KitchenAid Pro 600 Serija

Da istina, ja fakat volim KitchenAid Pro mixer što je itekako vidljivo iz mojih prošlih tekstova na Pelinu. Kad god me pitaju koji samostojeći mikser da kupe, bilo poslovno ili privatno, uvijek odgovorim KitchenAid Pro. Prije svega, imajte na umu da je ovo vrlo osoban odgovor, a dajem ga kao odgovor na učestalost kojom mi postavljaju ovo pitanje. Osobna priroda mog odgovora znači da bih mogao mjestimice postati malo dosadan u ovom testu, ali nadam se da ćete mi oprostiti.  

Samostojeći mikser neizostavan je dio mog posla, nešto što svakodnevno koristim u poslu, tako da su i sitne smetnje s nekim modelima dovoljne da ih u startu odbacim u korist KitchenAida. Postoje druge marke poput gorenja, Boscha i sl ali sam otkrio da se nekako uvijek vraćam njemu. Poput iPhonea je. Ok, pretjerujem, ali ovo tako ionako nije formalna recenzija, niti čak praktični savjeti za običnog kućnog kuhara, ovo je zapravo samo moja perspektiva, temeljena na godinama rada, kako u profesionalnim okruženjima tako i kod kuće. 

Ukratko, ako vam se ne čita dalje serija KitchenAid Pro moj je izbor zbog svoje snage, kapaciteta, potpuno metalne konstrukcije i dizajna—posebice zdjele i fiksne glave. 

Serija KitchenAid Pro jedini je samostojeći mikser za koji sam otkrio da ima široku, tradicionalno oblikovanu zdjelu koja nije preduboka i bez podnožja koje definira druge samostojeće miksere KitchenAid kao i druge brandove. 

Zbog svoje širine i tradicionalnijeg oblika posude za miješanje, smatram da je posuda serije Pro jednostavna za korištenje. Spustite posudu i brzo je stružite (posuda se okreće gore-dolje, umjesto kućišta glave motora koje se naginje prema gore na drugim modelima samostojećih miksera); dovoljno je širok da se nećete zabiti u dodatak. Osim toga, njegova veličina i širina olakšavaju dodavanje sastojaka, mokrih ili suhih, bez potrebe da petljate uokolo sa štitnikom za izlijevanje. 

Zahvaljujući širokoj konstrukciji od nehrđajućeg čelika bez podnožja, zdjela serije Pro savršena je za korištenje iznad vodene kupelji, pomažući da se ono što je unutra zagrije brzo i učinkovito. Bez tog podnožja, zdjela serije Pro brzo odbacuje toplinu kada se iz vodene kupelji vrati u mikser, tako da se stvari brzo ohlade, bilo da se radi o osjetljivoj meringi, kremi od maslaca, sabajonu ili bilo čemu drugom. 

Zbog svoje široke konstrukcije od nehrđajućeg čelika bez podnožja, zdjela serije Pro također se može baciti na otvoreni plamen, tako da ako recept počinje s otopljenim maslacem, nema potrebe prljati drugu zdjelu ili tavu da biste ga otopili. Isto tako, ako krema od maslaca ispadne previše čvrsta i hladna, mogu je staviti izravno na štednjak na sekundu ili dvije da se zagrije glazura s dna, a zatim ponovno umutiti da cijela količina postane mekana i kremasta. 

Dok je KitchenAid Artisan stroj od pet litara, KitchenAid Pro serija dolazi u kapacitetu od pet, šest ili sedam litara, ali najbolji je model od šest litara koji imam kod kuće i ono što preporučujem vlasnicima restorana koji opremaju lokal i u potrazi su za kvalitetnim samostojećim mikserom. Kapacitet miksera nije nužno odraz potrebe za velikim kuhanjem; mikser od šest litara više je nego sposoban za rukovanje malim receptima; ako se čini da je nešto ostalo nepomiješano na dnu zdjele, to je samo znak da je potrebno prilagoditi razmak između zdjele i miješalice. 

U većini slučajeva, dodatni kapacitet koji nudi aparat od šest litar jednostavno će značiti manje prskanja iz posude. Ukratko, manje nereda. A ta veća veličina zdjele učinit će ga svestranijim za druge primjene, čak i za ručne miksere. To je zapravo ono što koristim kod kuće kad god recept zahtijeva veliku zdjelu, bilo za bacanje salate, preljev za noodle ili miješanje sastojaka za focacciu. 

Zapravo, moja ljubav prema zdjeli serije Pro razlog je zašto u mom vodiču za opremu(u izradi) nećete pronaći preporuku za posudu za miješanje; Jednostavno ne koristim nikakvu drugu vrstu zdjele. Radije bih uložio u dodatnu samostalnu zdjelu miksera (čak i dvije) nego da imam set tradicionalnih zdjela za miješanje. Za nekoga tko peče svaki dan, te dodatne zdjele dobro dođu kada koristim svoj mikser. O dodacima koje ima ćemo drugi put, dovoljno je samo “baciti oko” na službene stranice. 

Smatram da je serija KitchenAid Pro najmoćnija u cjelini, što znači da se može glatko nositi s izazovnijim projektima (kao što je tijesto za kruh koje zahtijeva visoku razinu razvoja glutena) dok prolazi kroz svakodnevne zadatke u rekordnom vremenu. A ako ste ga uredno održavali, otvara se bez ikakvih problema i koristit će te ga jako dugo godina. Ja sam s njime u “pogonu” već 6 god. I možda mi je taj dugi put korištenja kroz teška vremena pomogao da se tako blisko povežem sa svojim samostojećim mikserom.. Stoga razumijem da za druge moje razmišljanje možda neće biti dovoljno da opravda kupnju skupljeg stroja. Ali od ovog pisanja, serija KitchenAid Pro od šest litara prodaje se u rasponu od 550-800 eura (u vrijeme objave). Što se mene tiče, to je dobro potrošen novac u smislu snage, kapaciteta, funkcionalnosti i svestranosti (i u redu, možda neobjašnjive emocionalne privrženosti)

Isplati li se kupiti KitchenAid samostojeći mikser? 

Da, mislim da se isplati kupiti KitchenAid samostojeći mikser i da postoji razlog zašto su KitchenAid samostojeći mikseri toliko poznati i voljeni. Za razliku od nekih kućnih samostojećih miksera, KitchenAid samostojeći mikseri imaju uglavnom metalne zupčanike i atraktivnu boju, što govori o njihovoj vrhunskoj konstrukciji, snazi i dugovječnosti. 

Gdje kupiti samostojeći mikser? 

Mnoštvo trgovaca prodaje samostojeće miksere, uključujući Amazon, Metro Hrvatska, Harvey Norman i drugi te na KitchenAid stranici.