Na pragu svog sna

Zamislite da stojite na pragu svog sna – komercijalna kuhinja vrvi od aktivnosti, aroma slatkih jela koja se širi zrakom i tim koji besprijekorno radi zajedno na izradi kulinarskih remek-djela. Prije nego što se upustite u ovu uzbudljivu kulinarsku avanturu, potrebno je postaviti temelje, počevši od sveobuhvatnog planiranja rasporeda vaše kuhinje. Brojni važni čimbenici, poput usklađenosti s propisima i učinkovitog tijeka rada, moraju se uzeti u obzir kako bi se zajamčio siguran i učinkovit rad vašeg restorana. 

Bez obzira jeste li iskusni ugostitelj ili tek počinjete ostavljati svoj kulinarski pečat, raspored vaše kuhinje bit će ključan za učinkovitost vašeg rada kuhinje. Za početak počnite s prostorom. 

Unutar vaše komercijalne kuhinje, obratite pozornost na postojeće strukturne veze. Postavljanje čepova, odvoda i cjevovoda sigurno će diktirati određene aspekte vašeg rasporeda. Povežite se sa svojim izvođačem kako biste razgovarali o potencijalnim izmjenama ovih elemenata, osiguravajući da prostor odgovara i sadašnjim i budućim potrebama. Vaš chef, poznavatelj kuhinje i kuhinjskog tijeka, bit će neprocjenjiva vrijednost u ovoj raspravi. Zajedno izradite nacrt ili tlocrt prožet kolektivnim uvidom i stručnošću, izrađujući preliminarni plan za svoje kulinarsko platno. 

Obratite pozornost na sanitarna pravila i sigurnosne propise 

 Sve komercijalne kuhinje moraju slijediti različite propise i zdravstvene kodekse, ovisno o jurisdikciji svoje lokacije. U vašem je interesu da rano počnete s ovim razmatranjima, jer vam mogu produžiti rok za otvaranje. Evo nekoliko ključnih pojedinosti koje treba pratiti: 

 • Istražite sanitarne zahtjeve i standarde sigurnosti hrane na državnoj i lokalnoj razini. 
 • Izmjerite širinu vrata i prolaza kako biste osigurali laku navigaciju i evakuaciju u slučaju nužde 
 • Obratite pozornost na postavljanje protupožarnih alarma i znakova izlaza radi sigurnosti. 
 • Zakažite sastanke s relevantnim inspektorima prije početka izgradnje. 
 • Osigurajte odgovarajuće certifikate i licence za svoju tvrtku. 

Planirajte ključne elemente 

Svaka komercijalna kuhinja trebala bi biti izgrađena imajući na umu namjenske prostore. Ovi prostori pomažu u održavanju organizacije čak i u najprometnijim vremenima. Prilikom planiranja vašeg izgleda, uzmite u obzir ova područja: 

 • Isporuka & dostava robe 
 • Skladištenje 
 • Priprema hrane 
 • Kuhanje 
 • Servis 
 • Povrat jela 
 • Čišćenje 
 • Pranonica suđa 

Može biti korisno postaviti određene prostore blizu jedan drugome koji grupiraju slične zadatke, kao što je skladište u blizini područja za isporuku i vraćanje prljavog posuđa u blizini prostorije za čišćenje i pranje. Razmišljanje o ovim prostorima prije nego što se postave može pomoći u optimizaciji učinkovitosti kuhinje. 

Uključite osnovnu opremu 

Da biste skuhali ukusna jela, trebat će vam nešto za kuhanje! Oprema vašeg restorana trebala bi uključivati određene uređaje specifične za vašu kuhinju ili jelovnik. Uostalom, bilo bi teško voditi pizzeriju bez peći za pizzu. Ali općenito, trebali biste razmotriti sljedeće vrste opreme na svom popisu. Imajte na umu da može postojati mnogo varijacija u veličini, pa će osigurati dovoljno prostora za proizvodnju proizvoda u vašem restoranu biti od vitalnog značaja. 

