Trebaju li nam menze još?

Uloga korporativnih restorana znatno se promijenila zbog pandemije koronavirusa. U današnje doba naručiti gablec, i to kvalitetan gablec, prije svega zbog dostupnosti Wolt/Glovo platformi u gotovo svim većim gradovima, je postalo lakše nego ikada. Užasne, smrdljive menze u velikim tvrtkama, s kuharima kojima nije do života , a kamoli do kvalitete obroka koji pripremaju polako, ali sigurno nestaju. Radnici traže value for money hranu, dobar kvalitetan obrok, pripremljen u skladu s vremenom u kojem živimo. Stoga posebno se postavlja jedno jako zanimljivo pitanje: trebaju li nam menze još?  

Odgovor je poprilično jasan: važnije su nego ikada. No morati će se mijenjati i tu nema rasprave. Ali zašto se čak i naizgled najbolji među njima moraju ponovno izmisliti u eri “novog normalnog” – i kako to postići.  

Nazovimo to taj “uf” trenutak. To bi mogao biti prizor tmurnog gulaša od leće koji turobno pada na plastični tanjur. Ili možda onaj nenadahnuti paprikaš, koji se radi samo od masnih, žilavih tetiva. A tu je i dan pizze, s tužnim konzerviranim kukuruzom i jeftinim zamjenama za salame. Jedno je sigurno: svi smo iskusili ove trenutke klasične menze. Onaj trenutak kada biste se najradije okrenuli i vratili buljenju u zaslon svog računala. Ali ti ostaješ i izdržiš. Glad na kraju prevlada. 

I dan danas se ljudi sjete priča poput ovih kada im na pamet padnu menze u poduzećima. Osobito ako ste imali upitno zadovoljstvo jesti u kantini tvrtke u danima prije pandemije korone. Naravno, kada je riječ o kantinama poduzeća, neki beznadni kulinarski slučajevi još uvijek postoje. Međutim, oni su rjeđi nego prije. Uostalom, u današnje vrijeme kućnih ureda, sve manje tvrtki može si priuštiti posluživanje sumnjive hrane zaposlenicima. I štoviše: danas dobra menza može čak biti odlučujući razlog za privlačenje dobrih zaposlenika u tvrtku – i njihovo zadržavanje. Zbog toga se menze sada često nazivaju “restorani poduzeća”, naziv koji ima nešto sofisticiraniji ton. Ali što je točno restoran za radnike? 

Možda zvuči očito, ali ono što čini dobar restoran je jednostavno dobra hrana. U ovom slučaju, dobro znači povećati količinu korištene organske hrane, kreirati uravnotežene jelovnike koji ne uključuju meso pet puta tjedno i, nepotrebno je reći, raditi s kuhinjskim osobljem na stvaranju recepata koji su ukusni. Međutim, ono što opisujem kao “ukusno” ide daleko dalje od pukog okusa. 

Korištenje organske hrane dovodi do drugih atributa kvalitete koji restoran tvrtke danas čine tako obećavajućim. To uključuje korištenje regionalne hrane – usput jedan od prehrambenih trendova 2024. – i stvaranje novih, inovativnih jela izvan graha s kobasicom i špageta bolonjez. Na taj način stvarate mjesto koje nudi više od najjeftinijeg mogućeg unosa kalorija. 

Velike tehnološke tvrtke u Silicijskoj dolini postale su svjesne ove činjenice prije nekoliko godina. Do danas, Facebook, Google, Dropbox i drugi. i dalje nudi restorane tvrtke koje međunarodni tisak redovito hvali kao najbolje na svijetu. Nije ni čudo. Uz organske obroke, koji su obično besplatni za zaposlenike u bilo koje doba dana, često i u obliku veganskih jela, restorani njihove tvrtke postižu visoke ocjene svojim stilskim interijerom i opuštenom, šarmantnom uslugom. Ima i mnogo imitatora: korporacije diljem svijeta sada su shvatile da, u vremenima nedostatka kvalificiranih radnika u različitim granama, dobar restoran tvrtke može biti temeljna prednost kada je u pitanju privlačenje zaposlenika. 

Međutim, od pandemije potaknutog trenda prema kućnim uredima, stvari se mijenjaju i u tom pogledu. Puno više nego prije pandemije, restoran dobre tvrtke danas je oko hrane, a ne atmosfere koju su mnoge tehnološke tvrtke u Kaliforniji usavršile. U najboljem slučaju, zaposlenici bi također popili svoje pivo nakon posla u restoranu tvrtke kako bi nastavili razmišljati o najnovijem projektu. Međutim, u postpandemijskoj eri, gdje ured više nije središte života zaposlenika, takva mjesta više nisu recept za uspjeh kakav su nekad bili. Umjesto toga, vrijednosti – a također i uspjeh – restorana tvrtke komuniciraju se kroz hranu. 

Podrazumijeva se da, što se tiče okusa, kuhinje ovih tvrtkinih restorana zadovoljavaju sve potrebe. Međutim, okus ovdje znači više. Više u smislu transparentnosti o podrijetlu proizvoda, više organske hrane, veća važnost dobrobiti životinja korištenjem manje, ali kvalitetnijeg mesa te proširenje asortimana klimatski prihvatljivog posuđa i pakiranja. Uvijek iznova, mi chefovi smo impresionirani kreativnošću kojom restorani tvrtki održivost čine opipljivim iskustvom i mame ljude da s guštom jedu bolje. 

Hrana ostaje središnji dio uredskog dana i također predstavlja izazov za mnoge tvrtke da svojim zaposlenicima osiguraju dobru do vrlo dobru hranu unatoč promjenjivom broju radnika u uredima i sve većim troškovima hrane i ostalim operativnim troškovima.  

Čini se da se upravo ova kreativnost i raznolikost koja se ukorijenila u korporativnom cateringu više nego ikada isplati u hibridnom poslovnom svijetu. To pokazuje da se ono što čini dobar poslovni restoran ili dobar poslovni catering mijenja tijekom vremena. Ali sada se više nego ikad radi o dobroj hrani koja također zadovoljava moderne kriterije održivosti. Ovo je dobra vijest u ovim kriznim vremenima. Barem za one koji ne vole masni gulaš. Ili sumorna variva od leće. Ili pizze s – ok, mislim da ste shvatili.