Domaći fermentirani umak od brusnica

Proces fermentacije razgrađuje prirodne i dodane šećere i stvara korisne bakterije koje su izvrsne za dobro zdravlje crijeva i probavu. Kada se fermentirana hrana doda našim obrocima, ona zapravo može pomoći u probavi. I ne samo to, već kroz fermentaciju, prirodni nutrijenti su “bioraspoloživiji”, što znači da dobivamo više jedući fermentirane proizvode nego ih jedući sirove. 

No zašto brusnice. Mnogi ljudi također smatraju brusnice superhranom zbog visokog sadržaja antioksidansa. Osim svega toga, brusnice su tako ukusne kada se sljube uz vaš teleći bečki odrezak, ili ragu od divlje svinje. 

Jedna od sjajnih stvari u vezi s pravljenjem fermentiranog umaka od brusnica je to što je potrebno samo oko dva dana prije nego što bude spreman za jelo. To je zbog količine šećera koja se prirodno nalazi u brusnicama. Ostavite li ih predugo, vaše bi se brusnice mogle pretvoriti u alkohol ako se predugo(čitaj zaborave) ostave da fermentira. I želimo napraviti slatki umak, a ne “špirit”. 

Fermentirani umak od brusnice u odnosu na tradicionalni umak od brusnice 

Fermentirani umak od brusnice mnogo je zdraviji za vas, pogotovo ako dodate prirodni zaslađivač poput javorovog sirupa ili meda. Bit će mnogo manje šećera u krajnjem proizvodu i nećete jesti sav taj rafinirani šećer kao u kupovnim varijantama. 

Kako napraviti fermentirani umak od brusnica 

Proces izrade domaćeg fermentiranog umaka od brusnica tako je jednostavan. Nema razloga za strah od riječi “fermentirano”, to je jednostavno metoda konzerviranja koja postoji stoljećima. Slijedeći ove osnovne korake, imat ćete zdrav i ukusan ferment za samo dva dana. 

Volim započeti proces sa svim svojim sastojcima pripremljenim i spremnim za rad, stoga nasjeckajte jabuke, brusnice i orašaste plodove i ostavite ih sa strane. 

Umiješajte opcionalno sušeno voće, cider od jabuke i javorov sirup te dobro promiješajte. Usitnjenu smjesu prelijte tekućinom za starter i pospite solju. Sve dobro promiješajte da se sjedini i ulijte u staklenku veličine litre. Spakirajte svoju smjesu u staklenku i prelijte pripremljenim umakom dok svi komadići hrane ne budu pokriveni. 

Pokrijte hermetičkim poklopcem staklenke i stavite na sobnu temperaturu. 2-4 puta dnevno ispustite plinove iz staklenke i okrenite je ili dva puta. Nakon 2 dana ferment prebacite u hladnjak. 

Sastojci 

  • 2 jabuke, nasjeckane (po mogućnosti organske) 
  • 400g nasjeckanih brusnica 
  • 75g pekan oraha, nasjeckanih (ili oraha ili drugih orašastih plodova
  • 75g grožđica (ili drugog sušenog voća
  • 75g jabučnog cidera (ili soka od jabuke, plus još ako je potrebno
  • 75g javorovog sirupa (ili meda ili šećera
  • 75g šalice cidera od jabuke(ili kombucha, kefir, sok od kiselog kupusa itd.) 
  • 1 žličica soli 

Metoda 

Nasjeckajte jabuke, brusnice i orahe i dodajte u veliku zdjelu. 

Umiješajte opcionalno sušeno voće, jabukovaču i javorov sirup. 

Usitnjenu smjesu prelijte tekućinom za starter i pospite solju. Zatim promiješajte da se sjedini i ulijte u staklenku veličine litre. 

Spakirajte svoju smjesu u staklenku i prelijte jabukovačom dok svi komadići hrane ne budu pokriveni. 

Pokrijte hermetičkim poklopcem staklenke i stavite na sobnu temperaturu. 

2-4 puta dnevno ispustite plin iz staklenke i okrenite je ili dva puta. 

Nakon 2 dana ferment prebacite u hladnjak. 

Bilješke 

Postoji mnogo varijacija koje možete napraviti s ovim fermentom. Eksperimentirajte sa svojim omiljenim voćem i začinima dok ne pronađete idealnu kombinaciiju. 

Obavezno provjerite svoju staklenku i svakodnevno je ispustite plinove kako staklenka ne bi pukla ili se slomila. 

Nakon što ferment odložite u hladnjak, najbolje ga je potrošiti u roku od nekoliko mjeseci. 

Dok ferment stoji u hladnjaku, okus će se nastaviti mijenjati i postajati sve manje slatki.