Hoisin umak

Hoisin umak je mirisni umak koji se često koristi u azijskim prženim krumpirićima, marinadama i jelima s roštilja. Ključni je sastojak mnogih kineskih jela i nekih recepata za vijetnamsku hranu, a ponekad se naziva i kineski umak za roštilj. U suštini, Hoisin umak je začin na bazi fermentirane sojine paste s drugim okusima i začinima. Dodaje azijski okus jelima, kombinirajući umami sa slatkim, ljutim i začinjenim elementima. Ne radi se s proizvodima životinjskog podrijetla te je stoga pogodan za vegane i vegetarijance, iako se tradicionalno poslužuje uz pekinšku patku, kantonsko jelo. Budući da se obično radi od soje, trebali biste potražiti verziju bez soje napravljenu od drugog graha ako izbacujete soju iz prehrane. 

Malo se zna o podrijetlu umaka hoisin osim da je kantonski. Naziv hoisin dolazi od kineske riječi za plodove mora, a ranije formulacije mogle su sadržavati sastojak plodova mora koji je dao okus umamija. Danas ne sadrži plodove mora. I ne samo to, obično se ne koristi s plodovima mora, pa je podrijetlo imena fakat misterij. 

Hoisin umak napravljen je od kombinacije paste od fermentirane soje, češnjaka, octa, sezamovog ulja, čilija i zaslađivača. Komercijalno pripremljeni umak hoisin može imati dodane konzervanse, stabilizatore i bojila. Sastojci u popularnoj robnoj marki Lee Kum Kee uključuju šećer, vodu, pastu od fermentirane soje (sadrži pšenično brašno), sol, prašak od slatkog krumpira, modificirani kukuruzni škrob, pastu od sezama, češnjak, čili papričice i začine. 

Kakvog je okusa 

Hoisin je tamne boje i guste konzistencije. Ima vrlo jak slan i blago sladak okus. Hoisin umak ima okus poput američkog umaka za roštilj, ali mnogo slaniji, bogatiji, manje slatki i ima svoj vlastiti okus. Fermentirana sojina zrna dodaju ukusan umami element za koji neki drugi umaci koriste ribu ili meso. 

Budući da jedinstveni okus može biti nadmoćan, osobito ako ste tek upoznali azijsku kuhinju, preporučuje se da koristite samo po malo kako biste eksperimentirali s okusom. Ili, razrijedite okus dodavanjem vode ili ulja u hoisin umak prije upotrebe u receptu. 

Hoisin umak izvrstan je način za dodavanje autentičnog azijskog okusa, zgušnjavanja i boje jelu s tijestom ili rezancima. Također se može koristiti kao umak, proljetne rolice ili druga predjela. Pronaći ćete hoisin umak u raznim receptima od glavnih jela preko prženih krumpirića do priloga od povrća. Mnogi azijski veganski i vegetarijanski recepti zahtijevaju hoisin umak. 

Zamjene 

Ako ne možete pronaći hoisin umak u trgovini, najbolje je da upotrijebite recept za izradu zamjene s maslacem od kikirikija, misom ili pastom od crnog graha; možete napraviti i sirovu vegansku verziju. Možete zamijeniti kineski umak od smeđeg graha ili chee hou umak ako ih imate pri ruci; oba su napravljena od soje, ali bi mogla biti pikantnija od hoisin umaka. 

Još jedna brza zamjena je da uzmete tipični američki slatki umak za roštilj i dodate srirachu i kineski prah od pet začina(five spice). Svakako provjerite sve zamjene kako biste vidjeli sadrže li stvari koje izbacujete iz prehrane, poput životinjskih proizvoda ili glutena. 

Gdje kupiti hoisin umak 

Mnoge trgovine mješovitom robom drže hoisin umak u redovima s azijskom hranom; potražite robne marke kao što je Lee Kum Kee. Možda biste željeli potražiti više autentičnih proizvođača iz Azije kupnjom u kineskim ili azijskim specijaliziranim prodavaonicama namirnica(PanAsia). Također možete kupiti hoisin umak online. 

Skladištenje 

Neotvorena boca hoisin umaka može se čuvati na hladnom i tamnom mjestu i bit će stabilna nekoliko godina. Provjerite bocu za datum “najbolje do” koji će pokazati kada će se početi razgrađivati. Ako umak niste koristili neko vrijeme, uvjerite se da na njemu nije nastala plijesan ili neugodan miris. 

Nakon što otvorite bocu, treba je ostaviti u hladnjaku. Ali ne morate ga brzo upotrijebiti jer bi trebao stajati do godinu dana u hladnjaku, zahvaljujući visokom udjelu soli koji sprječava bakterije i plijesan. Znakovi da je vrijeme da ga bacite uključuju plijesan, miris ili promjenu boje.