Najčešće ozljede kuhinjskog osoblja

Vruće površine, oštri noževi, para, ulje koje prska i mnogi drugi opasni predmeti. Zvuči više kao soba za mučenje nego kao radno mjesto, zar ne? Restoranske kuhinje definitivno nalikuju tom opisu, što ih čini potencijalnim mjestom za mnoge ozljede. No kao i u svakoj industriji, poznavanje potencijalnih opasnosti može vam pomoći da ih spriječite. Sigurno okruženje smanjuje gubitak produktivnosti, medicinske troškove i troškove naknade. Također ćete izbjeći velike kazne od organizacija poznate kao državni inspektorat. 

Ulaganje u sigurno radno okruženje može biti skupo, ali zaštiti na radu sigurnost se isplati. Smanjenje nesreća na radu poboljšava produktivnost, zajedno s financijama. S tako velikim prednostima na liniji, ne isplati li se uložiti malo truda kako bi vaše kuhinjsko osoblje bilo sigurno? 

Dakle, na koje vrste ozljeda morate paziti u kuhinji? Evo nekoliko uobičajenih i što možete učiniti da ih spriječite. 

Poskliznuća, spoticanja i padovi 

Padovi su treći vodeći uzrok smrti od nenamjernih ozljeda. Smrt je posljedica pada u najgorem slučaju, ali nije jedina. Pad može uzrokovati invaliditet u samoj sekundi, zauvijek mijenjajući živote nesretnika. Poskliznuće se može dogoditi zbog prolijevanja ili mokrih podova. Čak i pogrešan izbor obuće može uzrokovati poskliznuće i proklizanje kakvo mogu parirati samo profesionalni klizači. 

Svaki nered ostavljen na kuhinjskom podu, poput praznih sanduka i kutija, može dovesti do toga da se osoblje spotakne i padne. Neoprezno postavljanje kabela za napajanje također predstavlja isti rizik. Ostali uzroci poskliznuća, spoticanja i padova u kuhinji su: 

  • Neravni podovi 
  • Loše osvjetljenje 
  • Neprikladne podne obloge 
  • Nedovoljno čišćenje 

Kako to spriječiti 

Kuhinjsko osoblje stoji satima, pa su razumne cipele otporne na ulje više nego potrebne. U većini slučajeva, pravi izbor obuće može vašem osoblju pružiti udobnost i sigurnost dok rade. Postoje mnoge vrste cipela otpornih na klizanje koje mogu spriječiti ozljede od klizanja. 

Drugi način za sprječavanje klizanja je poticanje dobre prakse u kuhinji. To uključuje odmah čišćenje prolivenih podova i označavanje mokrih podova znakovima. Protuklizne prostirke i voskovi protiv klizanja također djeluju tamo gdje može doći do prolijevanja, poput umivaonika, ledomata i masnih područja. 

Svi podovi u kuhinji moraju biti čisti od nereda i bilo čega o što bi se vaše osoblje moglo spotaknuti. Paketi koji se isporučuju u kuhinju moraju imati određeno mjesto za pohranu, tako da ne smetaju. Osim što predstavljaju opasnost od spoticanja, kabeli mogu uzrokovati požar kada se približe vodi. Kako biste to spriječili i zaštitili svoje radnike, upotrijebite pokrivače za kabele kako bi vaši podovi bili sigurni i čisti. 

Istegnuća i uganuća 

Naprezanje vrata, leđa i ramena rizici su s kojima se kuhinjsko osoblje suočava u svakodnevnom radu. Podizanje teških predmeta, savijanje i klizanje, spoticanje i padovi obično su uzrok naprezanja. 

Ponavljajuće ozljede naprezanja kao što je sindrom karpalnog tunela mogu biti posljedica obavljanja istog zadatka. Stajanje u istom položaju, kao što većina kuhinjskog osoblja mora činiti, također može dovesti do umora mišića i bolova u leđima. 