 • Hladnjaci 
 • Zamrzivači 
 • Pećnice 
 • Neutrali 
 • Perilica suđa 
 • Sudoperi 
 • Ugradni hladnjaci 
 • Pripremni stolovi od nehrđajućeg čelika 

Znati točno kaj vam treba 

Nakon što ste razvrstali ključne prostore i opremu koja će vam trebati za vaš restoran, potrebno je razmotriti još nekoliko aspekata prije odabira komercijalnog rasporeda kuhinje. 

Prostorna učinkovitost: Optimizirajte kuhinjski prostor za uštedu troškova i sigurnost strateškim postavljanjem opreme i osiguravanjem odgovarajućeg razmaka. Uzmite detaljne mjere i nacrte koje ćete ponijeti sa sobom kada kupujete opremu. 

Tijek: Dizajnirajte tijek rada koji minimalizira unakrsni promet i povećava produktivnost putem logičnog postavljanja radnih stanica. 

Fleksibilnost: Planirajte prilagodljivost za prilagođavanje promjenjivim potrebama bez značajnih renoviranja. U principu budite fleksibilni u svojih zahtjevima 

Sanitarni uvjeti: Dajte prioritet sigurnosti hrane s površinama koje se lako čiste, odgovarajućim postavljanjem sudopera i mjerama za kontrolu štetočina. 

Tehnologija: Povećajte učinkovitost i komunikaciju s modernom opremom, upravljanjem zalihama i kuhinjskim zaslonskim sustavima za poboljšane performanse i brže izdavanje hrane. 

Umjetnost jednostavnosti 

Lako se osjećati pretrpano kada planirate svoj restoran ili komercijalnu kuhinju. Ali zapamtite, jednostavnost je srce kuhinje koja dobro funkcionira. Uravnotežite svoje preferencije, zdravstvene propise i mišljenje svog chefa  kako biste stvorili modernu i učinkovitu kuhinju. 

Odaberite pravi izgled 

Svi kutovi su važni pri odabiru rasporeda, posebice proširenje ponude i povećanje volumena. Kao rezultat toga, ovaj aspekt planiranja obično diktira nekoliko različitih čimbenika, počevši od vašeg jelovnika. Vaš izgled će spadati u jednu od šest kategorija: 

“Montažna” linija: Svaki dio procesa kuhanja ima svoju stanicu i lako se može premjestiti na sljedeću. 

Otočni raspored: Sva oprema za kuhanje nalazi se u središtu kuhinje, dok su ostale stanice duž zidova. 

Raspored kuhinje uz zid: Suprotno od otočnog rasporeda, uređaji za kuhanje su duž zidova, a otvoreni prostor je u sredini. 

Raspored zona: ovo uključuje podjelu prostora na temelju namjenskih zadataka, nudeći visoku razinu organizacije. 

Ergonomski raspored: S obzirom na kuharsko osoblje, ovaj raspored znači da se kreću što je manje moguće kako bi obavili svoje zadatke. 

Otvorena kuhinja: Gosti mogu vidjeti svu akciju jer kuhinja nije zatvorena za blagovaonicu, već je njezin prošireni dio. Ovaj raspored može zahtijevati više razmišljanja o estetici vaše kuhinje kako bi se održao ambijent restorana. 

Za kraj 

Raspored vaše komercijalne kuhinje zahtijeva isto toliko pažnje i planiranja kao i svi drugi aspekti vašeg objekta. S pregledom najvažnijih čimbenika na visokoj razini, možete raditi na dovršavanju ovog prostora uz minimalne revizije, što vas priprema za uspjeh. Usput surađujte s profesionalcima iz industrije, kulinarskim stručnjacima i svojim internim timom. Njihovi vrijedni uvidi i stručnost mogu osigurati da se pridržavate svog rasporeda izgradnje i tlocrta, što znači da ćete se u trenu pripremiti za svoje svečano otvorenje.