Zašto tvrdim da je odjel hrane i pića (F&B) ključni dio svakog hotela

Gosp. Iveković je dobro izjavio. U velikim sistemima odjel hrane i pića se godinama, pa i još dan danas, smatrao nužnim zlom. Manje vrijednom kastom naspram odjela prodaje. Nadodao bih samo da je tako i u manjim sustavima. No zašto je to tako. Zašto hoteli ne ulažu u svoje restorane i dovode kvalitetne kadrove.

Odjel hrane i pića u hotelima je ključni dio svakog turističkog smještaja. Međutim, u mnogim slučajevima ovaj odjel nije niti dobro iskorišten, niti se njime pravilno upravlja. Ovo je važno jer je to izvor koji nam može donijeti mnogo koristi, ali ako je loše isplaniran, može donijeti i ogromne gubitke. Izgubiti puno novca ne bi trebao biti nikome u cilju.

U zadnje vrijeme gastronomska ponuda u hotelima postaje sve aktualnija, stoga je potrebno razlikovati se u ponudi i konceptu sa sve više konkurencije. Osim toga, gastronomija je bitan čimbenik odmora brojnih gostiju, a ponuda kvalitetne kuhinje u hotelu u kojem odsjedaju može biti odlučujuća dodana vrijednost pri odabiru smještaja. Koliko sam samo pričao s mnogim poduzetnicima o gastronomiji u Samoboru i njegovom ključnom nedostatku hotela više kategorije. Nažalost za sada ne postoji interes od strane investitora za takvo nešto u Samoboru iako grad i turistička ponuda žudi za boljim, kvalitetnijim hotelom.

Važnost hrane i pića u hotelima

Područje hrane i pića iliti F&B sektor u hotelu obuhvaća upravljanje svime što je vezano uz gastronomsku ponudu unutar samog hotela. Odjel je zadužen za osmišljavanje drugačije ponude od usluge doručka do večere kako bi se zadovoljili sve zahtjevniji gosti.

Hotelska hrana i piće ključni su u pozicioniranju hotelskog brenda, to je prilika koju vrijedi iskoristiti za poticanje rezervacija soba. Hotelska gastronomija zahtijeva dosta dinamike, prilagodbe godišnjim dobima, trendovima te potrebama i zahtjevima potrošača. Dobra ponuda hrane i pića u hotelu može postati cijeli doživljaj u koji će se vaši gosti zaljubiti. Dodatna vrijednost koja daleko nadilazi lokaciju hotela i okolicu. Mnogi se gosti mogu odlučiti za boravak u hotelu samo zbog njegove ponude hrane i pića, a to je nedvojbeno prilika koju vrijedi iskoristiti.

Profesionalni profil odgovornog za hranu i piće u hotelu

Iz tog razloga uloga voditelja hrane i pića iz dana u dan dobiva sve važniju i stratešku ulogu. Ovaj profesionalni profil ima izazov optimizacije dostupnih resursa, dizajniranja prijedloga koji pružaju stvarnu dodanu vrijednost za potencijalne goste.

Njegovi glavni zadaci su sljedeći:

  • Koordinacija različitih područja odjela hrane i pića (kuhinja, upravljanje, nabava, usluga…).
  • Razvijanje gastronomske ponude prilagođene tipu publike, trendovima, godišnjim dobima i potražnji.
  • Organizira kupnju sirovina i potrebne infrastrukture za pravilan razvoj.
  • Kontrolira proračun.
  • Definira parametre kvalitete i vrši controlling
  • Sluša zadovoljstvo potrošača te u slučaju greški vrši  i implementira strategije poboljšanja.
  • Kontrolira i osigurava poštivanje sigurnosnih i higijenskih propisa
  • Upravljajte politikom cijena i prati stanje na tržištu, provjerava kaj radi konkurencija.

Kada govorim o hrani i piću u ugostiteljstvu, mislim na područje koje daleko nadilazi klasično noćenje s doručkom. Cilje je pojačati gastronomsku ponudu svog hotela, u suštini želite privući goste koji su zainteresirani za gastronomski doživljaj, a ne samo za boravak.

Nisam glup i ne mislim da će netko doći u hotel samo radi hrane, ali ako je glavna atrakcija vašeg hotela samo smještaj tj soba, dok su pružena usluga i dodatni  sadržaji, sekundarni prioritet, probajte bar malo uložiti u vas F&B odjel. U zadnjih par godina sve više hotela odlučuje poboljšati svoj odjel hrane i pića kako bi se istaknuli od konkurencije. Nemojte zanemarivati tu činjenicu da ne bi bilo kasnije prekasno.