Recenzija Sous Vide aparata vol1

Moji omiljeni aparati za sous vide su Breville Joule Sous Vide (chefsteps) i Anova Precision Cooker. Oboje su fantastični, precizni i jednostavni za korištenje. Primjerice Brevilleom upravlja aplikacija, dok Anova ima ugrađeni zaslon (ovisno o tome što više volite). Ako se želite razbacivati svojom teško zarađenom lovom tu je Anova Precision Cooker Pro koji je fantastičan, brz i jednostavan za korištenje. Svi su oni zapravo full jednostavni za korištenje.  

Tijekom proteklog desetljeća, sous vide kuhanje napravilo je skok iz fine dining restorana u kućne kuhinje. S njim taj skok su napravili i uređaji koji omogućuju tako ultra precizno kuhanje na niskim temperaturama. Potopne cirkulacijske pumpe (sous vide) su od skupih dijelova laboratorijske opreme postale svakodnevne kuhinjske naprave koje koštaju otprilike koliko i blender srednje cijene. Kupiti ih se može svugdje, od pevexa, elipsa pa sve do poprilično dobrih akcija na anazonu ili e bayu. 

Prošlo je podosta sous vide uređaja kroz moje ruke pa sam odlučio napisati kratku recenziju o njima kako bih vam bar malo prikazao kaj sve mogu ti uređaji te njihove mane i prednosti. 

Smiješno je pomisliti da bi prije 20 godina jedino mjesto na kojem biste vjerojatno mogli susresti uronjene cirkulacijske pumpe bio znanstveni laboratorij, gdje se koriste za zadatke poput inkubacije živih staničnih kultura. Napravili su skok u restoranske kuhinje ranih 2000-ih, tijekom godina procvata takozvanog “modernističkog” kuhanja, koje su prihvatili inovativni chefovi poput Thomasa Kellera, Joan Roca i Granta Achatza. U to su vrijeme uronjene cirkulacijske pumpe još uvijek bile glomazni dijelovi laboratorijske opreme koje je proizvodilo samo nekoliko tvrtki u svijetu i koštale su više od tisuću eura. 

Tijekom proteklog desetljeća puno se toga promijenilo. Sous vide kuhanje eksplodiralo je u popularnosti, a tvrtke su prepoznale poslovnu priliku u predstavljanju uronjenih pumpi potrošačima kao novog kućnog kuhinjskog aparata. Uslijedila je svojevrsna utrka u naoružanju, s tvrtkama koje su se natjecale da uspostave dominaciju na novom tržištu izrađujući uređaje koji su bili sve pristupačniji.  

Bilo je to davne 2009. 

Godine 2009. debitirala je prva cirkulacijska pumpa s cijenom ispod 500 USD. Bio je to legendarni Sous Vide Supreme. Aj da vidim ruke tko ga se još danas sjeća. Danas možete birati između nekoliko strojeva koji koštaju manje od 100 USD. Međutim, to ne znači da su svi sous vide uređaji jednaki. 

Uranjajuće optočne pumpe iliti sous vide za kućnu upotrebu uglavnom su raspoređene u dvije glavne cjenovne kategorije. Postoji skupina modela više klase sa značajkama kao što su aplikacije, Wi-Fi i mogućnost povezivanja glasovnim upravljanjem. Ovi modeli koštaju najmanje 150 eura. Druga razina ima pristupačniju cijenu, s uređajima koji ne nude toliko dodatnih značajki, ali koštaju manje od 100 eura. 

Vrijedno je napomenuti da, budući da je tržište uronjenih cirkulacijskih pumpi toliko konkurentno, proizvođači imaju tendenciju velikih popusta na svoje proizvode tijekom sezone blagdanske kupovine. Kao i kod mnogih kuhinjskih aparata, cijena nije uvijek pokazatelj kvalitete, a pad par stotina dolara ne znači nužno da ćete dobiti izvrstan sous vide uređaj. Dakle, prije nego što potrošite novac na jedan, trebali biste znati što tražiti, a što izbjegavati. 