Kako to spriječiti 

Obuka radnika o ispravnom načinu dizanja teških predmeta pomaže u smanjenju istegnuća i uganuća. Možete čak razmotriti automatizaciju kao rješenje. Umjesto da vaše osoblje nosi teške predmete, možete imati servisna kolica za obavljanje svih teških poslova. 

Smjene i mehanička oprema za pripremu hrane sprječavaju preopterećenje. Kako bi se izbjegla ponavljajuća opterećenja, osoblje se također može izmjenjivati kroz različite zadatke svaki tjedan. Poticanje na istezanje tijela, šaka i ruku također je korisno za vaše zaposlenike. 

Opekline 

Opekline su neizbježne u kuhinji. Radnici mogu dobiti opekline od hrane koju pripremaju ili čak od uređaja koje koriste. Kipuća voda, friteze, vruće ulje, ploče za kuhanje i ručke lonaca opasni su ako se njima ne rukuje dobro. 

Opekline 1., 2. i 3. stupnja koje zahvaćaju razine epidermisa, dermisa i hipodermisa kože 

Kako to spriječiti 

Pećnice moraju ostati isključene kada se ne koriste. Ručke lonaca i tava moraju biti okrenute od drugih plamenika kako se ne bi zagrijali. Ne bi smjele ni stršati, gdje bi netko u prolazu mogao zakucati u njih. 

Također bi trebao postojati odgovarajući alat za rukovanje vrućim uređajima, poput držača za lonce. Radnici također ne bi trebali nositi široku odjeću jer se ona može zapaliti u blizini otvorenog plamena. 

Posjekotine i porezotine 

Nož je vrijedan u kuhinji dok netko ne izgubi dio prsta, ili još gore. Oštro je bolje nego tupo. Ako vaši radnici koriste tupe noževe, dajte ih propisno naoštriti. 

Korištenje oštrog noža također može biti opasno. Bez odgovarajućeg skladištenja, jedan mali sklizak može uzrokovati ozbiljnu štetu. Čak i korištenje pogrešne veličine ili vrste noža za posao ili noža s labavom drškom može biti riskantno. 

Razbijeno stakleno posuđe također povećava rizik od posjekotina. Mali komadići stakla također mogu biti opasni kao i razbijeni komadići zbog formiranih oštrih rubova. 

Kako to spriječiti 

Ispravno rukovanje noževima i staklenim posuđem ključno je za sprječavanje ozljeda. Noževi uvijek moraju biti oštri, a radnici bi trebali obratiti pozornost na nedavno naoštrene noževe. Rukavice otporne na posjekotine također pomažu u zaštiti osoblja od porezotina. 

Određeno mjesto za pohranjivanje noževa ključno je kako se nitko ne bi slučajno posjekao. Na primjer, možete upotrijebiti blok za noževe ili postolje kako biste spriječili oštrice. Ako se bilo koje staklo razbije, važno je odmah očistiti komadiće. Izbjegavajte staklo u kuhinji ako je moguće, kako biste spriječili ozljede. 

Svaka industrija nosi rizike za svoje radnike. Ozljede, bolesti, pa čak i smrti mogu biti rezultat nezgoda na radnom mjestu. Osim što ugrožavaju živote, te nesreće koštaju poduzeće mnogo novca. 

Restoranske kuhinje mogu biti prilično riskantne. Opekline, posjekotine i padovi samo su neke od opasnosti s kojima se kuhinjsko osoblje svakodnevno susreće. Poslodavci moraju stvoriti siguran prostor kako bi zaštitili svoje radnike i svoje poslovanje. 

Jednostavne mjere poput korištenja pravog alata i odgovarajuće obuće mogu spriječiti ozljede. Identificiranje mogućih opasnosti koje se mogu dogoditi samo je prvi korak. Sljedeće je imati odgovarajuće sigurnosne protokole, a ako to učinite kako treba, to može biti ulaganje, a ne trošak.