Michelin na Plešivici

Danas ujutro me zatekla jedna jako lijepa vijest. Chef Bernard Korak dobio je veliko priznanje od Michelin vodiča, svoju prvu zvjezdicu. Tko god prati rad chefa Koraka zna da takvo priznanje, ma što god tko mislio o michelinu, je posve zasluženo. Ovo je pravi pokazatelj da se teškim i krvavim radom ali prije svega iskrenim pristupom može uspjeti. Nadam se da će i poslovni model pokazati se jednako uspješnim i omogućiti chefu Koraku daljnje inovacije u kuhinji.  

Chef Korak ne fejka, ne koristi se lažnim sastojcima niti se oslanja na brend. Chef Korak kuha beskompromisno, oslanja se na svima nama dragu Plešivicu i gotovo isključivo traži lokalne namirnice. Plešivica, Žumberak i Samoborsko gorje kao stvoreni su za to. No koliko je michelin zapravo važan za restoran. Trenutno je u Hrvatskoj 11 restorana s jednom Michelinovom zvjezdicom, 14 restorana koji nose Bib Gourmand oznaku (uključujući tri nova), a ukupno 64 restorana ima preporuku (uključujući 9 novih). Svi oni rade već godinama jako dobro, neki više neki manje. Ali dobro.  

Michelin je ove godine naglasio da su primijetili da dosta chefova obraća sve veću pažnju na odabir lokalnih namirnica i većoj suradnji s OPG-ima. Što je doista jako dobra stvar.  

Bilo da radiš samo gablece ili pokušavaš se probiti na fine dining sceni moraš biti iskren prema sebi i svojim gostima. Pisao sam nedavno o raznim prevarama koje se događaju u naši restoranima i istini za volju one neće prestati preko noći. Jer glad za brzim profitom je prevelika. Da nije tako ne bi imali sezonske restorane na moru. Za neke koji se prevarama bave svakodnevno je nažalost kasno i oni se neće mijenjati. No dolaze drugi, novi restorani s nabrijanim timom ljudi koji su usredotočeni na to da pruže najbolje što može regija ponuditi. 

Drago mi je da Restoran Korak ima michelinovu zvjezdicu. To mora biti pokazatelj i drugima, poput restorana Cantilly u Samoboru koji se uskoro otvara da poštivanje dobrih lokalnih sezonskih proizvoda mora biti u samom fokusu. Radoznao sam da vidim hoće li to stvarno biti tako.  

Još jednom iskrene čestitke chefu Bernardu Koraku i njegovom cijelom timu na zasluženom priznanju i sve najbolje u daljnjem radu.