najčešće se nalaze zrele paprike. Bez obzira na zrelost, ima koncentriranu toplinu. I ima potencijal izazvati iritaciju kože i osjećaj peckanja. Simptomi mogu trajati do 20 minuta ili duže. 

Nepotrebno je reći da se simptomi razlikuju za svakog pojedinca. Stoga uvijek postupajte s oprezom pri rukovanju bilo kojom paprikom, uključujući ovu žetelicu Carolina. 

Kako ih koristiti u receptima 

Ako tražite ljuti začin ili začin za začinjanje jela, postoji mnogo opcija. 

  • Kao mješavina začina. Dehidrirajte sušenjem na suncu ili pomoću dehidratora. I pomiješajte ga u prah. I eksperimentirajte miješajući ga sa svojom omiljenom mješavinom začina. 
  • U salsi. Chilly papričice nasjeckajte i ubacite u salsu. Uklonite sjemenke kako biste smanjili ljutinu. 
  • Popržiti uz miješanje. Umiješajte nasjeckanu papriku u bilo koju zapršku i pričekajte da zacvrči. 
  • Umiješajte svježu ili prerađenu chilly papričicu u svoj uobičajeni umak i osjetite ogromnu ljutinu koju donosi. Ali budite oprezni, ljuta je kao sotona 😊