Mali vodič kroz kamenice vol1

Jedna od rijetkih namirnica koju, iako sam alergičan, jednostavno obožavam. No postoji mnogo zabluda, pogotovo online, o ovim prefinim školjkašima. S obzirom da je popularnost kamenica u posljednjih nekoliko godina u velikom porastu, vrijeme je da napišem par riječi o njima i prenesem svoja dosadašnja iskustva. Bez obzira jeste li ljubitelj ili ne, vjerojatno na ovaj ili onaj način imate neko mišljenje o njima. Ali koliko zapravo znate išta o kamenicama? Iznenađujuće, postoji mnogo zabluda o ovim zagonetnim školjkašima.  

Mit #1: Što je kamenica veća ili skuplja, to mora biti bolja 

Kada je u pitanju točna procjena kvalitete kamenice, veličina i cijena nisu veliki faktori. Prema informacijama ljudi koji stvarno znaju o čemu pričaju, vrijeme je zapravo varijabla koja je najvažnija. Kao i svaka živa roba, ima rok trajanja i odmah joj počinje padati vrijednost kako vrijeme prolazi. Što se tiče veličine, neki restorani/ chefovi preferiraju veće za svoj novac,kako bi kvantitativnoto pred gostom izgledalo, ali vjerujte mi da veličina nema nikakve veze s profilom okusa kamenica. 

Svježina je bitan faktor  

Dakle, kako odrediti svježinu? Raspitajte se u ribarnici ili prodavaču kamenica da vam kaže kada ih je nabavio. Kod kupovnih od Metroa ili Select Adrie Može se pronaći na oznaci vrećice, znate onom papiriću koji dolazi u svakoj pakiranju kamenica. Uzgajivači su ih dužni osigurati, a prodavači ih moraju imati pri ruci. 

Mit #2: Kamenice su ukusne, ali nisu toliko hranjive 

Zabrinuti ste da su sirove kamenice bogate kalorijama, kolesterolom i teškim metalima?  Ranije se smatralo da kamenice sadrže velike količine kolesterola, no nove metode izračuna razine kolesterola zapravo su uklonile kamenice s popisa. Neki znanstvenici idu toliko daleko da uvjeravaju da su kamenice zdrava hrana! Smatraju ih elektranom mikronutrijenata, uključujući cink, željezo i vitamin B12. Definitivno nisu bogate kalorijama; porcija od 90g sirovih francuskih kamenica ima samo oko 45 kalorija. 

Recimo samo da je vjerojatnije da će vaš novčanik stradati zbog kamenica prije nego vaše zdravlje. 

Mit #3: Sirove kamenice nisu sigurne za jelo tijekom svih mjeseci  

Topliji mjeseci koji su kada se kamenice mrijeste. Kamenice koje se mrijeste zapravo nisu štetne za jesti, samo nisu ukusne. U moru, divljim kamenicama treba dati dovoljno vremena da se ponovno nasele. Ali danas su mnoge sorte umjesto toga uzgojene tako da se uopće ne mrijeste, što im omogućuje žetvu i konzumaciju tijekom cijele godine. 

Jedno važno upozorenje je da su temperature vode više od prosjeka povećale prevalenciju vibrio vulnificus. Patogen, za koji je otkriveno da neke kamenice nose, doista može učiniti ljude bolesnima. Dakle, jedna, ako ne i najvažnija stvar koju potrošač treba znati, jest kupovati kamenice samo od trgovaca ili restorana koji prodaju proizvode iz certificiranih kanala prodaje To je razumno pravilo kojeg se morate pridržavati ako želite izbjeći trovanje.  

Mit #4: Jedenje kamenica je loše za okoliš 

Grebeni kamenica su nevjerojatne strukture koje pružaju prirodno stanište za morski život i pomažu u čišćenju naše vode. Jedući ih, ne nanosimo li zapravo štetu okolišu? Istina je da je 98% svih kamenica koje konzumiramo uzgojeno na farmama, a veliki dio industrije je modernizirao svoje operacije kako bi iskoristio metode održive akvakulture. U suštini, velika večina kamenica je uzgojena na farmama koje su podesile svoje proizvodne procese tako da imaju jako mali učinak na okoliš. Iako zvuči kontraintuitivno, konzumacija kamenica zapravo pomaže okolišu, jer kamenice jedu alge Konzumiranjem kamenica od najvećih proizvođača školjkaša u poslu znači ujedno i čišće uvale. 

Mit #5: Kamenice se najbolje slažu sa šampanjcem ili vinom. 

Kamenice i hladni šampanjac, Sauvignon Blanc ili Chablis klasična su kombinacija, ali nipošto nisu sveobuhvatno spajanje “merroir-terroir”. Sve je veća sklonost kombinacijama kamenica i piva,što ako dobro odaberete tip pive može biti nešto nevjerojatno. (ne mislim na žuju i sl napoje) .Jedan od novih trendova, osobito u fine dinning svijetu je dobro usklađen izbor kamenica i sakea.  

Briljantnost sparivanja kamenica i sakea je u tome što kombinacija ističe kremoznost i mineralnost kamenica jer preuzima elemente slične u sakeu. Općenito, naše domaće kamenice daleko su uspješnije sa sakeom budući da sake ima bouqet koji može fino naglasiti slasnost kamenice. Jedan izvrstan par je Takatenjin “Soul of the Sensei” (Junmai Daiginjo) sake koji kamenicama daje kremaste note dinje. Ideja za slaganja i prezentaciju ima stvarno mnogo.