Kako radi air fryer i zašto mislim da se isplati imati jedan

Prvo, air fryeri uopće nisu friteze. To su male konvekcijske pećnice. U osnovi, konvekcijska pećnica ima ventilator koji raspuhuje vrući zrak za učinkovitije, ravnomjernije kuhanje. Ok, to ne znači da su friteze i postavka konvekcije na kućnoj pećnici iste u smislu performansi – daleko od toga bilo, ali što zapravo želim reći jest da ono što air fryerima daje prednost je njihova učinkovitost: Air fryer uređaj ima mnogo manju komoru za termičku obradu u usporedbi s rasponom pećnica u odnosu na veličinu ventilatora. To znači da se fryer može zagrijati mnogo brže (često eliminirajući potrebu za fazom prethodnog zagrijavanja), i može raspršivati toplinu puno većom brzinom. 

U kombinaciji s perforiranom košarom za cirkulaciju zraka po cijeloj površini, ovo rezultira kraćim kuhanjem, bržim pečenjem i većom hrskavošću. Hrana pržena na zraku nikada neće biti duboko hrskava poput nečega iz friteze, već će, umjesto toga, biti lijepo zapečena kao što je vjerojatno može dobiti konvekcijska pećnica. Ukratko, hrana u air fryersu se peće bolje, ravnomjernije i brže od većine pećnica.  

Koje su mane air fryera? 

Pa, kao i svaki mali električni, radni uređaj, air fryersi zauzimaju prostor (u vašoj kuhinji i/ili spremištu). Air fryers također nisu tako velike kao što možda mislite. Čak i veći modeli od 6 litara najbolje služe za skuhat za najviše četiri osobe, dok su manji modeli od 4 litre stvarno prikladni za dvije do tri osobe. Da bi ste skuhali za gomilu gostiju, morali biste raditi stvari u serijama. Međutim, one nisu namijenjene za profesionalnu upotrebu, već za kućnu, pogotovo ako ste negdje podstanari. To je, kako bih rekao, njihova cijela poanta, jer taj mali kapacitet omogućuje ventilatoru da bude tako učinkovit. 

Je li prženje na zraku isto što i prženje u dubokom ulju? 

Ne, friteza zahtijeva veliku količinu ulja (kao što je navedeno, dovoljno da u potpunosti potopi hranu). Za prženje na zraku obično je potrebno najviše nekoliko žlica masnoće. S klasičnom fritezom koristite vruće ulje za kuhanje hrane. S air fryerom koristite ono što je u biti vrlo mala, učinkovita konvekcijska pećnica. 

Razlike između air fryera i konvekcijskih pećnica 

Dvije najveće razlike između air fryera i konvekcijskih pećnica su veličina, brzina i svestranost. Pećnica je, naravno, ključni dio opreme za kuhanje u skoro bilo kojem domaćinstvu. Zračne friteze dovoljno su male da ih možete spremiti u ormarić ili smočnicu (ili ostaviti na radnoj površini, ako vam je to prostorno najučinkovitija opcija). Ali postoji nekoliko drugih razlika u smislu funkcionalnosti. 

Ciklus predgrijavanja 

Sve pećnice, konvekcijske ili obične, moraju biti prethodno zagrijane. Većini konvekcijskih pećnica treba oko 20-25 minuta da se zagriju na 220 °CF. Mnoge zračne friteze se hvale nedostatkom zahtjeva za predgrijavanjem, ali neki od modela znaju imati “ugrađen” ciklus predgrijanja u svojim programiranim postavkama, tako da tehnički još uvijek predgrijavate. Međutim, ovo vrijeme predgrijavanja je puno, puno kraće jer postoji manja komora za zagrijavanje.  

Vrijeme kuhanja 

Air fryersi spremaju hranu brže od konvekcijskih pećnica. Za početak, tu je ono kraće vrijeme predgrijavanja. Ali zbog svojih manjih komora za kuhanje, air fryersi su također učinkovitije u kruženju toplog zraka oko hrane, što dovodi do kraćeg vremena kuhanja. 

Raspon temperature 

Konvekcijske pećnice imaju prilično standardni temperaturni raspon, koji obično počinje oko 70°C i dostiže maksimalnu temperaturu od 250°C. Konvekcijske pećnice obično rade oko 25 stupnjeva više od običnih pećnica. Drugim riječima, ako recept napisan za konvencionalnu pećnicu zahtijeva kuhanje na 190°C, vjerojatno možete postaviti konvekcijsku pećnicu na 175°C bez petljanja s vremenom kuhanja. 

Iako se air fryeri ponekad pogrešno opisuju kao kuhanje na “visokoj toplini”, one nisu ništa toplije od konvekcijskih pećnica. Zapravo, skoro svi modeli na tržištu imaju su maksimalnu temperaturu od 205°C. Najniži raspon temperature u omiljenim air fryerima na zrak bio je 35°C, ali većina se kretala oko 35°C. Razlike u temperaturi i vremenu kuhanja razlog su zašto je korisno slijediti recepte specifične za air fryere, umjesto da pokušavate pretvoriti recepte namijenjene standardnoj pećnici. 

Veličina i kapacitet 

Naravno da omaleni air fryei imaju manji kapacitet od konvekcijskih pećnica: zato brže kuhaju hranu. S druge strane, oni se muče kada treba spremiti više od četiri porcije (obrnuto, konvekcijska pećnica može kuhati hranu za mnoštvo, zahvaljujući višestrukim rešetkama i velikodušnoj površini). Iako su neki od modela zračnih friteza kojih ima na tržištu imali kapacitet za šest obroka, nekak mi je to sumnjivo. Najmanja zračna friteza koju su sam do sada sreo imala je kapacitet od 3 litre, što sasvim dobro funkcionira za jednu do dvije porcije. Veći modeli koji se prodaju bili su oko šest litara, što je bilo dobro za tri do četiri osobe. Međutim, ne možemo se previše žaliti na kapacitet: manje područje kuhanja zračne friteze ono je što je opet čini tako učinkovitom. 

Unaprijed postavljene postavke i kontrole 

Nema sumnje, s gumbima i elektroničkim zaslonima, air fryeri imaju više “spravica” od standardnih pećnica. Većina fryera dolazi s programima za kuhanje uobičajenih prehrambenih proizvoda. Srećom, sa svim air fryerima možete promijeniti unaprijed postavljene opcije i jednostavno sami postaviti temperaturu i vrijeme kuhanja. Konvekcijske pećnice tradicionalno nemaju unaprijed postavljene postavke, no opet zašto bi i trebale imati. 

Trebate li air fryer ako imate konvekcijsku pećnicu? 

Iskreno volim aoir fryerse. Sada, ako imate pećnicu i ploču za kuhanje, moći ćete kuhati bilo koji recept na koji naiđete. Ali kuhanje nije samo nužnost i mnogi domaći kuhari koriste air fryere kao dodatak svojoj tradicionalnoj kuhinjskoj opremi. air fryersi se lakše čiste nego ploče za kuhanje jer se prskanje masnoće nalazi unutar jedinice. I mnogo ljudi s oduševljenjem hvali sposobnost air fryra da kuhaju s manje ulja. Također su izvrsni u podgrijavanju ostataka koji se ne podnose dobro u mikrovalnoj pećnici (pizza). Možda je bolje pitanje: Trebate li air fryer ako imate kvalitetan toster?