Imate li autorsko jelo ili piće?

Važno je pronaći način da se istaknete u restoranskoj industriji. Jedan od načina da to učinite je da na svom jelovniku imate jedno jelo koje ćete posebno istaknuti, vaš specijalitet kuće da to tako nazovemo. Postoji stvarna moć u tome da imate istaknutu stavku na jelovniku, posebno kada se natječete s restoranima koji poslužuju istu vrstu hrane kao i vi. 

Na primjer, živim u Samoboru i u radijusu od 3 km od moje kuće nalazi se najmanje 10 tak pizzerija… Znate li koliko ih posjećujem? Moja obitelj i ja posjećujemo dvije pizzerije u našem susjedstvu. Jedna nam je prirasla srcu i nalazi se u samom centru grada ,a druga najautentičniju pizzu koju mogu pronaći u svom kraju. Nije baš na razini Franko’sa ili sl vrhunskih pizzeria u Zagrebu, ali vraća me u dane kada sam na slobodan dan šetao po raznim četvrtima u Monteralu i lokao po barovima, prelazeći s jednog mjesta na drugo, a zatim tražio utjehu od gladi, tražeći dobru krišku pizze. To stvarno hrani ta sjećanja. 

No da se vratimo nazad na tekst. Morate biti poznati po nečemu što vas čini boljim od svih ostalih, nečemu drugačijem, nečemu što netko mora imati. Za to želite da vam gosti dolaze rutinski. Jelo s potpisom ne mora uvijek biti izvan vašeg jelovnika. Može biti piće, poput koktela, primjerice Štrukanog pelina kakvog radi Ivan Leko u Express baru u petrinjskoj, ili Bermeta obitelji Filipec. Još čekam svog brata Jasmina i njegov autorski koktel. Kako bi rekla torcida, Jasmine vrime je.

Prednosti autorskog jela 

Jelo s potpisom stvara jedinstveni identitet vašeg chefa, vaše kuhinje Pomaže vam da se razlikujete od svih ostalih konkurenata na vašem tržištu. Imati prepoznatljivo jelo privlači nove goste koji su znatiželjni o artiklu o kojem svi pričaju, posebno ako je unikatan. Theatrium duguje svoj uspijeh takvim jelima. 

Imati prepoznatljivo jelo na jelovniku potiče kreativne sokove kuhinje, više ih motivira da smisle neka nova jela i budi želju za dolaskom no posao. Jelo s potpisom može postati omiljeno jelo gostiju i potaknuti ih da se uvijek iznova vraćaju. 

Posjedovanje prepoznatljivog jela na jelovniku pojednostavljuje vaš jelovnik jer isticanjem jedne ili možda dvije istaknute stavke možete pojednostaviti nagovaranje svojih gostiju da se priklone jelu na koju ih usmjeravate. Možete smanjiti broj izbora jela na jelovniku i bolje se nositi s troškovima rada i hrane. Ako ga nemate, razmislite o ovim stvarima dok smišljate kakvo bi trebalo biti vaše jelo s potpisom.  

Razvijte (ili istaknite) jelo koje se sviđa vašem ciljnom tržištu. Dizajnirajte ga prema njihovim preferencijama ukusa, a ne prema vlastitom. Vaše prepoznatljivo jelo omogućuje vam da svojim kulinarskim stilom pokažete ono što je jedinstveno u vašem restoranu, pa se pobrinite da se slaže s hranom koju trenutno poslužujete. 

Neka bude jednostavno. Odaberite jelo koje je jednostavno za pripremu, konzistentno i ne zahtijeva previše skupih ili teško dostupnih sastojaka. Želite da to bude nešto što možete ponavljati na rutinskoj osnovi. Želite biti sigurni da vam neće ponestati i da vam dobavljač uvijek može osigurati proizvode koji čine vaše prepoznatljivo jelo. Promovirajte ga na svojoj web stranici i društvenim mrežama te bilo kojem drugom marketinškom kanalu na koji ga možete staviti. 

Obučite svoje osoblje da povećaju prodaju vašeg prepoznatljivog jela jer time što se više ljudi navuče na njega, stvarate stalne kupce i izvrsnu promociju od usta do usta. 

Stvaranje prepoznatljivog jela i njegovo promoviranje učinkovito privlači nove kupce, potiče ponovne poslove i pojednostavljuje vaš jelovnik. Ako trenutno nemate jelo s potpisom, što čekate?