Kako pripremiti tadku

Što je tadka i zašto vam je potrebna u vašem kuhanju pročitajte na ovom linku. Kako pripremiti tadku možete naći ovdje.

Općenito, potrebno je samo oko minute da začini u tadki porumene, poprže se i oslobode svoj miris i okus. Upotrijebite sva svoja osjetila, osobito vid, zvuk i miris, kako biste procijenili razvoj tadke. Zdrav razum također dobro dođe. Smatram da su zvučni i vizualni znakovi mnogo korisniji vodiči od preciznog mjerenja vremena ili temperature. 

Čitavi začini prestat će cvrčati i prskati kada oslobode svu svoju vlagu i okus i popirmiti će boju karamele. Ne dopustite da postanu previše tamni jer jebiga, onda će imati gorak okus. Listovi curryja, kada su potpuno kuhani, bit će hrskavi i pomalo prozirni. 

Iako je svaka tadka jedinstvena, evo grubog vodiča za moj pristup izradi; drugi kuhari mogu imati malo drugačije metode i to je sasvim ok. Općenito govoreći, proces je sljedeći: 

  • Zagrijte ulje u malom loncu na srednjoj ili srednje niskoj vatri. Testirajte temperaturu ulja kako biste bili sigurni da je dovoljno vruće tako da ubacite jednu ili dvije cijele sjemenke začina (ovisno o tome što koristite) kao što su kumin, korijander ili gorušica. Začini će odmah zacvrčati ako je ulje dovoljno vruće. Možete temperaturu provjeriti i termometrom.  
  • Dodajte ostatak cijelih začina, uključujući veće komade poput štapića cimeta i male grahorice ili leću. 
  • Zatim dodajte mljevene začine. Bit će mirisni i lagano zapečeni za nekoliko sekundi 
  • Ako koristite luk, ljutiku i đumbir, a želite da budu zapečeni i hrskavi, dodajte ih sada. 
  • Osušeni čili može lako zagorjeti pa, kako bih smanjio rizik, dodajem cijeli sušeni čili nakon dodavanja mljevenih začina. 
  • Ako koristite svježi zeleni čili, dodajte ga ovdje, ali pripazite jer može uzrokovati prskanje ulja. Ako koristite luk, ljutiku i đumbir, a ne želite da porumene ili budu hrskavi i želite zadržati svježiji okus, dodajte ih sada. Ovo je također dobar trenutak za dodavanje lišća curryja ili lovora 
  • Ako koristite češnjak, dodajte ga sada, jer se češnjak vrlo brzo kuha i full lako zagori 
  • U ovom trenutku maknite lonac sa štednjaka te ako koristite, dodajte mljeveni čili u prahu ili ljuskice čilija. Preostala toplina ulja je dovoljna da izvuče njihov okus a da ih pritom ne uništi. 

I to je to, spremni ste za upotrebu. Procijedite i koristite za vaša jela.