Dobra hrana više nije sve što je dovoljno

Od međunarodnih delicija do lokalnih “čevapđinica”, čini se da novi restorani niču na svakom uglu ovih dana. Ugostiteljstvo je na najvišoj razini svih vremena, što dobro ilustrira predviđanjem da će ugostiteljska grana ove godine dosegnuti rekorde koje nitko nije zamišljao na početku godine. Jasno je da ugostiteljstvo ali i kultura prehrane općenito raste brzo i značajno. Što je jako dobro za sve.  

No iako je brz rast uzbudljiv, s njim dolaze i novi izazovi. Restorani se međusobno natječu s jačim intenzitetom nego što smo vidjeli prije. Kao rezultat toga, restorani moraju razmotriti svako područje u kojem se mogu istaknuti kako bi osigurali da ostanu likvidni. 

Dobra hrana je temeljni početak da se restorani istaknu. Zapravo, dobra hrana je nešto što se mora podrazumijevati. No opet, kada pogledate zagrebačku gastro scenu, dobra hrana više nije sve što je dovoljno. Kada gosti večeraju u svom lokalnom restoranu, sada očekuju ne samo pristojnu kuhinju, već i prijateljsku uslugu, učinkovito poslovanje i pozitivno iskustvo. Dobar obrok vrijedan je fotografije na Instagramu, ali iskustvo je ono što će potaknuti gosta da objavi pozitivnu recenziju na Googlu, da se vraća svaki tjedan i na kraju postane stalni gost. 

Sjajan način da nadmašite očekivanja gosta u tim područjima je konstatno ulaganje u zaposlenike restorana, a tu dolazi do izražaja “upravljanje učenjem”. Upravljanje učenjem kojem pomažete svojim zaposlenicima u administriranju i isporuci obrazovnih tečajeva i programa obuke—osnažuju zaposlenike da rade najbolje što mogu i osiguravaju kontinuirani rast u restoranu. Prednosti upravljanja učenjem uključuju bolju opremljenost zaposlenika, minimiziranje operativnih pogrešaka i osiguranje dosljednosti u kvaliteti usluge koju gosti primaju. 

Osposobljavanje zaposlenika za rješavanje problema čim se pojave 

Upravljanje učenjem svojih podređenih umanjujete broj sadašnjih i budućih pogrešaka zaposlenika. Kada se svi postupci i najbolje prakse razmijene i pokažu unaprijed, zaposlenici mogu započeti s pravim pristupom i brzo riješiti novo nastalu situaciju na obostrano zadovoljstvo. I ne samo to, već takvim pristupom smanjuje vjerojatnost da će menadžeri morati uskočiti i koristiti vrijedne resurse za ispravljanje pogrešaka u budućnosti. 

Dodatno, pravilno obrazovanje zaposlenika pomaže u njihovom zadržavanju. Kada je zaposlenik siguran u svoje odgovornosti, manje je vjerojatno da će tražiti psihološko olakšanje davanjem otkaza. Jer posla ima svugdje, a na vama je da pomognete svojim zaposlenicima da rade u što boljim uvjetima. Ovo je posebno vrijedno s današnjim nedostatkom radne snage, budući da velika većina vlasnika restorana kaže da njihov restoran nema dovoljno zaposlenika da podrže sadašnju, a kamoli buduću potražnju gostiju. 

Minimiziranje grešaka u radu  

Zaposlenicima restorana može biti lako zaboraviti protokole tijekom žurbe. Na primjer, recimo da je vaš restoran za pripremu burgera notorno prometan u 19 sati i to još recimo, petkom. Umjesto da vaši zaposlenici budu spremni poslužiti goste, oni shvaćaju da su zaboravili napuniti boce ketchupa. Ketchup nije tamo gdje bi trebao biti i uskoro vaši zaposlenici besciljno lutaju po restoranu u pokušaju da pronađu izgubljeni umak. Traže vodstvo od svog voditelja , ali voditelja u tom trenutku odvlači barmen kojem je potrebna pomoć. Sada je 19:15, gosti restorana se pitaju gdje im je hrana, a boce s umacima su još prazne. 

Operativne pogreške poput ovog primjera lako se mogu izbjeći kada zaposlenici imaju organizirano upravljanje učenjem na koje se mogu osloniti, a time i središnji resurs za referencu s operativnim postupcima restorana. Zagubljen ketchup nikada ne bi predstavljao problem jer bi zaposlenik koji ga je zagubio/potrošio imao jasnije upute o načinu rada restorana.  

Osiguravanje dosljednosti u kvaliteti usluge 

Kada su svi zaposlenici obučeni s istim resursima, restoran može postaviti standard usluge. Postavljanje tog standarda je važno jer ako gost ode u restoran, dobro se provede, vrati se, a onda je usluga loša, to je zbunjujuće i štetno za reputaciju restorana. Osim toga, jedno loše iskustvo moglo bi spriječiti gosta da se vrati, čime bi se izgubio vrijedan gost restorana. 

Odgovarajuća obuka od samog početka koja se pruža svim zaposlenicima bez obzira na njihovo iskustvo ili radnu ulogu pomaže spriječiti te gubitke. Niti jedan zaposlenik ne postaje slaba karika, a gosti mogu očekivati konstantnu dobru uslugu. 

Na kraju dana, upravljanje restorana konstantnim učenjem je stalno poboljšanje. Pomaže restoranima da postanu konkurentni u iskustvu ponude i usluge koje nude, što zauzvrat potiče lojalnost od gostiju i angažman na društvenim mrežama. Kako uspjeh restorana ovisi o mnogim čimbenicima, sve prednosti koje možete ostvariti su presudne. Na taj način restoran može poslovati i ne samo preživjeti, već i napredovati.