Mali vodič kroz odreske – kratko & zašto

Nakon predugačkog posta odlučio sam sažeti što je pisac htio reći u par natuknica za lakše praćenje. Svakako Vas pozivam da pročitate u cijelosti mali vodič kroz odreske koji osim što je popraćen slikama ima stvarno fora informacije koje vam mogu pomoći da bolje razumijete proces pečenja kvalitetnih odrezaka ili steakova, kako god to želite izgovoriti, kod kuće.

Počnite s pravim rezom (ja preferiram ribeye). 

Provjerite ima li vaše meso intermuskularne masnoće (želite puno intramuskularne masti). 

Kupite debeli odrezak (najmanje 2 do dva i pol cm). 

S kostima ili bez kostiju, nema razlike—ovo je potpuno stvar osobnog izbora (ja više volim s kostima). 

Uzmite dry-age odležanu govedinu (osim ako ne uživate u dodatnoj mekoći ili pomalo neobičnom okusu suho odležanog mesa). 

Posolite unaprijed, i dobro posolite. (Ja svoj začinim dan dva unaprijed, ali vi to želite učiniti najmanje 40 minuta unaprijed.) 

Za bolje pečenje, ostavite svoj odrezak nepokriven na rešetki u hladnjaku barem preko noći i do dva dana. 

Upotrijebite drveni ugljen ako ga imate (ali briketi će dobro poslužiti) i rasporedite ugljen u dvije zone sa svom toplinom ispod jedne polovice roštilja. 

Lagano pecite meso, a zatim ga na kraju zapecite (tako ćete dobiti ravnomjernije pečeno meso i bolju koricu). 

Okrećite svoje meso koliko god često želite (cijela stvar o jednom okretanju je potpuna besmislica i ne obraćajte pažnju na to). 

Koristite termometar! Ako ga nemate, kupite ga, nije skup. 

Neka vaše meso odmori. (Meso bi trebalo odmarati oko trećinu vremena potrebnog za kuhanje kako bi se spriječio gubitak vlage.)