Moram vam ispričati par riječi o morskom ježincu

Morski ježinac je podjenako omiljen i omražen u cijelom svijetu. Ima jak miris oceana,  kremast je i bogat dok je tekstura pomalo puterasta. Njegovo bogatstvo i jedinstven okus čini morskog ježinca specifičnim okusom. Postoji gotovo tisuću različitih vrsta morskih ježinaca od kojih je samo nekoliko jestivih, a mogu se pronaći u svim svjetskim oceanima. Ali vrlo ih je teško ubrati, pogotovo jer ih je tako malo da se mogu pojesti. 

Morski ježincii (često zvani “uni” na japanskom) su bodljikaši s bodljikavim sferičnim oklopima koji obavijaju pet gonada (reproduktivnih žlijezda), koje su jestivi dio. Oblikom podsjećaju na jezik, boje senfa i konzistencije poput kreme. 

Oceanska delicija može se naći u cijelom svijetu, ali velika većina se konzumira u Japanu. Neki od najboljih morskih ježinaca dolaze s Hokkaida, gdje žive u hladnim vodama i hrane se algama bogatim umamijem. Velik dio ove delicije može se pronaći diljem Japana i često je tražen u vrhunskim restoranima diljem svijeta. 

Različite vrste morskog ježinca 

Postoje dvije glavne vrste morskog ježinca: Murasaki i Bafun 

Murasaki uni najčešći je tip dostupan u Japanu. Dolazi od tamnoljubičastog (“Murasaki” na japanskom, otuda i naziv) morskog ježinca s dugim šiljastim bodljama. Iznutra je žute boje poput gorušice. Okus i miris nisu pretjerano opori nego delikatno blagi i slatki, što najbolje odgovara u sushiju i sashimiju. 

Bafun uni može se pronaći u dubokom oceanu. To rezultira manjim i oštrijim morskim ježincima. Imaju hrabriji okus i puni su umamija, s više narančaste boje (često ih nazivaju crvenim morskim ježincima). Bafun uni se može jesti sirov u sushiju ili u umacima i drugim kuhanim jelima. 

Oba ova morska ježinaca klasificiraju se drugačije kada su ulovljeni u Hokkaidu, u Japanu. Kita-Murasaki Uni ima nježniju teksturu i slatki okus od običnog murasaki unia. Nadalje, Ezo-bafun uni ima slatku aromu i bogatu kremastost kao nitko drugi. Uni u Japanu najbolje je uživati od ranog ljeta do kraja kolovoza. Tijekom tog razdoblja spolne žlijezde rastu u veličini kako bi se pripremili za sezonu parenja, a to je i vrijeme kada su i najukusniji. Osim Japana, zapadna obala SAD-a i Čile popularna su mjesta za pronalazak morskog ježinaca. 

Kako ga sve mogu pojesti 

Morski ježinac iznimno je delikatan sastojak koji zahtijeva veliku brigu. Prirodnu slatkoću i kremoznost najbolje je servirati onakve kakve prirodno dođu, a to je – sirove. Nema koristi od kuhanja jer se lako raspada i gubi slatkoću. 

Sirovi morski ježinac najbolji je način uživanja u cijenjenom proizvodu. Nakon vađenja iz oklopa, lagano se ispere u vodi kako bi se uklonile nečistoće. Uz sashimi, morski ježinac se može jesti tako da se jednostavno umače u soja umak i wasabi. 

Uni Sushi 

Postoji mnogo različitih vrsta sushija. Međutim, “Uni Gunkan Maki” je najčešći. Gunkan se odnosi na oblik sushija, koji podsjeća na izduženi brod. Riža za sushi, lagano začinjena octom, dekorirana je morskim ježincima i umotana u nori (morska trava). 

Tekstura je nježna, glatka i kremasta. Topi se u ustima, spajajući slatke i slane okuse mora. Maki se zatim umoči ili prelije soja umakom, zajedno s wasabijem i ukiseljenim đumbirom sa strane. 

Donburi 

Donburi je jelo od riže koje se obično preliva plodovima mora ili mesom. Slično sushiju, sloj riže lagano se aromatizira octom, a zatim prelije morskim algama i morskim ježincom. Mrvica wasabija obično je na vrhu jela, a gost može uliti količinu umaka od soje koju želi. 

Dok sushi štedljivo koristi morskog ježinca, donburi je prepun ove oceanske delicije. Donburi se može dekorirati samo s morskim jžincem, ali uz njega se obično dodaju i sirove jakobove kapice ili ikra lososa. 

Chawanmushi 

Ovo je tradicionalno japansko jelo koje se sastoji od kreme od jaja kuhane na pari s juhom od dashija. Dashi daje umami okus dok ima nježnu teksturu poput kreme. Uni se ponekad dodaje na kraju na vrh, nadopunjavajući riblju juhu od dashija i kremastost jela. 

Tjestenina 

Spajajući talijansku i japansku kuhinju, tjestenina je jedinstven način uživanja u morskom ježincu. Krem umak od češnjaka i morski ježinac pomiješaju se s tjesteninom. Slatkoća i kremoznost savršeno obavijaju svaki komadić tjestenine, koji se obično “nadoštuka”s još sirovog morskog ježinaca. Često se dekorira norijem za daljnji umami punč. 

Usoljeni morski ježinac  

Posipanje sirovog morskog ježinca solju pomaže u koncentriranju njegove prirodne slatkoće. Ostavljen na salamuri u hladnjaku 30 minuta, lijepo se stegne i izvana postane sjejne lijepe boje i predivnog dubokog okusa umamija. Ova vrsta morskog ježinca obično se sprema u staklenke i može se jesti s rižom ili u sushiju.