Kako napraviti Beurre Manié

Za početak kaj je to Beurre Manié? 

Jeste li se ikada zapitali kako chefovi za svoje juhe i umake postižu tako gustu, kremastu teksturu sa sjajnim sjajem? Mnoge dijelove francuske kuhinje teško je ponoviti, ali tajna kremaste juhe toliko je laka da bi je dijete moglo napraviti. Jednostavno pripremite beurre manié, francuski za “gnječeni maslac”. Sličan je rouxu jer su njegovi osnovni sastojci samo brašno i maslac, ali beurre manié se ne kuha. Umjesto toga, omekšali maslac i brašno se gnječe ili pasiraju dok se ne sjedine, a zatim se umute u vruće umake ili juhe. 

Brašno se često koristi kao sredstvo za zgušnjavanje u kuhanju, ali samo dodavanje brašna u juhu moglo bi izazvati velike neželjene grudice. Brašno se ne bi lako raširilo i činilo bi jelo ne jestivim. Roux i beurre manié koriste se za zgušnjavanje juha bez zgrudvanja brašna. Budući da maslac oblaže brašno, može se lako uklopiti u vašu juhu ili umak. 

Koristite svoj beurre manié za zgušnjavanje juha, variva i umaka. Počnite s 100g višenamjenskog brašna i 100g omekšalog maslaca. Najbolje je ostaviti maslac oko sat vremena prije nego počnete.  

Ručno pomiješajte maslac i brašno. Beurre manié bit će ljepljiva, skliska kaša; ali vi samo nastavite mijesiti. 

Ne izgleda lijepo, ali nakon što se brašno uklopi u maslac, vaš beurre manié je gotov i spreman za ubacivanje u variva, juhe i umake. Obavezno nastavite miješati juhu ili umak dok se beurre manié potpuno ne umiješa. Lagano kuhajte tekućinu nekoliko minuta dok se malo ne zgusne. Nakon što više ne osjetite okus brašna i tekućina postigne željenu gustoću, vaša juha ili umak su gotovi. 

Ako vam je ova metoda previše neuredna, maslac i brašno možete izraditi žlicama ili valjkom za tijesto. Drugi radije koriste multipraktik, samo pazite da se ne zagrije i maslac ne počne biti tekući. 

Srećom, beurre manié možete zamrznuti do tri mjeseca. Budući da većina recepata zahtijeva samo žlicu ili dvije ovog sastojka odjednom, možete zamrznuti sve što ne koristite. Također se može napraviti u velikim serijama i zamrznuti. Međutim, važno je dopustiti da smjesa potpuno omekša prije nego što je dodate u juhu. Ne preporučujem dodavanje smrznutog beurre maniéa toplom jelu.