Dva dinara druže

U svijetu roštiljanja na ugljen nema temeljnije teme o kojoj se tako žestoko raspravlja od drvenog ugljena u komadima naspram briketa. Budući da je sastavni dio svega što pečete na roštilju, nije ni čudo da će majstori roštilja braniti svoj izbor s iznimnom strašću. Dakle, mogli bismo se zapitati : “Tko je vladajući šampion?”  

Pa, doista nema jednostavnog odgovora, barem ne onoga zbog kojeg nećete raspizditi drugi tabor, ali morate znati neke bitne elemente drvenog ugljena koji će vam pomoći da napravite pravi izbor. 

Što je drveni ugljen? 

Drveni ugljen nastaje spaljivanjem drva, a komadi drvenog ugljena su proizvod toga. Budući da je drveni ugljen u svom najprirodnijem obliku, nije ni čudo da će ga hard core grill majstori gotovo uvijek preferirati. Osim toga, drveni ugljen ima puno atraktivnih svojstava; pali se brže, gori toplije i ostavlja vrlo malo pepela u odnosu na brikete. Drveni ugljen u komadima također bolje reagira na kisik, što olakšava kontrolu temperature vatre ako vaš roštilj ima podesive otvore za zrak.  

Prednosti: Pali brzo, gori toplije, stvara malo pepela, lakše podešavanje temperature, potpuno prirodno. 

Protiv: Brže gori, skuplje je, manje postojano (vrećice mogu sadržavati neupotrebljive male komadiće drvenog ugljena). 

Što su briketi? 

Briketi su nešto poput brze hrane ali od drvenog ugljena; jeftini su, pouzdani i mogu se naći na gotovo svakom uglu, ali zapravo ne želite znati što je u njima. Za razliku od čistog drvenog ugljena u komadima, briketi su nusproizvodi od drva komprimirani s aditivima koji im pomažu da pale i dosljedno gore. Ovi aditivi ispuštaju kemijski miris kada se zapale, ali ako ih pustite da izgore dok se ne pokriju bijelim pepelom prije početka kuhanja, trebali biste izbjeći prijenos neugodnih mirisa na hranu. Iako možda ne zvuče privlačno, briketi imaju neke dobre prednosti. Omogućuju stabilnije sagorijevanje, održavajući stabilnu temperaturu dulje vrijeme uz manje čačkanja od drvenog ugljena u komadima. 

Prednosti: Gori dulje, lakše je održavati stalnu temperaturu, jeftinije je. 

Protiv: Dulje svijetli, kemijski miris, velika proizvodnja pepela. 

Ugljen nasuprot briketa 

Ovo je sve samo vrh ledenog brijega. Postoje izvrsni resursi na internetu za daljnje poticanje nas štrebera kaj volimo ugljen, ali nakon mnogo godina rada na roštilju, još uvijek ne mogu izabrati jasnu stranu u ovoj epskoj borbi. Čak sam i prije par godina izbacio vodič u kojem sam detalljno pisao o tome. I znate kaj sam utvrdio.

Utvrdio sam da je drveni ugljen bolji pri pečenju na roštilju, brže kuham i lakše kontroliram toplinu, a da ne spominjem da jedva ostavljam pepeljasti nered s kojim se moram nositi na kraju dana. Briketi su mi bili spas prilikom dimljenja, dopuštajući mi da ih postavim i zaboravim, goreći satima na istoj temperaturi tijekom dugog kuhanja potrebnog za BBQ.

Ako se nađem s jednim pri ruci, a ne s drugim, ne brinem se jer će na kraju dana oboje dovesti do sjajnog pečenja na žaru ili roštilja. Dakle, krajnji prvak je relativan, ali kladim se da mnogi od vas imaju svoja “dva dinara druže” za bacanje u ring, stoga, u svakom slučaju, krenite i ne štedite u komentarima.