Po meni, potrebna je stvarno dobra priča

Čin izlaska van da bi pojeli nešto fino u restoranu nekada je bio svečani čin. Bilo da posjećujete omiljeno mjesto u susjedstvu ili ste pustolovnog duha i otvoreni ste za pronalaženje novih okusa, obukli ste se za tu priliku i uputili u restoran gdje će vas ugostiti, poslužiti i počistiti za vama. Ovih dana, u vrijeme post-pandemije te usred visoke razine inflacije, gosti će vjerojatnije preskočiti gostovanje, posluživanje i pospremanje u korist pristupa koji je više uzmi i ponesi, a to je hrana za van. 

Kao odgovor na pandemiju, restorani su bili prisiljeni zatvoriti svoje blagovaonice bez prethodne najave ili saznanja koliko dugo će imati ključ u bravi. Na tragu porasta usluga online naručivanja i dostave hrane, koje su zajedno činile jako mali broj transakcija ugostiteljskih usluga u 2019., narudžbe hrane putem aplikacije više su se nego udvostručile u pandemijskoj 2020. godini.  Ok sada smo u 2023. no situacija nije u mnogim zagrebačkim restoranima ista ili gora. Mnogi su od njih digli ruke i više se niti ne trude da privuku goste u restoran već se podredili svoje poslovanje isključiva prema Glovo i Wolt uslugama.

Dakle, sada nije teško povjerovati da su potrošači dali novo značenje izrazu “odlazak van jesti”. Trošenje dodatnog vremena i novca potrebnog za ustajanje s kauča da bi se izašlovan na jelo te iste hrane koja bi mogla biti dostavljena na kućnom pragu je u najmanju ruku teška prodaja.   

No kaj onda poduzeti da privučete potrošače iz njihovih dnevnih soba u vaše blagovaonice? Po meni, potrebna je stvarno dobra priča. 

Poglavlje 1: Putovanje počinje 

Dom je, prije svega, ispunjen udobnošću poznanstva. Suparništvo s tom razinom udobnosti u vašem restoranu počinje uklanjanjem nagađanja pri navigaciji prostorom. Promišljeno pronalaženje puta omogućuje gostima da se kreću bez traženja pomoći, kroz raspored, znakove, rasvjetu i druge vizualne znakove i elemente dizajna. 

Želim reći ovako, učinite svoj prostor intuitivnim s jasnim, više osjetnim znakovima, počevši od prvog dojma. Da ponovimo dio objedovanja vani s domaćinom, neka prva točka dodira bude topla i gostoljubiva. Bio to domaćin ili domaćica ili jasan i prijateljski natpis, iskoristite ovo kao svoju najbolju priliku da postavite ugodan ton. 

Iako postoji mnogo mogućnosti za ugradnju zabavnih iznenađenja u iskustvo objedovanja, tlocrt bi trebao biti među njima najmanje. Blagovaonice su smještene u središtu, kuhinje straga, a zahodi negdje između. Dok radite na rasporedu, razmislite o linijama vidljivosti i elementima dizajna koji će usmjeravati poglede ili zanimanje gostiju oko restorana i pružiti osjećaj za prostore i susjedstva. Ovi znakovi mogu biti suptilni poput prijelaza na podu, a očiti i eksplicitni poput natpisa na robnoj marki ukrašenih naljepnicama i/ili grafikama. 

Dizajn rasvjete (i razina osvjetljenja i temperatura boje) također može pomoći u postavljanju tonova i navigaciji. Neka kuhinje i radni prostori budu jarko osvijetljeni radi sigurnosti, ali koristite rasvjetu u blagovaonicama kako biste postigli željeno raspoloženje koje je u skladu s vašom većom pričom. Ako se odlučite za ćudljivo ili romantično (drugim riječima prigušeno ili filtrirano osvjetljenje), samo osigurajte da značajke poput promjena razine i naglih uglova budu učinkovito naglašene. 

Poglavlje 2: Priča s zahuktava 

Svaka dodirna točka prilika je za vaše goste da fizički, a ponekad i podsvjesno, stupe u interakciju s elementima vašeg brenda. Ovi detalji tvore narativ. Ako se usklade na jedinstvene, zanimljive i ponekad iznenađujuće načine, stvorit ćete iskustvo koje se ne može ponoviti, kakvo će hrana za ponijeti izdržati samo u najgorem škripcu s vremenom. 

Ne toliko različito od prethodno spomenutih taktika pronalaženja puta, svaku dodirnu točku treba promatrati kroz leće mnogih osjetila. Ako vaš brend kanalizira klasičnu eleganciju, na primjer, plastificirani jelovnik možda nije najuvjerljiviji potez. S druge strane, ako je identitet vaše robne marke više eklektičan, možda vam rukom pisani jelovnik odgovara. Kakav je osjećaj? Kako se ljudi zbog toga osjećaju? Iako su jelovnici naizgled standardna značajka u bilo kojem restoranu, oni pomažu u prenošenju priče koju vaš restoran priča – one čiji gosti nakratko postaju dio. 

Uz rizik da iscrpim temu jelovnika, uzmite u obzir i mirise, zvukove koje dijelite sa svojim osobljem. Svaki od ovih sićušnih, ali važnih detalja može i treba biti pažljivo osmišljen kako bi se stvorila nezaboravna priča. Osigurajte da se energija pravilno kanalizira kroz elemente kao što je akustika. Je li restoran dizajniran tako da gosti mogu lako čuti svoje suputnike, ali ne i one za obližnjim stolovima, ili je to obiteljski restoran s malo više kakofonije? Možda čak unesete namjernija i često zanemarena audio iskustva puštajući definirajuće zvučne zapise u svojim identificiranim zonama.  

Poglavlje 3: Ugoda i uzbuđenje

Možete uložiti ogroman trud u svaki detalj svoje hrane i ponude pića, ali ako prostor nije udoban i inkluzivan, manje je vjerojatno da će se gosti zadržavati. Na vrlo opipljiv način, to može značiti odabir sjedala zbog ergonomije, a ne samo zbog uporabnosti, i još preciznije, davanje pravog razmišljanja o mobilnosti posjetitelja pri sastavljanju raznih visokih i niskih, tvrdih i mekih, klupa i barskih stolica. 

Zahodi zahtijevaju sličan stupanj pregleda. Oni, naposljetku, sadrže neke od najvažnijih elemenata dizajna u restoranu i trebaju biti promišljeno integrirani u dizajn restorana u smislu rasporeda, utjecaj buke (ili nedostatak istih) i čistoću (skladištenje torbi ili jakni, radne površine, vrste slavina, doziranje sapuna, mogućnosti sušenja ruku, odlaganje smeća i mjesta za presvlačenje beba)

Od prvog momenta kad gosti uđu kroz vaša vrata, vaš bi restoran trebao pobuditi ugodu i uzbuđenje od trenutka kada uđu dok se ne pospreme suđe i ne plati račun. Potrudite se stvoriti ugodne trenutke iznenađenja u svom restoranu i gosti će se vraćati, i to ne samo po hranu za van. Sjetit će se razloga zašto jedenje iz plastičnih posuda za jednokratnu upotrebu zapravo nije ono što je smisao posluživanje hrane.