Pošast franšiza

U zadnje vrijeme mi je fejs preplavljen raznim chefovima koji nude svoje usluge i promoviraju svoj koncept pokušavajući ga prodati ili licencirati pod franšizu. Razni fast foodevi u ovome prednjače, nudeći svoje gotove koncepte wannabe ugostiteljima, da ih otvore po obali. Čak i opskurni portali zagovaraju tu ideju i napominju kako su ti fast foodevi budućnost gastronomije na našoj obali. No jeli to stvarno tako. Zapitajte se samo zašto bi itko tko želi imati svoj restoran pobogu ulazio u posao tako da otvara franšizu. Zašto bi plaćao nekome u suštini samo ime tj brand te se time ograničavao na ponudu, kada možeš svoju vlastitu ideju ostvariti. 

Većina koja želi otvoriti franšizu, tj licencirati ju, odlučuju sudjelovati u ovoj vrsti poslovnog modela jer žele razviti poslovno iskustvo bez rizika pokretanja male tvrtke od nule. Ako sami razmišljate o ovoj opciji, važno je biti svjestan prednosti i mana prije nego što se odlučite. U ovom ću blog postu iznijeti prednosti i nedostatke posjedovanja franšize.  

Koje su prednosti i nedostaci franšize? 

Kao podsjetnik, franšiza je posao u kojem neovisna strana (primatelj franšize) kupuje postojeći poslovni pothvat od davatelja franšize i otvara vlastitu lokaciju. E sada, koje su prednosti i nedostaci ove odluke. 

Prednosti franšizinga 

 • Potrebno je malo ili nimalo iskustva u industriji 

Iako je ključno imati poslovnu oštroumnost, za kupnju franšize nije potrebno posebno iskustvo u ugostiteljstvu. Kupujete etablirani posao, a davatelj franšize će vam pružiti obuku relevantnu zaposlovanje koja će vam pomoći da razvijete potrebne vještine za uspjeh u poslu. U istom smislu, dodatna prednost kupnje franšize je ta što vam omogućuje istraživanje karijere u industriji koja vas zanima, a da se tome ne posvetite tako da krenete vlastitom idejom. 

 • Postojeća baza kupaca i svijest o robnoj marki 

Jedan od razloga zašto se ljudi odlučuju na kupnju franšize je taj što dolazi zajedno s postojećom bazom kupaca i prepoznatljivosti samog branda. U početku je takvu bazu jako teško brzo razviti  za novu, malu još neprepoznatljivu tvrtku. A svi znamo da se brand prodaje. S franšizom je ciljana publika već uspostavljena i aktivna, a budući da znaju što mogu očekivati, odluka o poslovanju s vama traje kraće. Kao rezultat toga, također je potrebno manje vremena za početak stvaranja profita. Postojeća prepoznatljivost marke također vam možda olakša privlačenje zaposlenika. 

 • Manji rizik od pokretanja potpuno novog posla 

Kupnja franšize dolazi s manjim rizikom od pokretanja novog posla, budući da su pokušaji i pogreške novih pothvata već razrađeni. S franšizom radite s provjerenim strategijama i implementirate proces koji funkcionira. 

 • Podrška vlasnika franšize 

Davatelji franšize pružaju podršku i obuku primateljima franšize kako bi osigurali da razumijete njihov poslovni model i način rada. Osim toga, njihovo dugogodišnje iskustvo pomoći će vam da izgradite poslovnu sposobnost pod njihovim vodstvom, nešto što nije često dostupno ako pokrenete vlastiti posao. Ni oni kao vlasnici franšize ne žele da njihovu reputaciju i brand upropastite ne znanjem.  

 • Brojne mogućnosti za širenje vašeg poslovanja na različite lokacije franšize 

Još jedna prednost kupnje franšize je ta što imate brojne mogućnosti za rast i širenje unutar iste franšize. Ako ste kojim slučajem uspjeli i pritom uživali u procesu, možete otvoriti nove lokacije dok još uvijek imate koristi od podrške davatelja franšize. Ako ste radili kvalitetno i pošteno, vjerojatno ćete također imati potražnju na svim različitim lokacijama na koje se odlučite proširiti. 

Nedostaci franšize 

 • Ograničene kreativne mogućnosti. 

Kada pokrenete vlastiti posao, imate kreativnu slobodu koja nije dostupna pri kupnji franšize. Vjerojatno ćete se morati pridržavati postojećih pravila tvrtke, tako da stvaranje jedinstvenog marketinškog miksa ili dizajn jedinstvenog logotipa nisu opcije u ovom poslovnom modelu. Vrlo vjerojatno Vaša jela također neće moći biti prisutna na jelovniku, te postojeća nećete smjeti promijeniti bez dozvole vlasnika franšize. 