Svrha uronjene cirkulacijske pumpe je zagrijavanje vodene kupelji na točno propisanu temperaturu, zatim održavanje te temperature tijekom cijelog vremena potrebnog za kuhanje hrane uronjene u posudu. Za obavljanje tog posla, uronjena cirkulator izvlači vodu iz kupke, dovodeći je u kontakt s grijaćim elementom na uređaju. Tu vodu zagrijava i vraća natrag u vodenu kupelj.  

Cirkulacija je ključ. 

Grijaći element se uključuje i isključuje putem termostatske kontrole kako bi se vodena kupelj podignula na ciljanu temperaturu, a zatim je održava na toj temperaturi kada postigne cilj. Važno je da uređaj učinkovito i stalno cirkulira vodu za ravnomjernu i točnu kontrolu temperature. Bez te cirkulacije, vodene kupke razvijaju vruće točke (u blizini mjesta na kojem je uređaj postavljen) i hladne točke. 

Točnost temperature ključna je karakteristika sous vide kuhanja, što nam daje potpunu kontrolu nad prigotovljavanjem hrane koju kuhamo. Većina nas je upoznata s prednostima ove metode kuhanja — odresci pečeni do savršene srednje pečenosti od ruba do ruba, pileća prsa koja se tope u vašim ustima i tako dalje.   

Imajući to na umu, dvije glavne značajke koje tražimo u sous vide cirkulacijskoj pumpi su mogućnost brzog zagrijavanja vode na preciznu temperaturu te mogućnost održavanja te temperature tijekom duljeg vremenskog razdoblja. 

Povrh ovih osnovnih potrepština, želimo uronjene cirkulacijske pumpe koje imaju intuitivne kontrole sa korisnički prilagođenim sučeljem, koje se lako mogu pričvrstiti na više različitih posuda, koje rade tiho i koje ne zauzimaju puno prostora.  

Breville Joule Sous Vide 

Joule je impresivan komad sous vide uređaja upakiran u smiješno lagan i kompaktan uređaj. Ima gotovo sve što možete poželjeti od kućne uronjene cirkulacijske pumpe—precizan je do boli, brzo i tiho zagrijava vodu i ima elegantan dizajn s inovativnim značajkama, poput magnetske baze koja sigurno prianja na dno mnogih lonaca.  

Njegova magnetska baza mijenja pravila igre i omogućuje vam da ga postavite u lonac (pod uvjetom da je lonac izrađen od feromagnetskog materijala, poput nehrđajućeg čelika ili emajliranog lijevanog željeza) bez potrebe da ga stežete sa strane. Jouleov sustav rotora, koji usisava vodu kroz dno jedinice i izbacuje je kroz mali ispust sa strane, znači da vam je potrebno samo nekoliko inča vode da pokrenete cirkulator; sve ostale cirkulacijske pumpe zahtijevaju znatno više vode za rad. To daje Jouleu najveću udaljenost između minimalne i maksimalne linije punjenja. Također radi vrlo tiho. 

Međutim, Joule ima jedan glavni nedostatak: nema ugrađeni zaslon i njime se može upravljati samo putem sekundarnog dijela tehnologije, poput pametnog telefona, tableta ili uređaja s omogućenom Amazon Alexa. U profesionalnim kuhinjama to ipak nije praktično, mobitel ti baš ne može biti pri ruci non stop. Nekad treba i nešto skuhati. Ipak za po doma, aplikacija Joule je intuitivna, jednostavna za korištenje i ugodna za oči, a ima nekoliko zgodnih i dobro promišljenih značajki, poput autopilot funkcije.  

Cijenom se kreće između 200 / 300 eura i može ga se pronaći na amazonu.

