Paradajz from paradise

Od 23. do 25. lipnja održana je manifestacija Pradajz from paradise, festival posvećen rajčicama. Igra riječi je genijalna i kako ne bi onda napisao ponešto o tome. Kažu iz turističke zajednice da li znate da najbolje rajčice u Hrvatskoj dolaze iz Svete Nedelje, baš one koje prsnu od soka kad ih zagrizete? E takve rajčice je danas sve teže naći, srećom baš takve mirisne i sočne su Rajske rajčice! Rajska rajčica je među 50 najpriznatijih proizvođača sorte cherry u svijetu, a da cijeli proces teče potpuno prirodno vrijedno radi 10000 bumbara. Lijepo sročeno, svaka čat. No ono što može podići svaku rajčicu na viši nivo je svakako najobičnija sol. No kako sol može poboljšati vaše rajčice. Vjerujte mi, čak i najbolje rajčice mogu se uvelike poboljšati sa samo jednim jednostavnim sastojkom: soli. 

Nema usporedbe između domaće uzgojene rajčice sočno, intenzivno trpko-slatkog okusa kad je full zrela, te bljutave, baršunaste kupovne uvozne rajčice. Ali čak i najbolje rajčice mogu se uvelike poboljšati samo jednim jednostavnim sastojkom. Taj sastojak je sol i čini više od pukog začinjavanja vaše hrane – čini znanost. 

Da budem precizniji, soljenje olakšava osmozu, proces koji, da parafraziram, izvlači tekućine . U ovom slučaju sok od rajčice iz područja niske koncentracije otopljene tvari (unutrašnjost stanice rajčice) kroz membranu (stanične stijenke ) i u području visoke koncentracije otopljene tvari (izvan stanica). Jednostavnije rečeno, u samo nekoliko minuta, sol će potaknuti rajčice da ispusti sok, što će rezultirati voćem koje je manje vodenasto i intenzivnijeg okusa. 

I to nije sve! Sol stimulira vaše žlijezde slinovnice, tjerajući ih da proizvode, pogađate, slinu koja distribuira okus vašim okusnim pupoljcima. Također potiskuje vašu percepciju gorčine, čineći okus rajčice još slađim. Zajedno, ove jedinstvene osobine ono su što me čini takvim ljubiteljem soljenja rajčica. I kao što je istina za većinu fanova “paradajza”, klasične prakse soljenja dolaze s nekoliko temeljnih pravila: 

Ocijedite rajčice za prelivene salate 

Ako ste ikada dodali rajčice u salatu, vjerojatno ste upoznati s bazenom tekućine koji se formira na dnu zdjele, natapa vaše lisnate dijelove i razvodnjava okus cijelog jela. Hoćete savjet? Posolite rajčice prije nego što ih pomiješate s ostalim sastojcima, ostavite ih da se ocijede u cjedilu samo 15 do 20 minuta. Istovremeno ćete pojačati njihov okus i osigurati da jedina tekućina u zdjeli bude dressing po vašem izboru.  

Pažljivo odaberite vrstu soli (i volumen). 

Ako samo solite svoje rajčice kako biste ih ocijedili, preporučujem da koristite isključivo košer sol—puna žličica za svaki kilogram rajčica trebalo bi biti dosta. Ali za pripravke od rajčice u kojima planirate odmah uživati, uzmite završnu sol i začinite po želji. Cvijet soli pružit će blistav okus i element ugodne hrskave teksture s kojim se košer i kuhinjska sol jednostavno ne mogu natjecati.