 • Financijske informacije dijele se s davateljem franšize 

Van lijepe naše, financijske informacije uvijek se dijele s davateljem franšize i dostupne su mu. Ako tražite više slobode s financijama, to ne bi bilo moguće kao da vodite vlastiti posao. Međutim, nekima to može biti prednost, budući da davatelj franšize može pružiti smjernice i financijski savjet ako postoje problemi, što vam opet pomaže da učite od iskusnog vlasnika.  

 • Različite razine podrške. 

Davatelji franšize će vjerojatno pružiti podršku, ali neki možda neće. Neki mogu biti tu na svakom koraku, dok vam drugi mogu dati ono bitno i poslati vas na put. Imajte na umu da to u zadnje vrijeme rade chefovi u potrazi za dodatnom zaradom koji i sami rade u toj franšizi. U sezoni podrška će biti jako limitirana jer i oni moraju fizički biti prisutni u svojim objektima. Stoga, ako kupujete franšizu kako biste učili od iskusnog chefa, ali on/ona ne pružaju vam mnogo jer ne stignu od svog posla, možda ćete se mučiti više nego što ste se zapravo i nadali. S obzirom na to, bitno je pregledati ugovor prije potpisivanja i razumjeti razinu pomoći koju ćete dobiti i kada ju možete dobiti. 

 • Početna ulaganja i početni troškovi mogu biti skupi 

Ovisno o djelatnosti, početna ulaganja mogu biti visoka. Na primjer, prilikom istraživanja za ovaj blog post saznao sam da lanac brze hrane McDonald’s zahtijeva minimalno ulaganje od 500.000 USD neposuđenih osobnih sredstava da bi se moglo uzeti u obzir. To znači da očekuju da imate pri ruci toliko novca koji nije iz zajma. Ok, ovdje se radi o SAD-u. No opet, nekima ovakva investicija, pa ni da je pet puta manja, nije moguća. Jednom riječju franšize nisu ništa jeftinije od restorana kojeg pokrećeš iz nule. Uz početna ulaganja, vrlo vjerojatno će te morati plaćati najamninu za vaš prodajni prostor, neki mogu zahtijevati od vas da podnesete dio troškova marketinga, platite naknade za upravljanje, troškove zapošljavanja, naknade za usluge, tantijeme itd. To može biti značajno ulaganje koje može biti veliki minus onima koji počinju svoju poslovnu karijeru u ugostiteljstvu. 

 • Ugovori nisu trajni 

Kada kupite franšizu, od vas će se tražiti da potpišete ugovor koji određuje vremenski okvir za vaše vlasništvo. Kada završi, davatelj franšize može odlučiti ne obnoviti vaš ugovor. Iako to vjerojatno neće biti u zadnji čas ipak imajte to na umu. Za neke bi ugovor na određeno vrijeme mogao biti prednost. Kada ugovor istekne, svoje iskustvo s franšizom možete iskoristiti kao odskočnu dasku za početak vlastitog poslovanja. 

 • Jesi, sam si svoj šef, ali imaš manje individualne kontrole 

Kao što je sam gore spomenuo, s franšizom nemate toliko kreativne slobode. Također nemate individualnu kontrolu nad bilo kojim drugim aspektima poslovanja, poput radnog vremena, proizvoda, praznika ili čak rasporeda izloga. Davatelji franšize imaju ova pravila kako bi promovirali dosljednost u svim svojim poslovima, zbog čega su mnogi propisi strogi. Dakle, dok ste svoj šef kao što biste bili u vlastitom poslu, od vas se očekuje da se pridržavate postojećih standarda i ugovora koji ste potpisali. 

Zaključak  

Ako se nadate da ćete generirati znanje i izgraditi svoje vještine uz podršku iskusnih mentora, kupnja franšize je vrijedna opcija. Ako pak želite krenuti na vlastito putovanje s većom kontrolom, možda bi bilo najbolje da pokrenete vlastiti posao. Zapravo, otvaranje franšize treba ovisiti o vašim poslovnim ciljevima. Kupnja vaše prve franšize trebala bi doći kao rezultat vaših vlastitih poslovnih ciljeva. Razmotrite prednosti i nedostatke navedene u ovom blog postu i donesite odluku koja će vam omogućiti da ispunite svoje ciljeve. Osobno da imam kapital, ne bih se upuštao u hrvatske verzije razno raznih fast foodova, već bih se pokušao domoći nekih od svjetkih brandova, poput McDonaldsa i sl.