Ukiseljene bobice bazge

Za ovaj recept ukiseljenih bobica od bazge, inspiraciju sam dobio od svog dobrog prijatelja, kolege i odličnog kuhara chefa Igora Kupresa. Ukiseljene bobice bazge, kao što smo ime sugerira, zahtijeva soljenje i kiseljenje nezrelih bobica, čiji konačni rezultat daje prekrasne, pikantne male kuglice okusa i mogu se koristiti u svim jelima u kojima obično koristite kapare. Tako primjerice, drage kolegice i kolege kuhari, možete koristiti ove bobice u Samoboru umjesto kapara kako bi napravili autentično lokalno jelo. Bazge hvala bogu kod nas ima podosta.  

Kad su bobice bazge još zelene, ali nabubrene do pristojne veličine – obično početkom ili sredinom kolovoza – tada ih počmite brati za izradu fejk kapara..

Treba imati na umu da, među ostalim potencijalno štetnim kemikalijama, bobice bazge sadrže cijanogene glikocide, poput amigdalina i sambunigrina, kao i alkaloide poput sambucina. Srećom, obrada u ovom receptu će razgraditi te spojeve. Nemojte jesti sirove bobice bazge.

Ovi mali ‘fejk kapari’ savršena su stvar za napraviti dok nestrpljivo čekate da bobice sazriju. Imaju cvjetni, voćni okus i lijepi su u salatama, tjestenini, a posebno uz ribu. Pripremam jedan jako lijep recept sa pastrvom koji ću uskoro objaviti na stranici pa svakako, ako već niste zapratite Štrukani pelin na našoj Facebook stranici te Instagramu

Sastojci 

  • 200g bobica bazge, zelenih i nezrelih 
  • sol 
  • 150 ml bijelog vinskog octa ili jabučnog octa po želji 
  • 40 g sitnog šećera 

Priprema :  

Nezrele bobice odvojite od peteljki i operite i blanširajte u vreloj vodi pet minuta.

Stavite bobice u zdjelu i dobro ga posolite. Ali ono, baš, baš dobro. Ostavite 5 dana da se stvrdne 

Nakon 5 dana, tako usoljene bobice isperite u hladnoj vodi od soli i stavite u steriliziranu staklenku. 

Stavite ocat u posudu sa šećerom i 50 ml vode. Zakuhajte i miješajte da se šećer otopi na laganoj vatri. 

Bobice prelijte tako pripremljenim vrelim octom. Ostavite da se ohladi, a zatim preko vrha stavite disk od papira za pečenje tako da bobice budu potpuno potopljene. 

Staklenku zatvorite i stavite u hladnjak da se kiseli još 3 tjedna. Ovi “fejk kapari” će se čuvati mjesecima, stoga se opskrbite i napravite dovoljno za cijelu godinu, pogotovo ako ste restoran.