Anova Precision Cooker 

Anova Precision Cooker je moj omiljeni uronjeni cirkulator koji ima zaslon s ugrađenim kontrolama. Prvi sous vide koji sam kupio vlastitim novcima za privatne, a ponekad i poslovne potrebe. Volim što mogu postaviti i kalibrirati sous vide vodenu kupku pomoću displaya na vrhu bez potrebe da koristim smartphone. Kao što rekoh kada radimo s neurednim sastojcima mobitel i nije najsretnije riješenje.  

Za one koji vole integraciju aplikacija i povezane uređaje, ne bojte se kuhinjski ratniče! Anova Precision Cooker ima model s omogućenom Wi-Fi i Bluetoothom vezom i dolazi s vlastitom aplikacijom koja sadrži mnogo vodiča i recepata za kuhanje. Iako je glomazniji od Joulea i nije toliko moćan jer veličina nije sve. Anova Precision Cooker je i nakon svih godina još uvijek je kvalitetan sous vide stroj koji itekako preporučam svima.  

Često zna biti na akciji na vlastitim stranicama te ako ne gori pod petama savjetujem da pričekate s kupnjom. Popusti znaju biti i do 50%.  

Anova Precision Cooker Pro 

Nedvojbeno skup, Pro model iz Anove košta 399 USD (iako ponekad padne ispod 300 USD na Amazonu). Ali ujedno s najsnažnijim motorom od svih ovdje s kojima sam imao priliku raditi – ima impresivnih 1200 vata—ova uronjena cirkulacijska pumpa pruža brzinu, učinkovitost i pojednostavljeno korisničko iskustvo. U dosadašnjem radu vodene kupelji, doveo je šest litara hladne vode do 100°C u 37 minuta (brže i od Joulea). Dodatno, poznat je i po tome da najdosljednije daje točna očitanja temperaturei to uz poprilično tiho zujanje za jedan pro model. Poput sestrinskog modela, Anova Precision Cooker, Anova Pro može se programirati na zaslonu ili putem aplikacije. Iskreno ovo je za po doma overkill, više je za profesionalnu upotrebu.  

Ručni zaslon je daleko najugodniji za korištenje. Za razliku od većine drugih modela s ugrađenim zaslonima—koji od korisnika zahtijevaju prebacivanje između temperature i mjerača vremena—Anova ima velika polja za trenutnu temperaturu, ciljnu temperaturu i mjerač vremena. 

Ako je brzina važna u vašoj kuhinji ( au kojoj nije) i više volite opciju rada s ugrađenim zaslonom, vrijedi razmisliti o ulaganju u Anova Pro. Ali nemojte zanemariti aplikaciju: učinkovito je dizajnirana, jednostavna za korištenje i dolazi s mnoštvom recepata i kuharskih savjeta. (Aplikacija je besplatna za preuzimanje i dostupna je za bilo koji model Anova, uključujući Nano s lošijim performansama od pro modela). Sa svojom studijskom, neklizajućom stezaljkom, bez napora se uklapa u gotovo svaku posudu za kuhanje. Manje važna (ali zabavna) značajka: zvučni signali i treptaji prilikom podešavanja ugrađenog mjerača vremena i temperature podsjećaju na arkadne igre iz 90-ih. 

Status SVC 100 

Nakon što je osvojio tržište višenamjenskih kuhala, Status se uključio u igru s uronjenim cirkulatorima s jeftinim SVC 100 modelom. Za profesionalne kuhare koji se sjećaju vremena kada su jedine cirkulacijske pumpe na tržištu koštale više od 1500 eura, još uvijek je teško povjerovati da sada možete kupiti jednu za otprilike 100 eura.  

SVC 100 je jednostavna uronjena cirkulacijska pumpa koja je itekako dobra. Grije vodu brže od snažnijih i skupljih modela, a kontrola temperature mu je precizna i pouzdana. Nije toliko točan kao prethodni modeli no prednost mu je što možete otići u elipso i kuoita ga odmah, bez čekanja dostave.

Nadam se da će vam ova kratka lista pomoći da bar malo dobijete neku sliku kaj ti strojevi mogu i kojega odabrati za vašu potrebu.