Kako napraviti sushi – kratki uvod

Baš jako volim sushi, a fakat ga je i lako napraviti kod kuće. Domaći sushi odlična je vikend večera i uvijek privlači publiku koja to ili voli ili još nije probala. Radeći u Pero Baru u malom Bestovju kraj Samobora, održali smo malu radionucu izrade sushia. Posječenost i gosti bilu su predivni i aposlutno sam uživao u tome. Prednost sushia je ta da možete napraviti različite nadjeve kako biste zadovoljili niz ukusa i prehrambenih zahtjeva. Sushi kuharima u Japanu trebaju desetljeća da nauče svoj zanat, usavršavajući rižu i precizne rezove sirove ribu. Iako mnogi pa niti ja, ne možemo biti poput tih legendarnih majstora, možemo težiti proizvodnji jela poput njih,, a da bi to uspjeli krenimo od početka, s jednostavnim, ali ukusnim domaćim sushijem. 

Kaj sve trebaš  

  • Prostirka za sushi od bambusa, nije skupa i lako ju je pronaći. (metro) 
  • Nori listovi, to su listovi morske trave za izradu sushija i mogu se naći u većini supermarketa. 
  • Začin za sushi (rižin ocat), možete ga napraviti kod kuće i to je prilično jednostavno. Ali za početnički vodič za pripremu sushija neka bude jednostavno i koristimo začin/ocat za sushi iz trgovine. 
  • Morate kupiti rižu za sushi, nije skupa i lako ju je pronaći. 

Izrada riže za sushi 

Dobar domaći sushi počinje s dobro napravljenom rižom, da biste to učinili, koristite metodu apsorpcije za kuhanje. 

Uzmite 1 šalicu riže, dobro je isperite hladnom vodom. Nekoliko puta dok god nije dobro isprana 

Rižu je potrebno kuhati 1 dio riže na 1,5 dio vode. Stavite šalicu riže u lonac i dodajte 1,5 šalicu vode, poklopite i pustite da zavrije. 

Kad zavrije, smanjite na laganoj vatri oko 8-10 minuta, ali pripazite. Želite da riža upije svu vodu, ali da ne zagori ili se zalijepi za dno lonca! 

Kad je riža kuhana, brzo je ohladite tako da je rasporedite na pladanj, dodajte 2 do 3 žlice začina za sushi i dobro promiješajte. Kušajte i prilagodite svojim željama. 

Kako se radi Maki  

Počnimo s maki sushiem, jer ih je najlakše napraviti. Prosto rečeno, Maki je zapravo riža i nadjev umotan u morsku travu. 

Najduži rub nori lista stavite na dno, sjajna strana okrenuta prema dolje. Možete ovo staviti na podlogu za sushi kako biste lakše smotali, ali u ovoj fazi ne morate. Navlažite ruke kako se riža ne bi zalijepila, a zatim stavite tanak sloj preko lista ostavljajući otprilike 2 cm razmaka od vrha. 

Dodajte nadjev po izboru, volim tunu, teriyaki piletinu ili losos s avokadom i/ili krastavcem. Ili vegetarijanska rolada s paprikom, avokadom i mrkvom. 

Provjerite jesu li vaši sastojci tanko narezani i iste duljine kako bi se mogli poredati na rižu. Nadjev stavite na pola riže i pustite da visi sa strane, kako biste bili sigurni da je cijela rolada ispunjena. 

Kako da ju “zarolam” 

Provjerite imate li malo vode pri ruci. Uzmite donji dio i zarolajte ga tako da dno dodiruje gornju liniju riže. 

Pokušajte napraviti jedan puni kolut riže držeći ga čvrsto, držite kolut na mjestu. Zatim namočite prste vodom i lagano navlažite preostali rub nori lista, a zatim nastavite zarolati list, zatvarajući rolu. 

Stavite rolu na podlogu za sushi, zarolajte podlogu oko sushija nježno, ali čvrsto stisnuvši je. Želite zbiti roladu tako da ostane okrugla, ali ne ju zgnječiti. 

Nakon što napravite sve rolice, provjerite je li nož oštar i provucite oštricu noža pod mlazom vode. Prerežite roladu na pola i nastavite rezati komade na pola dok ne dobijete 8 komada. Prođite nožem pod malo vode između rezova kako se riža ne bi zalijepila za njega. 

Kako napraviti sushi s rižom uzvana – Uramaki 

Sushi s rižom izvana zove se Uramaki sushi. Slično maki roladi, ali riža je izvana, a morske trave omotane oko nadjeva. 

Upute 

Slijedite postupak kao što je gore navedeno, ali započnite rezanjem nori lista na pola. Tako ćete dobiti jedan cijeli krug kada motate sushi. Zatim naslažite rižu po cijeloj površini. Rižu slobodno pospite tostiranim sjemenkama sezama za dodatni okus! 

Okrenite rolicu tako da je riža na zadnjoj stranici a alga okrenuta prema vama. Na sredinu okrenute alge dodajte nadjev po želji. 

Zarolajte donji list jednom da se spoji s vrhom i napravite jednu cijelu rolicu. 

Stavite na podlogu za sushi i nježno zarolajte kako biste ga zategnuli i zatvorili. Ali nemojte previše stiskati. 

Kada ste spremni za posluživanje, koristite oštar nož i prerežite roladu na pola, a zatim nastavite rezati komade na pola dok ne dobijete 8 jednakih komada. Kao i kod maki rolade, oštricu noža umočite pod tekuću vodu kako se riža ne bi zalijepila. 

Volim poslužiti sushi sa soja umakom, ukiseljenim galangalom, wasabijem. Rolice također možete nadjenuti tostiranim sjemenkama sezama, tobikom, togarashijem.  

Ljepota pripreme sushija je u tome što ga možete poslužiti točno onako kako želite, dodajući sve svoje omiljene sastojke.