Listovi currya

Listovi curryja su sami po sebi prelijepi, puni ulja koja daju prekrasni citrusni okus kada se koriste u kuhanju. Ovaj zanimljivi sastojak je uglavnom južno azijski, a nalazi se posebno u južno indijskim, šrilankanskim, malezijskim, bangladeškim i pakistanskim jelima. Fakat je jedinstvenog okusa, a može se koristiti svjež ili suh, mljeven ili cijeli. Često blanširan u ulju kako bi pustio svoju finu aromu i aromatična ulja. 

Kaj su točno to listovi currya 

Listovi curryja potječu od biljke Murraya koenigii, koja je porijeklom s Indijskog potkontinenta i predivnog otoka Šri Lanke. Pripada istoj obitelji kao citrusi i ruta, a drvo u tropskim klimatskim uvjetima naraste do visine od cca 6 metara. U takvim tropskim uvjetima lišće currya najčešće se koristilo za aromatiziranje povrća. Također se stoljećima koriste u ayurvedskoj medicini za ublažavanje simptoma svega, od dijabetesa do visokog kolesterola.  

Osim citrusnih nota, okus lišća curryja teško je odrediti. Često se opisuje kao da ima okus začina asafetide(gigantski anis) što u slobodnom prijevodu znači da može biti pomalo gorak i opor. Sadrži kompleksne spojeve koji na kraju daju  kompleksan okus s biljnim, cvjetnim, drvenim i citrusnim notama. 

Svježe 

Ne postoji ništa poput okusa i arome koje ćete dobiti od svježih listova curryja, ali do njih je teže doći nego do osušenih. Svježe obično možete pronaći u južno azijskim trgovinama kao što je PanAsia, kao i online na mjestima kao što je amazon.de. Kada kupujete svježe lišće, preporučam da potražite male listove, koji su mlađi i nježniji. Ako ih nađete pripremi te ih tako da  najprije uklonite iz baze njihove čvrste središnje stabljike, koja nema puno okusa i dobro ih obrišete – nemojte ih prati– i zatim ih stavi u zip lock vrećicu s zatvaračem prije nego što ih spremi u hladnjak najmanje dva tjedna ili zamrzivač do dva mjeseca. 

Ili Suho 

Već vas čujem u komentarima i da slažem se, ništa ne može biti bolje od svježeg lišća curryja. Okus i miris im je puno jači od osušenih listova. No, čak i kada tražite sušeno preporučujem da počnete sa svježim lišćem te ako je ikako moguće i da ih sami sušite, što će vam dati više okusa od kupnje osušenih listova nepoznate starosti. Listove osušite na suncu tokom ljeta ili u dehidratoru, zatim ih prebacite u u staklenke s poklopcem i čubajte na suhom mjestu kako se ne bi upljesnivili. Dehidratori su često na akciji, nekad znaju biti i u budget dućanima poput Eurospina ili Lidla, a znaju se naći i na amazon.de s besplatnim shippingom.  

Kaj da skuham s tim lišćem? 

Obično se koristi u Tadki, procesu u kojem se začini blanširaju u vrućem ulju ili gheeju( pročišćeni maslac), a zatim se koriste kao završna obrada za jela poput “Dala”. Znam, puno je to stranih riječi, no mislim da ste do sada dobili dojam da se najviše koristi u azijskoj kuhinji. Kada bih pričao o važnosti lišća curryja u indijskoj kuhinji, ne znam di bih počeo. Tamo je ne zamislivo da se liše currya ne koristi. Kad bih bio slobodan reći, rekao bih da je to je nešto što stavljate za aromu, teksturu i hrskavost. Sam po sebi dodaje toliko okusa. Dok neki više vole izvaditi listove curry iz jela prije posluživanja, slično kao kad kuhamo s lovorovim lišćem, ovaj list možete bez problema pojesti. Naravno ako to volite. Također možete popržiti listove zasebno dok ne postanu hrskavi. Dok se listovi curryja često koriste u tadki kao završni okus i dodatak arome jelima, mogu se kuhati i u klasičnim receptima kao osnovni aromatični sastojak.  

Čak i tada, najbolje ih je prvo blanširati u ulju, da puste svoju aromu. Na isti način mogu se koristiti i mljeveni listovi curryja. Na primjer, kada pripremate jelo poput graška i krumpira u umaku od rajčice, započnte s jednim ili dva lista u ulju prije nego što dodate luk, češnjak i ostale bilo koje druge aromatične sastojke. Ostavite curry lišće da odstoji u umaku dok se kuha kako bi mogli dobiti još više arome.