Kako i zašto koristiti zračnu komoru za fermentacije

Postoje mnoge tehnike za fermentaciju, ali nijedna nije tako učinkovita kao kad fermentirate pomoću zračne komore. Bilo da ste početnik koji se pita “kako da fermentiram?” ili netko tko svoju fermentaciju shvaća vrlo ozbiljno, korištenje zračne komore nije nešto što treba zanemariti.  

Zašto bih trebao koristiti zračnu komoru tijekom fermentacije? 

Postoji nekoliko glavnih razloga zašto biste trebali koristiti zračnu komoru tijekom fermentacije. Primarni razlog je taj što zračne komore pomažu u sprječavanju najčešćih problema koji se javljaju tijekom fermentacije. Otkako sam prije nekoliko godina počeo koristiti različite zračne komore, stvarno je vrlo rijetko da mi se nešto pokvari tijekom procesa fermentacije. 

Zračne komore stvaraju pravo anaerobno okruženje koje je potrebno za zdrave fermente. Budući da se prilikom korištenja zračne komore tijekom fermentacije stvaraju plinovi, kisik nestaje iz spremnika tako da na kraju spremnik jednostavno sadrži plinove proizvedene fermentacijom, obično vodik, metan i ugljikov dioksid. Tako je spriječena oksidacija, a plijesan kojoj je općenito potreban kisik za razvoj ostaje bez jednog od potrebnih goriva. 

Na kraju, zračne komore jednostavne su za korištenje i omogućuju vam izradu manjih serija po želji. 

No kaj je to zračna komora? 

Zračna komora je uređaj koji se općenito pričvršćuje na vrh staklenke koja omogućuje izlazak zraka ili plinova iz fermenta, ali ih ne propušta nazad. Ne dopuštajući povrat zraka, kontaminacija vaše fermentacije svedena je na minimum tako kaj se sprječava pojava plijesni i drugih mikroorganizama. Na kraju dobijete praktički besprijekornu fermentaciju. 

Kako mogu koristiti zračnu komoru? 

Korištenje zračne komore je stvarno jednostavno, ali se razlikuje od modela do modela ovisno o dizajnu. Kad fermentirate pomoću zračne komore pričvršćene na staklenku, najbolje je kao i uvijek da sastojci budu potopljeni. Tu utezi dobro doći. Neke zračne komore zahtijevaju da dodate malo vode u zračnu komoru. Neki zračne komore su zapravo jednosmjerni ventili. Smatram da s zračnom komorom, budući da se kisik prilično brzo nestaje  tijekom fermentacije, potpuno potapanje nije uvijek potrebno. Kao takve, zračne komore su osobito korisne pri izradi salsi i drugih začina gdje uranjanje nije moguće. 

Mogu li koristiti manje soli u svojim fermentacijama kada koristim zračnu komoru? 

Jedno od mojih najvećih otkrića u poduzimanju toliko mnogo projekata fermentacije bilo je da mogu sigurno koristiti manje soli kada fermentiram koristeći zračnu komoru. Kao što sami znate, sol ima dvije primarne funkcije u fermentaciji. 

Kao prvo sol razgrađuje stanične stijenke i omogućuje otpuštanje tekućine. Ova tekućina tada može prirodno prekriti sastojke 

Sol također čini okolinu fermentacije manje gostoljubivom za nepoželjne mikroorganizme, dok još uvijek dopušta bujanje mikroorganizama koji pogoduju fermentaciji. 

S obzirom na to da zračna komora sprječava ulazak drugih mikroorganizama u ferment, počeo sam smanjivati ​​upotrebu soli. Koristio sam 1 žlicu soli na 1,5 kilograma povrća. Sada koristim 1 žlicu soli za svakih 2 kilograma povrća. Otkako sam napravio tu promjenu prije otprilike godinu dana, nisam imao nikakvih poteškoća sa svojim fermentima.  

Koje zračne komore preporučujem? 

Koristio sam nekoliko zračnih komora i čini se da uglavnom sve rade vrlo dobro. Ove zračne komore su prilično jednostavne i rade vrlo dobro. Također ćete morati kupiti utege i važno je pravilno odabrati utege kojeje lako uhvatiti kako biste ih lakše podigli iz posude. Ovi utezi rade izvrsno.(Link

Ako želite kupiti komplet za fermentaciju u staklenkama, moj najbolji odabir je ovaj

Što sam više koristio zračnu komoru tijekom godina, to sam ju više obožavao. Zračne komore jednostavno pomažu spriječiti mnoge probleme koji se mogu pojaviti tijekom procesa fermentacije. Ako ju nemate, nemojte paničariti nije kraj svijeta, ali svakako bih preporučio da nabavite kako biste fermentaciju učinili još jednostavnijom i pouzdanijom.