Zero waste vol2 – ORCA

Vlasnici restorana i mnogobrojni chefovi razvijaju uzbudljive koncepte za smanjenje bacanja hrane i smeća. Unatoč tome, još uvijek ima puno prostora za napredak u trendu zero waste hrane. Kada dođemo kući iz supermarketa, stavimo vrećicu punu hrane na stol, jel tako, raspakiramo sadržaj i dio bacimo ravno u kantu za smeće. Teško zamislivo, zar ne? Nažalost, ne. 

Budući da je apel recikliranja dostupan već nekoliko godina i uglavnom usmjeren na potrošače, pretpostavili biste da smo imali dovoljno vremena za rješavanje problema. Međutim, iako se svijest o bacanju hrane povećala, zero waste ostaje jedan od najvažnijih gastronomskih trendova u 2024.

Pretpostavlja se da godišnja vrijednost globalnog bacanja hrane iznosi cca 1 trilijun USD.  Od toga, zabilježeno je da prehrambena industrija gubi 15 milijardi USD godišnje na neprodanom voću i povrću, a restorani otprilike 2 milijarde američkih dolara na kao rezultat bacanja hrane. Ali to nije sve – kad uračunate operativna vremena uključena u rukovanje otpadom od hrane tijekom vašeg poslovanja i zatim plaćanje zbrinjavanja, to košta dva do tri puta više. 

Više nego ikada, potrošači očekuju da njihovi najdraži restorani kod kojih su godinama vjerni gosti budu čuvari okoliša i društva, da naginju sve više prema zero waste pokretu. O toj temi sam već pisao i pozivam vas da bacite oko na prvi dio. Restorani  sve više moraju biti viđeni kako postavljaju ekološke, društvene i upravljačke ciljeve koji predstavljaju njihovu predanost održivom rastu. To je u konačnici i jedan od popularnih food trendova u 2024. 

Ne samo da će odgovorno upravljanje resursima steći odobravanje postojećih ali i budućih gostiju, nego su studije također pokazale da je ulaganje u inicijative za smanjenje bacanja hrane rezultiralo jako dobrim povratom u razdoblju od 3 godine, pri čemu je velika većina restorana/hotela vratila svoja početna ulaganja unutar prve dvije godine. Statistika koja nije za odbaciti. 

Tu dolazimo do glavnog aktera ovog članka, dolazimo do ORCE 

ORCA je aerobni digestor na licu mjesta koji koristi prirodne mikroorganizme u prisutnosti kisika. Tehnologija učinkovito razgrađuje otpadnu hranu u tekućinu za 24 sata ili manje, bez upotrebe mljevenja ili usitnjavanja. Efluent koji ispusta ORCA može se dalje reciklirati u postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda, gdje se ekstrahiraju hranjive tvari za stvaranje obnovljivog bioplina ili se koriste za primjenu u tlu. ORCA vam može uštedjeti i vrijeme i novac, istovremeno smanjujući vaš utjecaj na okoliš u usporedbi s drugim metodama zbrinjavanja i pomažući vam u usklađivanju s propisima o bacanju hrane.  

Sve ORCA dolaze opremljene ugrađenim vagama koje automatski mjere težinu razgrađene hrane. Informacije se naknadno prikazuju na nadzornoj ploči ORCA+, nudeći pristup u stvarnom vremenu povijesnim i trenutnim trendovima vašeg preusmjeravanja otpada od hrane. To vam omogućuje jednostavno mjerenje količine otpada od hrane koju proizvodi vaše poslovanje, učinkovito upravljanje planom smanjenja otpada i kvantificiranje ušteda troškova i utjecaja na okoliš koje vaša poboljšanja čine. 

ORCA tehnologija preusmjerava otpad od hrane s odlagališta, smanjuje emisije metana i ugljičnog dioksida i reciklira otpad od hrane u obnovljive izvore. Ta tehnologija, značajno smanjuje ukupni ugljični otisak vašeg restorana. ORCA smanjuje troškove prijevoza otpada, smanjuje troškove rada i smanjuje troškove kontrole štetočina. Podaci o težini koje generira ORCA također mogu pomoći u prepoznavanju obrazaca potrošnje, promičući točnije odluke o kupnji. 

Dibra stvar kod ORCE je to da se može izravno instalirati u kuhinju; nema potrebe za skladištenjem otpada od hrane na licu mjesta i, stoga, manje su manje mogućnosti da vas “ratatouille” posjeti. Nema potrebe za transportom otpada na velike udaljenosti ili čišćenjem prolivenog iz pocijepanih vreća za smeće. ORCA također smanjuje rizik od ozljeda zaposlenika zbog podizanja teških vreća i kanti s napojem. ORCA ima fora automatizirani alat za izvješćivanje koji vam pomaže da ispunite zahtjeve za izvješćivanje o održivosti i pridržavaju se zakona i propisa o zbrinjavanju organskog otpada. 

Cijeli ovaj koncept je jako zanimljiv i volio bih čuti Vaše mišljenje o ovakvom uređaju. Za poslovne subjekte o ORCI se možete raspitati kod gosp. Svena Darrera (više informacija potražite na darrer.hr ili na office@darrer.hr ) koji me upoznao s ovim uređajem preko LinkedIn poslovne mreže i nadam se u budućnosti da ćemo moći i neki kratki video snimiti po pitanju ORCE kako bi ju još bolje prezentirali.

Napomena : Ovo nije plaćeni tekst, ali je promotivni tekst. Tvrtka Derrer nije imala uvid u ovaj tekst niti bilo kakav utjecaj na njegov konačan ishod, vide ga u isto vrijeme kao i svi čitatelji Štrukanog pelina. Jedan od ciljeva ovog bloga je ujedno i promocija proizvoda i usluga za koje smatram da su kvalitetni, koje mogu bilo kome bez grižnje savjesti preporučiti i da mogu doprinijeti cjelokupnom ugostiteljstvu.