Mali vodič kroz kruh vol11 – Glutenfree kruh

Bezglutenski kruh u trgovinama prilično je skup i često pomalo suh. Ovaj kruh san je svih osoba s celijakijom i osoba koji ne žele konzumirati gluten. Ovaj kruh je tako ukusan i uopće nije suh, a zapravo je vrlo jednostavan za napraviti. 

U ovom receptu koristio sam višenamjensku mješavinu brašna bez glutena, koja je u osnovi mješavina rižinog brašna, kukuruznog škroba i krumpirovog brašna. Skoro svaka vrsta bezglutenskog brašna za sve namjene trebala bi dobro funkcionirati u ovome. Ako vaša mješavina brašna već sadrži psilium ljusku, ne morate dodavati psilium u tijesto. Ista stvar ako koristite obično brašno bez glutena, nema potrebe za dodavanjem psiliuma, potreban je samo za pečenje bez glutena. Psyllium ljuska tajna je ukusnog kruha bez glutena. Psyllium ljuska djeluje kao vezivo i daje tijestu za kruh bez glutena potrebnu elastičnost, pa bih svakako volio da je koristite za što pahuljastiji kruh. 

Kaj je to Psyllium 

Psyllium ljuskice su ovojnice sjemenki biljke indijskog trputca (Plantago ovata). Predstavlja jedan od najboljih prirodnih izvora vlakana obje vrste – i topivih i netopivih, kaj je jedan od razloga njene izuzetne popularnosti. Jedna od stvari koja najviše karakterizira Psyllium ljuskice je njihova mogućnost bubrenja – u kontaktu s tekućinom ove ljuskice bubre i stvaraju voluminoznu gelastu strukturu. Psilijum ima neutralan okus i miris te se zbog toga može dodati u bilo koje slano ili slatko jelo. U ovom receptu koristimo ga kao zamjenu za gluten prilikom rada s bezglutenskim brašnima.   

Recept je super jednostavan i koristi lako dostupne sastojke. Ovaj kruh možete narezati i uživati u njemu samostalno, koristiti u sendvičima, a možete ga i zamrznuti. Ovo je najpahuljastiji i najukusniji bezglutenski kruh koji sam ikad napravio, a vjerujte da sam ih tokom karijere morao jako puno napraviti. Ono kaj me iznova oduševi je to da ekipa koja inače jede gluten obožava ovaj kruh jednako kao i ekipa koja ne jede gluten. Probajte pa mi javite kako se Vama čini recept. Prah od Psyllium ljuskica možete naručiti ovdje ili se zaletjeti do najbližeg Poleo Sporta.  

Recept za kruh bez glutena 

Sastojci : 

  • 360 ml tople vode  
  • 11 grama suhog kvasca 
  • 1 žlicu praha ljuske psiliuma dodajte samo ako ga vaše brašno ne sadrži 
  • 3 žlice javorovog sirupa ili meda 
  • 3 žlice maslinovog ulja 
  • 2 žličice soli 
  • 480 – 600 ml višenamjenske mješavine brašna bez glutena (ovdje
  • 2 bjelanjka  

Recept

Zagrijte vodu u mikrovalnoj pećnici na 42 stupnja (ili prema pakiranju kvasca). Pomiješajte kvasac s vodom. Dodajte Psyllium  i ostavite deset minuta dok ne dobije konzistenciju poput “gela”  

Dodajte javorov sirup, sol, maslinovo ulje i promiješajte 

Dodajte brašno i miješajte mikserom 2 minute 

Dodajte bjelanjke i ponovno miksajte 2 minute 

Izvadite u podmazan kalup za kruh 

Pustite da se diže nepokriveno oko 30-45 minuta 

Pecite na 200 Celzijevih stupnjeva 35-45 minuta 

Pustite da se ohladi u kalupu oko 15 minuta, prije nego što ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi 

Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi