Glatki i kremasti domaći humus od 5 sastojaka

Napravljen od samo 5 sastojaka — limunovog soka, tahinija, soli, slanutka i ledene vode — ovaj glatki i kremasti hummus dolazi u 5 minuta i natjerat će vas da zauvijek odbacite kupovni.  

Kako napraviti humus, korak po korak 

Potrebna vam je 1,5 šalica kuhanog slanutka. Ovo je moj omiljeni način kuhanja slanutka: Ako nemate lonac za kuhanje. Ili jednostavno ocijedite i isperite jednu limenku ako vam se ne da kuhati. Konzerve ovdje doista dobro funkcioniraju. 

Prikupite sastojke: tahini, kuhani slanutak, limunov sok, sol i ledenu vodu. Originalni recept zahtijeva češnjak i kumin, ali ja ih u ovom receptu ipak izostavim. Pogledajte bilješke o receptu (na kraju teksta) ako ih želite dodati. 

Za ovaj recept trebat će vam  blender ili idealno, Vitamix. Vitamix čini posebno gladak i kremast hummus. Započinje miješanjem tahinija, soli, soka od limuna i kima (ako se koristi) dok smjesa ne podsjeća na maslac od kikirikija. 

Zatim ulijte ledenu vodu i miksajte dok umak ne postane emulgiran, gust i kremast. Dodajte slanutak i ponovno izradite pire, stružući sa strane jednom ili dvaput, dok tekstura ne postane glatka i kremasta. Ukus. Dodajte još soli i limuna po ukusu. Ovim receptom dobit ćete cca 400g humusa koji onda može stajati u hladnjaku tjedan dana. 

Po želji napravite hrskavi slanutak. 100g kuhanog slanutka u 3 žlice maslinovog ulja i malo maslaca dok ne porumeni; izvadite francuskom žlicom; zatim dodajte malo začina. 

Još jedan zabavan dodatak za vaš humus : čili pasta + tostirani pinjoli 

Bilješke : 

 • Kao što je navedeno u gornjem postu, ako imate Vitamix, sada je vrijeme da ga probate – čini posebno kremasti hummus. Ako nemate, blender hrane također radi vrlo dobro. 
 • Uvijek možete dodati malu količinu češnjaka i malo kumina. Ako želite dodati ove sastojke, samo napred: 1/4 režnja češnjaka ili više po ukusu i pola žličice kumina. 

Sastojci : 

 • 2 žlice svježeg limunovog soka, plus još po ukusu  
 • 227 g dobro izmiješanog tahinija 
 • 5g soli 
 • 190g ledene vode 
 • 300g kuhanog slanutka ili jedna konzerva slanutka ocijeđenog i ispranog 
 • ljuskaste morske soli po ukusu 

Dodaci za Vaš humus : 

 • 3 žlice maslinovog ulja 
 • Maslac 10g 
 • 100g kuhanog slanutka, vrlo dobro osušenog 
 • Par žličica začina poput kajenske paprike, dimljene paprike ili kumina itd. 

Malo preciznije upute : 

Napravite hummus: stavite limunov sok, tahini i sol (počnite s 1 žličicom soli ako ste osjetljivi) u Vitamix ili blender. Procesirajte dok smjesa ne postane poput maslaca od kikirikija, oko 1 minutu. (Napomena: smatram da je ključ s Vitamixom započeti s najnižom brzinom i ostati tamo dok se smjesa stvarno ne sjedini — inače će se oštrice vrtjeti prebrzo i motor će se početi pregrijavati.

Potočite u ledenu vodu dok motor radi. Obradite smjesu, prestajući jednom da postružite po stranama posude, dok ne postane glatka i kremasta te posvijetli do boje suhog pijeska. 

Dodajte slanutak i obradite ga, ponovno stružući sa strane prema potrebi, dok se slanutak potpuno ne izmiješa i humus postane gladak i jednolike boje. 

Dodajte morske soli po ukusu. Po želji dodajte još limuna. Napomena: ako je tekstura humusa “opuštena”, to je u redu jer će se nastaviti zgušnjavati dok se hladi i stvrdnjava u hladnjaku. Humus će stajati u hladnjaku najmanje tjedan dana. 

Za pripremu hrskavog slanutka: Zagrijte 3 žlice maslinovog ulja i malo masalca sa slanutkom u maloj tavi na srednje jakoj vatri. Kad slanutak počne cvrčati i poprimiti boju, izvadite ga šupljikavom žlicom iz tave, prebacite u zdjelu, pomiješajte sa začinima i morskom soli po ukusu.